jajka po benedyktyńsku
Amerykańska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Wege

Keto jajka po benedyktyńsku (Paleo, LowCarb)

Pyszne weekendowe keto śniadanie to jest to!

Uwielbiam weekendy nie tylko za to, że można bezkarnie wylegiwać się w łóżku do późnych godzin porannych (albo nawet południowych… ;)). Także fakt, że jest więcej czasu na przygotowanie smacznego śniadania ma tutaj znaczenie. Na co dzień nie jadam śniadań w domu. Co najwyżej piję kawę kuloodporną. Posiłki biorę ze sobą na wynos i jem w pracy. Niesie to ze sobą jednak pewne ograniczenia, a także oznacza pewną nudę i przewidywalność. Nie jestem w stanie bowiem zjeść śniadania przygotowanego na świeżo lub takiego, które serwuje się na ciepło. Odpada więc jajecznica czy też jajka na miękko, itp. Gdy nadchodzi weekend odbijam sobie te zaległości i zazwyczaj jadam śniadania właśnie w takiej formie.

keto jajka po benedyktyńsku
Keto jajka po benedyktyńsku w stylu kalifornijskim

Keto jajka po benedyktyńsku – wersja kalifornijska

Od czasu do czasu lubię także zrobić coś bardziej ekstrawaganckiego niż jajecznica. Do tej kategorii zalicza się właśnie dzisiejsza propozycja. Kalifornijskie keto jajka po benedyktyńsku to w zasadzie coś w formie kanapki. Przepis na to danie znalazłam na tej stronie i od razu przypadło mi ono do gustu. Jego głównym elementem jest jajko w koszulce polane sosem holenderskim. Dokładnie tym są zresztą jajka po benedyktyńsku. Kalifornijski styl temu śniadaniu nadają zaś dodatki w postaci awokado, pomidora oraz rukoli. Zdrowo i kolorowo, czyli typowo dla kalifornijskiego stylu życia, a także zgodnie z wytycznymi diety ketogenicznej. Czego chcieć więcej…?

keto jajka
Keto kalifornijskie jajka po benedyktyńsku

Jajka + sos holenderski = para znana i lubiana

keto egg benedict
Keto jajka po benedyktyńsku

Podstawą tego dania jest chlebek z lnu złotego. Został on upieczony, a przed podaniem podgrzany na patelni grillowej niczym ciabatta. Na to idzie garść rukoli, plastry pomidora oraz awokado. Zwieńczeniem tej konstrukcji jest zaś jajko po benedyktyńsku. Bazowy przepis na sos holenderski możecie znaleźć tutaj. Jedyna modyfikacja, jakiej dokonałam to dodanie łyżeczki musztardy. Całość smakowała wyśmienicie, a poszczególne składniki tego dania świetnie ze sobą współgrają.

Jeśli zatem dysponujecie dłuższą chwilą na przygotowanie śniadania, to zdecydowanie polecam Wam ten przepis!

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku (w stylu kalifornijskim)

Nie ma to co weekendowe leniwe śniadanie… 🙂 Można wtedy zaszaleć i przygotować coś naprawdę specjalnego! Na przykład keto jajka po benedyktyńsku w stylu kalifornijskim… Danie przepyszne i widowiskowe – koniecznie do wypróbowania!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 2 porcje

Składniki
  

Chlebek z lnu

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki lnu złotego zmielonego
  • 1/8 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 0,25 łyżeczki czosnku suszonego (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 2 jajka
  • 0,5 awokado
  • 4 plastry pomidora
  • 2 garści rukoli
  • 0,5 porcji sosu holenderskiego (link do przepisu w treści)

Sposób przygotowania
 

Chlebek z lnu

  • Wymieszać suche składniki, dodać składniki mokre. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować placek imitujący ciabattę i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 – 20 minut aż wierzch będzie lekko przyrumieniony. Ostudzony chlebek przekroić na dwie części. Przed podaniem każdą z nich podgrzać na patelni grillowej.

Jajka po benedyktyńsku

  • Ugotować sos holenderski oraz jajka w koszulkach (ok 3-4 minuty). Na porcję chlebka lnianego wyłożyć garść rukoli, 2 plastry pomidora oraz 1/4 awokado pokrojonego w plastry. Następnie odsączone z wody jajko w koszulce. Całość polać sosem holenderskim. Podawać jeszcze ciepłe.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 544 kcal
Tłuszcz: 45,5 g
Węglowodany: 7,0 g
Błonnik 1,6 g
Białko 25,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating