Na osłodę życia
Kolejny pomysł na Walentynkowy deser. Tym razem- w przeciwieństwie do kruchych serc w czekoladzie – na zimno. Szybki i dość łatwy w przygotowaniu. Jest to więc idealna opcja dla wszystkich zabieganych. Z odrobiną „wzmocnienia” w postaci rumu. Inspiracją do White Russian Panna Cotta był znany koktajl o tej samej nazwie, czyli Biały Rusek. Postanowiłam przyrządzić z niego panna cottę. Oczywiście beznabiałową. Zamiast śmietanki użyłam gęstego mleka kokosowego (Real Thai to mój absolutny faworyt). Deser smakuje wyśmienicie. Zresztą koktajle w oryginalnej wersji są bardzo smaczne, wiec w sumie nic dziwnego, że deser na ich bazie też…
Kahlua DIY
Deser ten chodził za mną już dawno, jeszcze w „poprzednim życiu”, kiedy nie ograniczałam się z niczym w kwestii jedzenia. Zobaczyłam go gdzieś kiedyś na jakimś blogu i prześladował mnie potem przez długi czas. Nigdy jednak nie udało mi się go zrobić. Dopiero teraz natchnęło mnie, że będzie to idealna propozycja na walentynkowy wieczór. W wersji Keto stanowiło to jednak małe wyzwanie, bo w standardzie używa się do niego likieru Kahlua, który to do niskowęglowodanowych nie należy. Nie poddałam się jednak i… zrobiłam keto wersję likieru Kahlua. Nie jest to jakieś wyjątkowo duże osiągnięcie, bo pod względem składu nie jest to trunek skomplikowany. Kawa, rum i odrobina ekstraktu z wanilii. Całość posłodziłam kilkoma kroplami stewii w płynie i voilà!
Walentynkowa dyspensa
Jednocześnie pragnę uspokoić wszystkich, którzy stosują dietę niskowęglowodanową. Ten przepis jest także dla Was! Jedna porcja zawiera bowiem jedynie 3,9 g węglowodanów! Oczywiście alkohol nie należy do produktów prozdrowotnych, ale od czasu do czasu w ramach dyspensy można sobie na niego pozwolić. Naturalnie, w małych ilościach i nie codziennie. A z takimi tutaj mamy właśnie do czynienia. 🙂 Śmiało więc można go przyrządzić, nawet w przypadku stosowania tak restrykcyjnej diety ketogenicznej czy też LowCarb.
Miłego walentynkowe wieczoru!
White Russian Panna Cotta
Składniki
Kahlua
- 1/2 szklanki kawa świeżo zaparzonej, intensywnej
- 50 ml rum ciemny
- 4 krople stewia w płynie
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Panna cotta
- 90 ml porcja Kahlua z przepisu powyżej
- 30 ml rum ciemny
- 1 łyżeczka żelatyna w wersji wege i vegan zastąpić agarem
- 1 łyżka woda
- 3/4 szklanki mleko kokosowe
- 4 krople stewia w płynie
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
Kahlua
- Kawę zaparzyć i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Panna cotta
- 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w rumie. Podgrzać odrobinę i dolać likier Kahlua. Rozlać do dwóch szklanek i odstawić do lodówki do stężenia (min. 0,5 h). W wersji vegan zagotować agar w odrobinie wody, dodać rum oraz likier kahlua. W tym samym garnuszku namoczyć drugą partię żelatyny w łyżce wody. Dodać mleko kokosowe i podgrzewać do rozpuszczenia (w wersji vegan agar zagotować w mleku kokosowym). Następnie posłodzić stewią, dodać sól i ekstrakt z wanilii. Ostudzić i gdy galaretka z Kahlua stężeje wylać na wierzch. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia. Wierzch można posypać wiórkami z czekolady.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.