Coroczny przebój Święta Dziękczynienia
Keto pecan pie, czyli ciasto z orzechów pecan robiłam już co prawda jakiś czas temu, ale jest na tyle smaczne, że nie mogło nie znaleźć się na blogu. Musiało tylko poczekać trochę na publikację, bo w kolejce oczekiwało kilka innych przepisów… A teraz nadarza się ku temu idealna okazja. Jutro wypada bowiem amerykańskie🇺🇸 Thanksgiving (Święto Dziękczynienia), które to z reguły jest głównym momentem w roku, kiedy to na amerykańskich stołach pojawia się ten wypiek. Na zachętę dodam, że jest ono bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy jest wprost zachwycający w smaku!

Sposób na wykorzystanie darów jesieni
Mimo, że pecan pie ma stricte amerykański rodowód, to nie widzę przeszkód, żeby jego jesienny charakter nie znalazł zastosowania w naszych realiach… Zawsze można zamienić orzechy pecan na orzechy włoskie, żeby miało bardziej lokalny charakter. Wtedy będzie to po prostu ciasto orzechowe… I to bardzo dobre ciasto! 😊 My nie celebrujemy Thanksgiving, jednak i u nas okazji by upiec pyszne ciasto z darami jesieni nie brakuje… Listopad także w naszym kraju obfituje w święta i okazje do spotkań w rodzinnym gronie, co przekłada się także na zwiększoną produkcję słodkości. Te już co prawda za nami, ale zapewniam, że brak szczególnej okazji nie jest przeciwwskazaniem do jego wykonania… Najbliższy weekend też jest dobrym momentem na wypróbowanie tego przepisu! 😜

Orzechy pecan + syrop klonowy = para idealna
Oczywiście naturalnym towarzyszem dla orzechów pecan jest syrop klonowy… I tutaj pojawiają się schody, gdyż jest on absolutnie zakazany na diecie ketogenicznej ze względu na bardzo wysoką koncentrację cukru… Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia. Można się bowiem zaopatrzyć w bezcukrowy syrop klonowy na bazie erytrytolu. Z naturalnym syropem klonowym nie ma on zbyt wiele wspólnego, ale smakowo jest podobny. Alternatywą jest aromat klonowy, który także nadaje ciastu odpowiedni posmak… Problemu nie mają osoby stosujące dietę Paleo, bo w tym przypadku syrop klonowy – jako produkt całkowicie naturalny – jest dozwolony. A nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że jest to preferowana substancja słodząca, gdyż zawiera ona szereg witamin i minerałów. Na diecie ketogenicznej niska zawartość węglowodanów netto pozostaje jednak priorytetem, stąd usilne próby kopiowania produktów, które nie mieszczą się w tych wyśrubowanych limitach…

Także zarówno pecany, jak i bezcukrowy syrop klonowy można zastąpić produktami bliższymi Waszemu sercu. Tak czy siak keto pecan pie jest pysznym deserem, który zdecydowanie warto wypróbować!
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Pecan Pie
Składniki
Spód
- 1 szt. jajka
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 0,25 szklanki olej kokosowy rafinowany
- 20 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Orzechowe nadzienie
- 1,5 szklanki orzechy pecan ewentualnie włoskich lub też dowolnej ich mieszanki
- 2 szt. jajka
- 8 łyżek bezcukrowy syrop klonowy (można zastąpić ok. 5 łyżkami erytrytolu)
- 1 łyżeczka aromat klonowy (opcjonalnie)
- 2 łyżki olej kokosowy rafinowany lub masła klarowanego, rozpuszczonego
Sposób przygotowania
Spód
- Z podanych składników uformuj gładkie ciasto korzystając z malaksera. Ciastem wyłóż niewielką tortownicę (20 cm średnicy), nakłuj je widelcem i schłodź w lodówce przez 15 – 20 minut. Po tym czasie podpiecz go przez ok 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu.
Nadzienie orzechowe
- Orzechy posiekaj na drobne kawałki. Jajka ubij z olejem kokosowym (lub masłem) i bezcukrowym syropem klonowym, a jeśli go nie używasz, z erytrytolem i aromatem klonowym. Na podpieczony spód wyłóż orzechy i zalej je masą jajeczno – klonową. Piecz przez kolejne 30 minut (aż masa się zetnie). Wyjmij z piekarnika i ostudź.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Witam .
W składnikach jest napisane spód szklanki mąki kokosowej. Czy jest wkradł się tam błąd czy faktycznie ma być jej tam tak niewiele?
Fakt, musiał się tam wkraść jakiś błąd. Chodziło najprawdopodobniej o pół szklanki mąki kokosowej. Dziękuję za zwrócenie uwagi i już poprawiam. 🙂