Tradycyjne hiszpańskie danie w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli keto paella to wspaniała potrawa w iście śródziemnomorskim stylu. Idealna na romantyczną kolację lub przyjemny obiad w gronie znajomych. Ta mieszanka owoców morza, kurczaka, smażonych na oliwie warzyw oraz aromatycznych przypraw potrafi zawrócić w głowie! Spróbujcie, a z pewnością się zakochacie w tej potrawie!
Kurczaka posypujemy solą i papryką i obsmażamy z obu stron na łyżce oliwy aż się lekko zrumienią. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Wrzucamy chorizo oraz paprykę czerwoną i także je rumienimy na patelni. Zdejmujemy, a na patelni ląduje mieszanka owoców morza oraz krewetki tygrysie, które smażymy przez 2-3 minuty. Także je zdejmujemy. Jeśli korzystasz z marynowanych owoców morza, nie podsmażasz ich tylko dodajesz na sam koniec do dania i chwilę podgrzewasz.
Następnie szklimy na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzucamy ryż z kalafiora i mieszamy przez chwilę. Dolewamy wino i dajemy mu odparować. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, w którym rozpuszczamy szafran. Dodajemy groszek oraz wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, chorizo, paprykę czerwoną oraz groszek.
Przykrywamy i dusimy przez ok. 10 - 15 minut aż do miękkości. Po tym czasie odkrywamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odparowujemy nadmiar płynu. Na chwilę przed podaniem dodajemy mieszankę owoców morza. Krewetki tygrysie zachowujemy do dekoracji.