Walentynkowe keto ciasto z sercem
Idea ciasta z sercem spodobała mi się w odniesieniu do nadchodzących Walentynek. A to już jutro! Keto ciasto walentynkowe wydaje się być czaso- i pracochłonne, ale właściwie wcale aż takie wymagające nie jest. W dodatku prace nad nim można sobie dogodnie rozłożyć w czasie. Użycie kupnych galaretek też ułatwia nieco sprawę… Udało mi się w końcu dorwać galaretkę bez cukru w kolorze czerwonym, dzięki czemu nie musiałam sama kombinować. Wcześniej było to zawsze wyzwanie – w tym cieście użyłam domowej roboty galaretki, co miało także przełożenie na ilość czasu potrzebną do wykonania tych ciast…
Polowanie na keto galaretkę
Okazuje się, że znalezienie prawdziwie bezcukrowej galaretki graniczy z cudem. Takie naprawdę zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej udało mi się znaleźć tutaj. Te dostępne w Polsce na działach ze zdrową żywnością (na przykład taka) nie dość, że zawierają niewielkie ilości maltodekstryny, to jeszcze jakość użytej w nich żelatyny nie jest wiadoma… Ale stwierdziłam, że od święta można zaryzykować i że nie będę sobie tym zaprzątać głowy skoro akcja ma jednorazowy charakter. A maltodekstryny są tam naprawdę śladowe ilości (2 g na 100 g podczas gdy opakowanie galaretki to 14 g).
Keto ciasto walentynkowe – analiza składu
Wracając do naszego ciasta… Jak już jesteście wyposażeni w galaretki, to reszta jest już mniej skomplikowana. Wystarczy – bagatela – uformować je na kształt serca, upiec biszkopt i przygotować krem. Nie takie rzeczy się robiło… Biszkopt oczywiście jest kokosowy, czyli przygotowany na bazie mąki kokosowej, oleju kokosowego, mleka kokosowego, kakao i jajek oraz posłodzony erytrytolem. Krem zaś to ubite mleko kokosowe zagęszczone żelatyną. Do jego posłodzenia można użyć erytrytolu lub stewii. Oba te słodziki powinny się dobrze sprawdzić. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową na przykład z tego przepisu.
No to skoro wszystko już wiecie i chcecie zrobić piorunujące wrażenie na swojej drugiej połówce, to do dzieła! Keto ciasto walentynkowe samo się przecież nie zrobi… ;P
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Walentynkowe ciasto z sercem
Składniki
Biszkopt kakaowy
- 3 szt. jajka
- 30 g gęste mleko kokosowe
- 30 g olej kokosowy
- 30 g mąka kokosowa
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Galaretka
- 2 opakowania galaretka truskawkowa bez cukru
- 500 ml woda
- 15 kropli stewia w płynie
Krem
- 600 ml gęste mleko kokosowe
- 60 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki żelatyna
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1/3 szklanki woda
Sposób przygotowania
Biszkopt kakaowy
- Suche składniki poza solą i słodzidłem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z olejem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec słodzidło. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placek o wymiarach 21 x 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły biszkopt włożyć do keksówki o wymiarach 11 x 25 cm.
Galaretka
- Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, po czym dodać 300 ml zimnej wody. Posłodzić stewią i przelać do 2 szklanek. Odstawić do stężenia. Wyciągnąć galaretkę ze szklanek (można na chwilę zanurzyć je w gorącej wodzie) i wykrawaczem wyciąć kształt serca. Serca wyłożyć na biszkopt umieszczony w keksówce górą (szerszą częścią) do dołu.
Krem
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać chwilę na niewielkim gazie, żeby się rozpuściła. Mleko kokosowe ubijać na wysokich obrotach tak, aby zdwoiło swoją objętość. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i słodzidło, a następnie dalej ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na ciasto (najlepiej wylać część, a gdy stężeje umieścić na niej serca z galaretek i zalać resztą – to pozwoli uniknąć efektu "utopienia" galaretki). Umieścić w lodówce do stężenia (min. 2 h, najlepiej na całą noc). Ciasto wyjąć z formy przewracając ją do góry nogami (wierzch ma być spodem). Wierzch ciasta można ozdobić polewą czekoladową.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.