Kruche serca w czekoladzie na Keto Walentynki
Walentynki już za 2 dni. Jeśli i Wy chcecie przygotować coś specjalnego na tę okazję, to gramy w tej samej drużynie. Nie to żebym jakoś bardzo uwielbiała i czciła to święto… Ale skoro jest okazja, żeby przekąsić sobie coś dobrego, to czemu nie? Każdy pretekst jest dobry… Oczywiście u nas Walentynki będą w wersji Keto, ale czegoś słodkiego- na przykład w postaci kruchych ciastek w kształcie serca- i lampki wina nie może zabraknąć. 🙂
Wielkie wyjście
Pewnie duża część z Was wychodzi z założenia, że w Walentynki nie należy siedzieć w kuchni i gotować, tylko raczej wybrać się na romantyczną kolację do restauracji. Ta decyzja niesie ze sobą – przynajmniej w moim przypadku – zbyt duże ryzyko. Po pierwsze, przy diecie ketogenicznej jadanie na mieście z zasady nie jest proste. Takie ograniczenia żywieniowe to dla wielu restauracji problem nie do przejścia. Pytając o pełen skład dania i prosząc o zamienniki z reguły czuje na sobie to karcące spojrzenie pt. „bierz z karty i nie wybrzydzaj”… Drugi powód łączy się mocno z pierwszym – z okazji Walentynek dużo restauracji decyduje się na specjalne, okrojone menu. Jeszcze gorzej są zatem widziane wszelkie prośby o zmiany.
Kameralne Walentynki
W dodatku, większość ludzi decyduje się na taki sposób spędzania Walentynek, więc wszędzie są tłumy, a restauracje chcąc ten fakt wykorzystać wywierają nacisk, żeby szybko zjeść i zwolnić stolik następnej parze. Komercha w czystej postaci… Dlatego my zostajemy w domu i w kameralnej atmosferze spędzimy razem czas i przekąsimy sobie coś smacznego. A co smacznego dokładniej? Ano kruche serca w czekoladzie! Oczywiście z mąki kokosowej, słodzone erytrytolem i polane czekoladą o niskiej zawartości cukru (w moim przypadku przepyszna ciemna czekolada z cynamonem). Czyli jeśli grzeszyć, to z głową! 🙂 Jedno takie kruche serce w czekoladzie ma bowiem zaledwie 2,1 g węglowodanów. Można więc zaszaleć i zjeść kilka sztuk!
A Wy jak lubicie spędzać Walentynki?
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Kruche serca w czekoladzie
Składniki
- 75 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 40 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 35 g masło klarowane
- 35 g olej kokosowy
- 1 szt. białka jaj
- 1/4 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 4 kostki czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki oprócz czekolady wyrobić w malakserze na gładkie ciasto. Rozwałkować je i wykrawać serca foremką do ciastek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół) przez ok 10-15 minut aż do zezłocenia. Ostudzić i polać rozpuszczoną czekoladą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.