[ultimate-recipe-jump id=”1450″] [ultimate-recipe-print id=”1450″]
Spring is in the air
Mamy właśnie przepiękny i bardzo wyczekiwany przeze mnie weekend. A jak weekend, to i więcej czasu na pyszne keto śniadanie! Jednak, w związku z planowaną aktywnością fizyczną, ranek zaczęłam jedynie od kuloodpornej kawy. Potem była krótka przebieżka. Pogoda była do tego idealna, wiec nie można było nie skorzystać z okazji! Nie wiem czy macie takie samo wrażenie, ale jak dla mnie w powietrzu już czuć wiosnę! 😀
Wariacja na temat hot doga
Cała ta atmosfera natchnęła mnie do odrobiny szaleństwa w kuchni i na keto śniadanie powstały parówki w cieście. Za granicą są one znane pod nazwą „pigs in a blanket”. W związku z tym, że bezpośrednie tłumaczenie brzmiałoby dosyć dziwnie, nie zdecydowałam się na użycie tego określenia. Chociaż rzeczywiście oddaje ono sedno sprawy. A nazwa „parówki w cieście” brzmi raczej mało atrakcyjnie… Na szczęście nie ma to większego wpływu na walory smakowe, bo tutaj nie ma się do czego przyczepić.
Niezawodne ciasto kokosowe
Jeśli jesteś fanem hot dogów, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Jest to taka hybryda hot doga i corn doga. Albo taka keto wersja tzw. hot dogów francuskich sprzedawanych często na stacjach benzynowych. I to w pełni zgodna z dietą ketogeniczną! Jedna sztuka parówki w cieście zawiera zaledwie 0,9 węglowodanów, więc nie trzeba się wcale z nimi ograniczać! Oczywiście należy zadbać o dobrą jakość parówek. Wybierajcie takie z największą zawartością mięsa i bez żadnych dziwactw typu hydrolizat białka sojowego. Jeśli chodzi o ciasto, w którym znalazły się parówki, to składa się ono z mąki kokosowej, siemienia lnianego, babki jajowatej i jajek. Ci, którzy mieli okazję zajrzeć do mojego bożonarodzeniowego ebooka mogą skojarzyć przepis na to ciasto, bo było one użyte w pasztecikach. W tym przypadku sprawdziło się tak samo dobrze!
Także jeśli jeszcze zastanawiacie się co zrobić na keto śniadanie, to serdecznie polecam ten przepis!

Parówki w cieście
Składniki
- 6 szt. parówki drobiowe lub wieprzowe dobrej jakości, z jak największą zawartością mięsa
- 40 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności + trochę do podsypywania
- 20 g siemię lniane drobno zmielone lub mąka lniana
- 10 g łupiny babki jajowatej
- 2 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 4-5 łyżek woda wrząca
Sposób przygotowania
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj gorącą wodę, a następnie jajka i wymieszaj ciasto mikserem. Odstaw na 2-3 minuty, żeby zgęstniało. Podziel je na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na płaski prostokąt. Owiń każdą parówkę ciastem tak, aby powstał rulonik. Piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia wierzch każdej parówki w cieście można posmarować odrobiną rozpuszczonego klarowanego masła.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.