Keto ciasto walentynkowe
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo

Keto ciasto walentynkowe z sercem (Paleo, LowCarb)

Walentynkowe keto ciasto z sercem

Pomysł na to ciacho zaczerpnęłam z tej strony. Żebyście nie pomyśleli, że to ja jestem taka kreatywna… 😜 Idea spodobała mi się na tyle, żeby przygotować je z okazji Walentynek. A to już jutro! Keto ciasto walentynkowe wydaje się być czaso- i pracochłonne, ale właściwie wcale aż takie wymagające nie jest. W dodatku prace nad nim można sobie dogodnie rozłożyć w czasie. Użycie kupnych galaretek też ułatwia nieco sprawę… Udało mi się w końcu dorwać galaretkę bez cukru w kolorze czerwonym, dzięki czemu nie musiałam sama kombinować. Wcześniej było to zawsze wyzwanie – w tym cieście użyłam domowej roboty galaretki, co miało także przełożenie na ilość czasu potrzebną do wykonania tych ciast…

Keto ciasto
Walentynkowe keto ciasto z sercem

Polowanie na keto galaretkę

Keto ciasto walentynkowe
Keto ciasto walentynkowe

Okazuje się, że znalezienie prawdziwie bezcukrowej galaretki graniczy z cudem. Takie naprawdę zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej udało mi się znaleźć tutaj. Te dostępne w Polsce na działach ze zdrową żywnością (na przykład taka) nie dość, że zawierają niewielkie ilości maltodekstryny, to jeszcze jakość użytej w nich żelatyny nie jest wiadoma… Ale stwierdziłam, że od święta można zaryzykować i że nie będę sobie tym zaprzątać głowy skoro akcja ma jednorazowy charakter. A maltodekstryny są tam naprawdę śladowe ilości (2 g na 100 g podczas gdy opakowanie galaretki to 14 g).

Keto ciasto walentynkowe – analiza składu

Wracając do naszego ciasta… Jak już jesteście wyposażeni w galaretki, to reszta jest już mniej skomplikowana. 😜 Wystarczy – bagatela – uformować je na kształt serca, upiec biszkopt i przygotować krem. Nie takie rzeczy się robiło… Biszkopt oczywiście jest kokosowy, czyli przygotowany na bazie mąki kokosowej, oleju kokosowego, mleka kokosowego, kakao i jajek oraz posłodzony erytrytolem. Krem zaś to ubite mleko kokosowe zagęszczone żelatyną. Do jego posłodzenia można użyć erytrytolu lub stewii. Oba te słodziki powinny się dobrze sprawdzić. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową na przykład z tego przepisu.

Walentynkowe ciasto
Walentynkowe ciasto

No to skoro wszystko już wiecie i chcecie zrobić piorunujące wrażenie na swojej drugiej połówce, to do dzieła! Keto ciasto walentynkowe samo się przecież nie zrobi… ;P

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto ciasto walentynkowe

Walentynkowe ciasto z sercem

Przygotowane z miłością i konsumowane z miłością… Keto ciasto walentynkowe jest bowiem nie tylko atrakcyjne w wyglądzie, ale także posiada bogate wnętrze. Zakochacie się w nim od pierwszego… kęsa! 😀
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 2 hrs 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Biszkopt kakaowy

  • 3 jajka
  • 30 g gęstego mleka kokosowego
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 30 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Galaretka

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru
  • 500 ml wody
  • 15 kropli stewii w płynie

Krem

  • 600 ml gęstego mleka kokosowego
  • 6 łyżek erytrytolu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania
 

Biszkopt kakaowy

  • Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z olejem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placek o wymiarach 21 x 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły biszkopt włożyć do keksówki o wymiarach 11 x 25 cm.

Galaretka

  • Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, po czym dodać 300 ml zimnej wody. Posłodzić stewią i przelać do 2 szklanek. Odstawić do stężenia. Wyciągnąć galaretkę ze szklanek (można na chwilę zanurzyć je w gorącej wodzie) i wykrawaczem wyciąć kształt serca. Serca wyłożyć na biszkopt umieszczony w keksówce górą (szerszą częścią) do dołu.

Krem

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać chwilę na niewielkim gazie, żeby się rozpuściła. Mleko kokosowe ubijać na wysokich obrotach tak, aby zdwoiło swoją objętość. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i erytrytol, a następnie dalej ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na ciasto (najlepiej wylać część, a gdy stężeje umieścić na niej serca z galaretek i zalać resztą – to pozwoli uniknąć efektu „utopienia” galaretki). Umieścić w lodówce do stężenia (min. 2 h, najlepiej na całą noc). Ciasto wyjąć z formy przewracając ją do góry nogami (wierzch ma być spodem). Wierzch ciasta można ozdobić polewą czekoladową.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez polewy):
Wartość energetyczna: 121 kcal
Tłuszcz: 11,0 g
Węglowodany: 1,1 g
Błonnik 0,2 g
Białko 4,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating