Faworki- symbol Karnawału
Pozostajemy w klimacie karnawałowym. A skoro Karnawał, to i faworki. Przeszukałam chyba cały Internet w poszukiwaniu przepisu na Keto & Paleo faworki. A raczej na churros, bo to taka wersja faworków bardziej znana i rozpoznawalna za granicą. Niestety, większość przepisów bazowała na mące migdałowej, której nie poddaję obróbce termicznej. A jak wiadomo, faworki się smaży, więc wszystkie te przepisy nie nadawały się do moich potrzeb. Potrzebowałam przepisu, który uwzględnia użycie mąki kokosowej, a ta ze względu na brak właściwości wiążących nie jest specjalnie użyteczna w tego rodzaju wyrobach. Gdybym chciała zrobić churros tylko w wersji Paleo, to nie byłoby problemu, bo tu możliwości jest wiele, chociażby mąka z manioku (cassava flour), która tak dobrze sprawdziła się w cieście na pierogi. Albo skrobia z tapioki lub też skrobia z maranty trzcinowej. Możliwości jest wiele. Jednak żadna z nich nie jest niskowęglowodanowa…
Inspiracja potrzebna od zaraz
Ja jednak – jak wiecie – uparłam się przy diecie ketogenicznej i nie chciałam iść na ustępstwa. Mój przepis musiał spełniać wyśrubowane wymagania – Keto, bez nabiału, bez orzechów. Z takimi ograniczeniami pozostaje niewiele możliwości. Nie chciałam ryzykować i eksperymentować na własną rękę. Musiałam znaleźć przepis, na którym będę mogła bazować. Z pomocą przyszedł blog wheatlessbuns, gdzie zalazłam przepis na Keto churros, który stanowił moją inspirację. W dodatku jest to przepis ultra niskowęglowodanowy, bo porcja zawiera niecały 1 g węglowodanów netto!
Daleko pada Keto wersja od oryginału
Gotowe churros posypałam zmielonym na pył erytrytolem zmieszanym z cynamonem. Jak w przypadku prawdziwych meksykańskich churros. Smakowały wybornie zarówno same, jak i z sosem czekoladowym. Muszę jednak przyznać, że niewiele miały one wspólnego z naszymi tradycyjnymi faworkami. Faworki są chrupiące, a moja wersja była za sprawą mąki kokosowej raczej miękka. Myślę, że równie ciężko znaleźć w nich podobieństwo do churros. Chyba jedyny wspólny element to fakt smażenia ich w oleju. Nie poddam się jednak i dalej będę szukała przepisu na churros lub nasze tradycyjne faworki w wersji Keto!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
A jakie przepisy na karnawałowe słodkości Wy lubicie najbardziej?
Churros
Składniki
- 1/4 szklanki mąka kokosowa
- 1/2 szklanki hydrolizat białka w proszku lub dowolnej odżywki proteinowej (roślinnej w wersji wege)
- 2 szt. jajka (w oryginalnym przepisie pół szklanki białek)
- 3 łyżki jogurt kokosowy czubate
- 1 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (kamienia winnego)
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 30 g olej kokosowy do smażenia; tyle, ile „zabiorą” churros
Sposób przygotowania
- Zmiksować wszystkie mokre składniki i dodać suche. Odstawić masę na 5 minut do zgęstnienia. Przełożyć do szprycy. Olej kokosowy dobrze rozgrzać na patelni. Wyciskać kilkucentymetrowe paski na dobrze rozgrzany olej. Smażyć z obu stron aż się zezłocą. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać drobno zmielonym erytrytolem zmieszanym z cynamonem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.