Kokosowe pączki
Deser Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania

Keto deser- Kokosowe donuty (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1497″] [ultimate-recipe-print id=”1497″]
Kokosowe pączki
Donuty kokosowe – Keto deser

Keto deser na Tłusty Czwartek- wersja druga

Nie macie wrażenia, że dzisiaj wszystko kręci się wokół pączków…? 😋 Żartuję- przecież mamy Tłusty Czwartek. Nie ma w tym więc nic specjalnie dziwnego. Mi też udzieliło się pączkowe szaleństwo, bo popełniłam następne pączki. A raczej znowu oponki z dziurką, czyli donuty. Te też są zgodne z dietą ketogeniczną i też dużo zdrowsze od oryginału. Robi się je przy tym dość szybko, więc naprawdę warto przestawić się na keto pączki własnej roboty! Na zachętę dodam, że ten keto deser odznacza się wyjatkowo niską zawartością węglowodanów- jedynie 2,3 g węglowodanów netto na sztuce!

Kokosowy zawrót głowy

Tym razem nie czekoladowe, lecz kokosowe z polewą jagodową. Do ciasta oprócz obowiązkowego trio w postaci mąki, oleju i mleka kokosowego trafiły także wiórki kokosowe. Polewa zaś to mus kokosowy z nierafinowanym olejem kokosowym i sproszkowanymi jagodami. Także jeśli wydawało Wam się, że wspomniane trio wyczerpuje możliwości użycia kokosa w jednym przepisie, to z przyjemnością obalam ten mit! 😋

Kokosowe pączki
Keto deser – donuty kokosowe

Donut z owocową nutą

Właściwie ciężko mi zdecydować, która wersja donutów bardziej przypadła mi do gustu… Obie wyszły bowiem bardzo smaczne. Oprócz oczywistych walorów smakowych w tej wersji dodatkowo atrakcyjne jest zestawienie kolorystyczne. A jagodowa polewa oprócz koloru nadała całości przyjemnej owocowej nuty, która świetnie wypada w zestawieniu z kokosem. Gdybym musiała wybrać, to chyba ta wersja donutów urzekła mnie odrobinę bardziej. Ale Wy sami musicie wypróbować oba przepisy i zdecydować, który jest lepszy… 🙂

Pączkowym eksperymentom nie ma końca

Ogólnie, moje donutowe eksperymenty zaliczam do bardzo udanych. Zachęciły mnie one do dalszych pączkowych akcji kulinarnych. Spodziewajcie sie więc już niedługo następnych przepisów na donuty. Jest to bowiem świetny keto deser nie tylko od święta. A w głowie już mam pełno pomysłów na różne nowe smaki, więc na pewno nie dam Wam- ani sobie- czekać okrągłego roku na nowy donutowy przepis! 🙂

Kokosowe pączki

Kokosowe donuty

Kokosowe donuty z polewą jagodową to pyszny Keto deser, który sprawdzi się świetnie nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także w pozostałą część roku.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 7 sztuk

Składniki
  

Donuty kokosowe

  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki erytrytolu
  • 3 jajka
  • 1/8 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego
  • 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa jagodowa

  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych jagód
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego

Sposób przygotowania
 

Donuty kokosowe

  • Wymieszać suche składniki, dodać jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować aż do uzyskania gęstej masy. Przełożyć do formy na donuty (do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Ostudzić.

Polewa jagodowa

  • Olej kokosowy wraz z musem kokosowym podgrzać lekko do rozpuszczenia. Dolać mleko kokosowe i szybko wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. Zestawić z ognia. Na koniec wmieszać sproszkowane jagody. Donuty maczać kolejno w jeszcze lekko ciepłej polewie.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 213 kcal
Tłuszcz: 19,3 g
Węglowodany: 4,9 g
Błonnik 2,6 g
Białko 4,8 g

2 Comments

  1. Monika says:

    Wyjdzie w formie babeczkowej?

    1. Tak, myślę, że nie powinno być z tym problemu… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating