Marzysz o gorącym napoju, który nie tylko rozgrzeje Cię w zimowe wieczory, ale także wpisze się w ramy diety ketogenicznej? Oto keto gorąca czekolada do picia, która pozwoli Ci cieszyć się smakiem i aromatem czekolady bez rezygnowania z korzyści wynikających z diety keto.
Jako miłośniczka diety ketogenicznej doskonale wiem, że czasami nachodzi ochota na smakowity deser. I nie ma w tym nic złego! Wystarczy zadbać o to, aby nie wpłynął on negatywnie na nasze cele żywieniowe. Dlatego dziś chcę podzielić się z Tobą przepisem na gorącą czekoladę keto. Nie tylko zaspokoi ona Twoje pragnienie słodkiego, ale także pozostanie w zgodzie z zasadami diety niskowęglowodanowej. To pyszny i rozgrzewający napój, idealny na chłodniejsze dni. Przekonaj się, jak łatwo przygotować keto gorącą czekoladę!
Dlaczego ta KETO gorąca czekolada jest wyjątkowa?
- Niskowęglowodanowa – Dzięki wykorzystaniu odpowiednich składników, ta gorąca czekolada jest przyjazna diecie ketogenicznej.
- Zdrowe tłuszcze – Olej zawarty naturalnie w mleku kokosowym i masło kakaowe w czekoladzie dostarczają cennych tłuszczów, tak istotnych w diecie ketogenicznej. Pamiętaj, aby używać tylko czekolady gorzkiej o zawartości węglowodanów min. 85% lub ketolady (słodzona jednym z dozwolonych keto słodzików).
- Słodki smak bez cukru – Erytrytol to naturalny słodzik bez wpływu na poziom glukozy we krwi.
- Bogaty smak – Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw, takich jak cynamon lub wanilia, ta czekolada ma głęboki smak.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Keto gorąca czekolada to doskonały sposób na zaspokojenie potrzeby czegoś słodkiego, bez rezygnowania z zasad diety keto. Spróbuj tego przepisu i delektuj się smakiem zdrowego deseru!
KETO czekolada do picia poleca się na wynos
Gorąca czekolada do picia to napój, który jest dość bogaty w tłuszcz i może śmiało zastąpić kawę kuloodporną.
Można ją także umieścić w kubku termicznym i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy! Zgodzisz się chyba ze mną, że nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia pełnego obowiązków jak z kubkiem gorącej czekolady w ręku! Zwłaszcza gdy za oknem jest zimno i ciemno… Wtedy nawet zima nie jest taka straszna! 😀
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Gorąca czekolada
Składniki
- 3/4 szklanki gęste mleko kokosowe
- 1 łyżka kakao dobrej jakości
- 2 kostki czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa (u mnie czekolada gorzka 90% kakao)
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/8 łyżeczki glucomannan lub 1 łyżka nasion chia
Sposób przygotowania
- Mleko zagotować z kakao, erytrytolem i solą. Glucomannan rozprowadzić w odrobinie zimnej wody i dodać do garnka. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać dalej w celu uzyskania gęstej masy. Gdy zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać czekolady. Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Serwować na gorąco.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Teraz możesz delektować się gorącą czekoladą, która jest nie tylko pyszna, ale także zgodna z zasadami diety ketogenicznej. To doskonały sposób na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego, niezależnie od tego, czy jesteś na diecie czy po prostu poszukujesz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnej gorącej czekolady.
Hej, jak dodać te nasiona chia? Osobno zrobić z nich glutka i go dodać czy pić taką czekoladę z nasionami?
Hej, wydaje mi się, że najlepiej zmielić, ale jeśli nie będą Ci przeszkadzać całe nasionka, to można wrzucić w całości… Wedle uznania. 🙂
Dzięki, spróbuję zmielić 😀 masz super przepisy, jadłam ostatnio Twój serniczek kalafiorowy kawowy
Bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje przepisy. 🙂 Zachęcam do dalszego wypróbowywania. 🙂