Dieta niskowęglowodanowa to obecnie jeden z najbardziej gorących trendów w dietetyce. Poczatkującym osobom praktykującym ten sposób żywienia często wydaje się, że minimalizując węglowodany, trzeba także pożegnać się z ulubionymi deserami… Nic bardziej mylnego! Dziś przedstawiam Ci przepis na wyjątkowy Keto Jogurtowiec – ciasto, które z pewnością zaspokoi Twoją ochotę na słodkie na diecie ketogenicznej.
Keto jogurtowiec: Słodkiej opowieści ciąg dalszy
Dzisiaj kolejny raz z rzędu pojawia się przepis na coś słodkiego, a dokładniej na keto ciasto. Ale co zrobić? To jest silniejsze ode mnie! Teoretycznie na diecie ketogenicznej słodycze nie powinny pojawiać się w menu aż tak często. Jednak to ciasto może się pochwalić naprawdę niską zawartością węglowodanów… A przecież ciasta i desery zgodne z keto nie są aż takie niezdrowe. W dodatku dalej mamy Karnawał, a w zeszłym tygodniu były Walentynki, więc okoliczności zdecydowanie sprzyjają spożywaniu słodyczy. 🙂
Keto ciasto z jogurtem: Składniki
Keto jogurtowiec to nic innego jak ciasto jogurtowe z galaretkami. Bazą jest biszkopt na mące kokosowej. Nadzienie zaś to po prostu jogurty kokosowe i herbacianymi galaretkami zagęszczone żelatyną.
Galaretki można zrobić od zera samemu lub postawić na kupne alternatywy. Oto jak zrobiłam je na bazie herbaty:
- Zielona galaretka powstała przy użyciu herbaty matcha
- Czerwona galaretka jest zrobiona z herbatki malinowej
Obie słodzone stewią, tak jak i nadzienie jogurtowe. Do biszkoptu zaś użyłam erytrytolu. Prawda, że brzmi całkiem niewinnie? I takie też jest to keto ciasto w rzeczywistości.
Korzyści z konsumpcji KETO ciasta jogurtowego
Stanowi ono bogactwo zdrowych tłuszczy (kokos) i łatwo przyswajalnego białka (żelatyna). Zawartość matchy dodatkowo wzbogaca je o antyoksydanty. No i użycie herbaty do galaretek zamiast soków owocowych pozwala zaoszczędzić sporo węglowodanów. Trzeba przyznać, że jest ich tu naprawdę niewiele, bo tylko 3,8 gram na porcję, w tym 1,5 gram błonnika. Takie keto ciasto można zatem jeść do woli i to bez wyrzutów sumienia!
Alternatywnie, możesz użyć także kupnej galaretki bez cukru. Również jogurt kokosowy można z powodzeniem zastąpić jogurtem greckim, jeśli nie ograniczasz nabiału w diecie.
ZOBACZ: Keto Dieta Bez Nabiału
Jogurtowiec
Składniki
Galaretka zielona
- 1,5 łyżeczki matcha sproszkowana
- 1/2 szklanki woda wrząca
- 1/2 szklanki woda zimna
- 4 krople stewia w płynie
- 1 łyżka żelatyna (w wersji wege zastąpić agarem)
Galaretka czerwona
- 2 herbata malinowa ekspresowa
- 1/2 szklanki woda wrząca
- 1/2 szklanki woda zimna
- 4 krople stewia w płynie
- 1 łyżka żelatyna (w wersji wege zastąpić agarem)
Biszkopt
- 4 szt. jajka
- 40 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 40 g olej kokosowy rafinowany
- 3 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Nadzienie jogurtowe
- 480 g gęsty jogurt kokosowy
- 3/4 szklanki gęste mleko kokosowe
- 3 łyżki żelatyna płaskie
- 1/3 szklanki woda zimnej
- 10 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Jajka ubić z solą i erytrytolem na jasną pianę. Dodać mąkę i rozpuszczony olej kokosowy. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez ok. 20- 25 minut aż do zezłocenia. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Dolny blat włożyć z powrotem do blachy.
Galaretki
- Łyżkę żelatyny namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki gorącej wody. Posłodzić stewią. Przelać płyn do namoczonej żelatyny i dobrze wymieszać tak, aby nie było żadnych grudek. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Analogicznie postąpić z czerwoną galaretką. W wersji z agarem zagotować herbatę z agarowym proszkiem i odstawić do stężenia. Po całkowitym stężeniu obie galaretki pokroić w kostkę.
Nadzienie jogurtowe
- Żelatynę namoczyć w wodzie, po czym lekko podgrzać w celu całkowitego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem lub trzepaczką aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dodać stewię oraz jogurty i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. W wersji z agarem, zagotować agar w wodzie, po czym dodać do ubitego mleka kokosowego przed resztą składników. Biszkoptowy blat wyłożyć połową galaretek, zalać nadzieniem jogurtowym, po czym powtórzyć proces z resztą galaretek i nadzienia jogurtowego. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten przepis to świetny sposób na cieszenie się słodkim smakiem, nie rezygnując z diety ketogenicznej. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszny może być zdrowy deser!