wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto śniadanie hot dogi

Keto parówki w cieście (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1450″] [ultimate-recipe-print id=”1450″]
Keto śniadanie hot dogi
Parówki w cieście

Spring is in the air

Mamy właśnie przepiękny i bardzo wyczekiwany przeze mnie weekend. A jak weekend, to i więcej czasu na pyszne keto śniadanie! Jednak, w związku z planowaną aktywnością fizyczną, ranek zaczęłam jedynie od kuloodpornej kawy. Potem była krótka przebieżka. Pogoda była do tego idealna, wiec nie można było nie skorzystać z okazji! Nie wiem czy macie takie samo wrażenie, ale jak dla mnie w powietrzu już czuć wiosnę! 😀

Wariacja na temat hot doga

Cała ta atmosfera natchnęła mnie do odrobiny szaleństwa w kuchni i na keto śniadanie powstały parówki w cieście. Za granicą są one znane pod nazwą „pigs in a blanket”. W związku z tym, że bezpośrednie tłumaczenie brzmiałoby dosyć dziwnie, nie zdecydowałam się na użycie tego określenia. Chociaż rzeczywiście oddaje ono sedno sprawy. A nazwa „parówki w cieście” brzmi raczej mało atrakcyjnie… Na szczęście nie ma to większego wpływu na walory smakowe, bo tutaj nie ma się do czego przyczepić.

Niezawodne ciasto kokosowe

Jeśli jesteś fanem hot dogów, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Jest to taka hybryda hot doga i corn doga. Albo taka keto wersja tzw. hot dogów francuskich sprzedawanych często na stacjach benzynowych. I to w pełni zgodna z dietą ketogeniczną! Jedna sztuka parówki w cieście zawiera zaledwie 0,9 węglowodanów, więc nie trzeba się wcale z nimi ograniczać! Oczywiście należy zadbać o dobrą jakość parówek. Wybierajcie takie z największą zawartością mięsa i bez żadnych dziwactw typu hydrolizat białka sojowego. Jeśli chodzi o ciasto, w którym znalazły się parówki, to składa się ono z mąki kokosowej, siemienia lnianego, babki jajowatej i jajek. Ci, którzy mieli okazję zajrzeć do mojego bożonarodzeniowego ebooka mogą skojarzyć przepis na to ciasto, bo było one użyte w pasztecikach. W tym przypadku sprawdziło się tak samo dobrze!
Także jeśli jeszcze zastanawiacie się co zrobić na keto śniadanie, to serdecznie polecam ten przepis!

Keto śniadanie hot dogi

Parówki w cieście

Modern Cavegirl
Pomysł na keto śniadanie, które przypadnie do gustu i małym i dużym. Wariacja na temat hot doga, która przemienia zwykłe składniki w niezwykłe danie. Szybkie i efektowne.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 6 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj gorącą wodę, a następnie jajka i wymieszaj ciasto mikserem. Odstaw na 2-3 minuty, żeby zgęstniało. Podziel je na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na płaski prostokąt. Owiń każdą parówkę ciastem tak, aby powstał rulonik. Piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia wierzch każdej parówki w cieście można posmarować odrobiną rozpuszczonego klarowanego masła.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Parówki w cieście
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
55.28
% RWS*
Tłuszcz
 
2.52
g
4
%
Tłuszcze nasycone
 
1.12
g
7
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.98
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.33
g
Cholesterol
 
1.69
mg
1
%
Sód
 
29.34
mg
1
%
Potas
 
29.02
mg
1
%
Węglowodany
 
6.41
g
2
%
Błonnik
 
4.49
g
19
%
Cukier
 
0.52
g
1
%
Białko
 
1.7
g
3
%
Witamina A
 
1.8
IU
0
%
Witamina C
 
0.02
mg
0
%
Wapń
 
14.23
mg
1
%
Żelazo
 
0.42
mg
2
%
Węglowodany netto
 
1.92
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu