Keto pączki
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Przekąska Wege

Keto pączki (Paleo, LowCarb)

Tłusty Czwartek – czy warto ślepo poddawać się tradycji?

Tłusty Czwartek lada chwila… Myślicie już o tych stosach pączków, które będą wszędzie dookoła…? Ja nie jadłam prawdziwych pączków już od lat. I chyba zdążyłam się już oswoić z tym faktem, bo nie jest mi specjalnie przykro z tego powodu… Biorąc pod uwagę wartość ładunku antyodżywczego, jaki niesie za sobą zjedzenie pączka, to można to właściwie rozpatrywać w kategorii próby samobójczej… I wcale nie żartuję…! 😀 Taka ilość mąki i cukru w połączeniu z drożdżami, smażona w tłuszczu roślinnym może być naprawdę zabójcza dla słabszych organizmów… Ja sama pamiętam, że czułam się źle po zjedzeniu nawet jednego pączka… Oczywiście wybór należy do Was, ale ja zdecydowanie odradzam konsumpcję tego typu smakołyków. Nawet jeśli taka jest tradycja…

Keto pączki
Keto pączki na Tłusty Czwartek

Keto pączki jako alternatywa dla tradycyjnych wypieków opartych na pszenicy, cukrze i drożdżach

Zresztą nie oznacza to, że jedyną alternatywą dla standardowych pączków jest ich brak… Można z powodzeniem stworzyć podobny wypiek nawet będąc na rygorystycznej diecie takiej jak dieta ketogeniczna… Dowodem na to są chociażby przepisy na donuty z zeszłego roku. Powstały wtedy donuty czekoladowe i kokosowe. Oba rodzaje były pyszne. Dla najbardziej wymagających podniebień mam jednak coś specjalnego! A mianowicie keto pączki, które zarówno teksturą, jak i smakiem łudząco przypominają te prawdziwe. Oprócz składu, jedyna różnica jest taka, że były one pieczone w piekarniku.

Pączki
Pączki w kształcie serc

Keto pączki z prawdziwego zdarzenia

Z pomocą przyszedł ten przepis. Ja wprowadziłam kilka niewielkich modyfikacji. Zrezygnowałam z mąki migdałowej zastępując ją kompletnie mąką kokosową. Zamiast gumy ksantanowej użyłam gumy guar, bo akurat do takiej miałam dostęp. No i łupiny babki płesznik zamieniłam na babkę jajowatą. Nie zmieniło to jednak faktu, że pączki wyszły wyśmienite. Mięciutkie i elastyczne. Oczywiście staram się na co dzień nie korzystać z takich wynalazków jak guma guar i generalnie nie zalecam stosowania takich cudów, ale od czasu do czasu dla właściwego efektu można sobie pozwolić i na taką ekstrawagancję… A tutaj dodatek wiążący całość był niezbędny do uzyskania końcowego efektu.

Niech więc tegoroczny Tłusty Czwartek będzie tłusty w myśl zasad diety ketogenicznej, czyli prozdrowotnie tłusty! Miłego obżarstwa! Oczywiście tylko keto pączkami i donutami! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto pączki

Pączki

Pączki – w sumie nie wiadomo skąd wokół nich tyle szumu, jednak Tłusty Czwartek nie jest zaliczony jeśli nie zjesz chociażby jednego… Żeby cieszyć się powodzeniem w dalszej części roku proponuję ich zdrowszą wersję, czyli keto pączki! Przygotowane z dużo zdrowszych składników nie zrujnują zdrowia, a tradycji stanie się zadość. Polecam!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 18 mins
Czas całkowity 58 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 8 sztuk

Składniki
  

Pączki

  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej zmielonych
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 240 ml wody
  • 57 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 2 jajka duże lub 3 mniejsze
  • 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kwaśny winian potasu lub kamień winny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa czekoladowa

  • 30 g erytrytolu zmielonego na puder
  • 7 g kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła klarowanego rozpuszczonego

Sposób przygotowania
 

Pączki

  • Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 – 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim foremki do donutów lub zwilżonymi dłońmi formować kule. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek.

Polewa

  • Składniki polewy dobrze wymieszać ze sobą aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji. Polewać wystudzone pączki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 114 kcal
Tłuszcz: 9,8 g
Węglowodany: 2,3 g
Błonnik 1,6 g
Białko 3,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating