Keto pączki
Deser Keto Low Carb Paleo Przekąska

Keto deser- Czekoladowe donuty (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1473″] [ultimate-recipe-print id=”1473″]
Keto pączki
Czekoladowe keto donuty

Tłusty Czwartek- istny festiwal obżarstwa

Jutro Tłusty Czwartek. Święto nieograniczonego obżarstwa. Pączki to kwintesencja zła jeśli chodzi o kwestię jedzenia. Standardowy pączek stoi w kompletnej sprzeczności z dietą ketogeniczną. Czyste węglowodany smażone w tłuszczu roślinnym to zdecydowanie nie jest dobry pomysł na keto deser. Wolę nawet nie myśleć jaki ładunek glikemiczny niesie za sobą zjedzenie jednego- niewinnego wydawałoby się- pączka… A większość znanych mi osób wcale nie zatrzymuje się na jednym, lecz dobija do kilku. Rekordziści zaś nawet do kilkunastu. Nie pomaga też fakt, że są one z ciasta drożdżowego. Drożdże plus spora dawka rafinowanego cukru oznaczają niestety niezły kipisz w jelitach.

Przykre konsekwencje pączkowego szaleństwa

Pamiętam, że w czasach, kiedy zdarzało mi się jeszcze uczestniczyć aktywnie w tym szaleństwie, zjedzenie zaledwie jednego pączka manifestowało się u mnie pogorszonym samopoczuciem przynajmniej do następnego dnia. Dobrze jednak, że poszłam po rozum do głowy i odrzuciłam wszelkie zboża oraz cukier. Było to zresztą podyktowane potrzebą organizmu, który w mniej lub bardziej delikatny sposób dawał mi do zrozumienia, że “nie tędy droga”.

Zdrowa alternatywa

Nie oznacza to oczywiście że w ogóle nie uczestniczę w celebracji tego święta… Jeśli zrezygnowaliście z produktów zbożowych i wysokowęglowodanowych- nie czujcie się wykluczeni! Można bowiem z powodzeniem przygotować pyszne pączki we własnym zakresie. Zachęcam do tego wszystkich, bo jakość kupnych pączków pozostawia wiele do życzenia… Odór spalonego tłuszczu roślinnego wydobywający się w dniu dzisiejszym z większości cukierni potrafi przyprawić o mdłości. Dla mnie byłby to skuteczny odstraszacz.

Toksyczna kąpiel

Niewiele cukierni smaży jeszcze pączki w tradycyjny sposób, czyli na smalcu. W obawie przed mitem o zabójczym cholesterolu pochodzącym oczywiście z tłuszczu zwierzęcego, cukierniane pączki kąpią się najczęściej w oleju roślinnym. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku też fakt, że jest to tańsze rozwiązanie. Niestety obróbka cieplna oleju roślinnego powoduje powstawanie ogromnych ilości toksycznych substancji (m. in. aldehydów). Takie pączki należy rozpatrywać w kategorii trucizny. Ale wybór należy oczywiście do konsumentów. Dopóki więc świadomość społeczna nie wzrośnie, to nic się w tej kwestii nie zmieni. I pączki nasączone tą trucizną będą nadal święcić triumfy.

Pączek w wersji Keto

Ale ten, kto zdecyduje się na domowe pączki z tego przepisu może być pewien, że nie są one trujące. Są to pączki w typie amerykańskich donutów. Pieczone, ale za to z polewą! Intensywnie czekoladowe (za sprawą mojego ulubionego kakao firmy Valhorna). Słodzone erytrytolem. Oczywiście na mące, mleku i oleju kokosowym. Jak już niejednokrotnie wspominałam, kokos stanowi jedno z ważniejszych elementów diety ketogenicznej. Wierzcie mi- Dunkin’ donuts może się schować! Jest to świetny pomysł na keto deser, zwłaszcza w jutrzejszych okolicznościach! 🙂

Keto pączki

Czekoladowe donuty

Czekoladowe donuty, czyli keto deser z okazji Tłustego Czwartku. Te smakowite oponki w polewie czekoladowej to idealny przepis na uczczenie tego święta! Pycha!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

Donuty

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki erytrytolu
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 5 jajek dużych
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub cream of tartare
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka erytrytolu czubata
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego

Sposób przygotowania
 

Donuty

  • Wymieszać suche składniki, dodać jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować aż do uzyskania gęstej masy. Przełożyć do formy na donuty (do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Ostudzić.

Polewa

  • Olej kokosowy roztopić. Dodać erytrytol i kakao. Rozetrzeć, jeśli powstaną grudki. Dodać mleko kokosowe i intensywnie mieszać aż do lekkiego zgęstnienia. Donuty moczyć jedną stroną w polewie i odstawić do zastygnięcia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 132 kcal
Tłuszcz: 9,9 g
Węglowodany: 6,1 g
Błonnik 3,2 g
Białko 4,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating