Słodkiej opowieści ciąg dalszy
Pewnie niektórzy z Was uznają że jestem już trochę nudna, bo dzisiaj kolejny raz z rzędu pojawia się przepis na coś słodkiego, a dokładniej na keto ciasto. Ale co zrobić? To jest silniejsze ode mnie! Mam świadomość, że na diecie ketogenicznej słodycze nie powinny pojawiać się w menu aż tak często. Niestety, jak już się raz wejdzie na złą drogę, to bardzo ciężko wrócić na tą właściwą… Tym bardziej, że przecież ciasta i desery zgodne z dietą ketogeniczną nie są aż takie niezdrowe. W dodatku dalej mamy Karnawał, a w zeszłym tygodniu były Walentynki, więc okoliczności zdecydowanie sprzyjają spożywaniu słodyczy. Co nie zmienia oczywiście faktu, że powinnam z nimi przystopować… 🙂
Bałagan w makroskładnikach
Ponadto, w związku z podjęciem nowej pracy i zamieszaniem towarzyszącym temu wydarzeniu moje makra odbiegają ostatnio od ideału. Ba! Właściwie przestałam monitorować moje dzienne spożycie makroskładników, co bardziej zamazuje obraz sytuacji. I oddala mnie od upragnionego stanu ketozy. Czas więc wziąć się za siebie! Już wkrótce pokażę Wam jak szybko i prosto przygotować efektowny Keto obiad, czyli kotlety mielone zawinięte w boczek. A tymczasem zanim to nastąpi, zaserwuję Wam następny przepis na ciasto zgodne z dietą Keto, Paleo i LowCarb.

Keto ciasta rządzą
Jest to jogurtowiec z galaretkami. Bazą jest biszkopt na mące kokosowej. Nadzienie zaś to jogurty kokosowe z mlekiem kokosowym i herbacianymi galaretkami. Zielona powstała przy użyciu herbaty matcha, czerwona zaś z najzwyklejszej herbatki malinowej. Obie słodzone stewią, tak jak i nadzienie jogurtowe. Do biszkoptu zaś użyłam erytrytolu. Prawda, że brzmi całkiem niewinnie? I takie też jest to keto ciasto w rzeczywistości. Stanowi bogactwo zdrowych tłuszczy (kokos) i łatwo przyswajalnego białka (żelatyna). Zawartość matchy dodatkowo wzbogaca je o antyoksydanty. No i użycie herbaty do galaretek zamiast soków owocowych pozwala zaoszczędzić sporo węglowodanów. Trzeba przyznać, że jest ich tu naprawdę niewiele, bo tylko 4,5 gram na porcję, w tym 1,2 gram błonnika. Takie keto ciasto można zatem jeść do woli i to bez wyrzutów sumienia!

Jogurtowiec
Składniki
Galaretka zielona
- 1,5 łyżeczki matcha sproszkowana
- 1/2 szklanki woda wrząca
- 1/2 szklanki woda zimna
- 4 krople stewia w płynie
- 1 łyżka żelatyna (w wersji wege zastąpić agarem)
Galaretka czerwona
- 2 herbata malinowa ekspresowa
- 1/2 szklanki woda wrząca
- 1/2 szklanki woda zimna
- 4 krople stewia w płynie
- 1 łyżka żelatyna (w wersji wege zastąpić agarem)
Biszkopt
- 4 szt. jajka
- 40 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 40 g olej kokosowy rafinowany
- 3 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Nadzienie jogurtowe
- 480 g gęsty jogurt kokosowy
- 3/4 szklanki gęste mleko kokosowe
- 3 łyżki żelatyna płaskie
- 1/3 szklanki woda zimnej
- 10 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Jajka ubić z solą i erytrytolem na jasną pianę. Dodać mąkę i rozpuszczony olej kokosowy. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez ok. 20- 25 minut aż do zezłocenia. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Dolny blat włożyć z powrotem do blachy.
Galaretki
- Łyżkę żelatyny namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki gorącej wody. Posłodzić stewią. Przelać płyn do namoczonej żelatyny i dobrze wymieszać tak, aby nie było żadnych grudek. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Analogicznie postąpić z czerwoną galaretką. W wersji z agarem zagotować herbatę z agarowym proszkiem i odstawić do stężenia. Po całkowitym stężeniu obie galaretki pokroić w kostkę.
Nadzienie jogurtowe
- Żelatynę namoczyć w wodzie, po czym lekko podgrzać w celu całkowitego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem lub trzepaczką aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dodać stewię oraz jogurty i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. W wersji z agarem, zagotować agar w wodzie, po czym dodać do ubitego mleka kokosowego przed resztą składników. Biszkoptowy blat wyłożyć połową galaretek, zalać nadzieniem jogurtowym, po czym powtórzyć proces z resztą galaretek i nadzienia jogurtowego. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.