Migdałowo- kokosowy tort Rafaello
Deser Keto Lato Low Carb Paleo

Keto tort Rafaello (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Migdałowo- kokosowy tort Rafaello

Tort Rafaello

Powiew tropików w środku zimy, czyli wariacja na temat pralinek Rafaello w wersji tortu zgodnego z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Cudowne połączenie kokosa i migdałów.
Prep Time 40 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 3 hrs
Course Deser
Cuisine Europejska, Wege
Servings 12 porcji

Ingredients
  

Ciasto

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 4 łyżki wody kokosowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub innego niskowęglowodanowego słodzidła
  • 1/2 szklanki oleju koksowego
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki kamienia winnego substancja spulchniająca (inaczej cream of tartar albo kwśny winian potasu)

Krem

  • 2 opakowania gęstego jogurtu kokosowego każde po 160 gram; w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju koksowego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego niskowęglowodanowego słodzidła
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego jeśli nie liczysz węglowodanów można zastąpić amaretto
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżce zimnej wody, a potem wymieszana z łyżką gorącej wody

Dekoracja

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Instructions
 

Ciasto

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza w termoobiegu. Wymieszaj suche składniki ciasta. Oddziel białka od żółtek. Olej kokosowy utrzyj z erytrytolem na białą puszystą masę, dodając po kolei żółtka oraz wodę i mus kokosowy. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy z żółtkami. Wmieszaj delikatnie suche składniki. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upiecz na złoto i ostudź. Przekrój ciasto na pół tak, aby uzyskać dwa blaty.

Krem

  • Ubij olej kokosowy z erytrytolem, po czym stopniowo dodawaj jogurt kokosowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej krem się zważy. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy oraz rozpuszczoną żelatynę. 3/4 kremu wyłóż na spód ciasta i przykryj górnym blatem. Rozsmaruj po wierzchu pozostałą część kremu. Wiórki kokosowe podpraż chwilę na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Posyp wiórkami wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do pełnego stężenia na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.

Notes


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 250 kcal
Tłuszcz: 23,7 g
Węglowodany: 6,1 g
w tym błonnik 2,4 g
Białko 3,9 g
Keyword rafaello, tort
 
Migdałowo- kokosowy tort Rafaello
Kokosowo- migdałowy tort Rafaello

Karnawał w pełnej krasie

Mamy kolejny weekend Karnawału. A jak Karnawał, to szalone imprezy i suto zastawione stoły pełne pyszności! W tym także- albo przede wszystkim- słodkości. Dzisiaj mam dla Was zaiste karnawałową propozycję, a mianowicie tort Rafaello! Kokosowo- migdałowy smak tortu nawiązuje oczywiście do znanych i lubianych pralinek. Osobiście jestem- albo raczej byłam- ich wielką fanką i nie znam w sumie nikogo, kto ich nie lubi. Trzeba przyznać, że połączenie kokosa z migdałem jest ujmujące. Zwłaszcza zimową porą miło jest powędrować myślami na tropikalne wyspy stanowiące naturalne miejsce występowania kokosów. A smak tego tortu dokładnie tam Was przeniesie!

Nieśmiertelny kokos

Zresztą, ja już nieraz zdradziłam się ze swoją słabością do kokosa wychwalając korzyści wynikające z jego spożywania. Potrafię dodawać go do przeróżnych dań, nie tylko tych słodkich. Oczywiście przetwory z kokosa nie zawsze są mocno kokosowe w smaku. Stąd olej czy mleko kokosowe świetnie nadają się do przeróżnych kombinacji smakowych. W tym przypadku mamy do czynienia z kokosem w kilku wersjach. W samym cieście występuje on w postaci mąki kokosowej, oleju kokosowego, musu kokosowego oraz wody kokosowej. Krem zaś zawiera zarówno olej kokosowy, jak i jogurty z mleka kokosowego. Pamiętajcie tylko, żeby do ciasta dać olej rafinowany (bo będzie poddawane obróbce termicznej), a do kremu nierafinowany (naturalny). Dodatkowo, wierzch tortu posypany jest podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Istny kokosowy raj!

Egzotyka na wyciągnięcie ręki

W tym roku marzyły mi się bardzo egzotyczne wakacje w środku naszej zimy. Oczami wyobraźni widziałam już te błękitne laguny, rajskie plaże usiane palmami i siebie w hamaku trzymającą drinka w kokosie… 🙂 Niestety, wizja ta nie wyszła poza sferę mrzonek. Z wielu różnych przyczyn nie udało się i nie uda się już zrealizować tego planu. Może w przyszłym roku… 🙂 Tymczasem z początkowej wizji ostał się jedynie kokos… Tort Rafaello jako namiastka Karaibów musi mi tym razem wystarczyć. Jest to delikatny powiew tropików, kiedy dookoła śnieg i zawierucha. Ale dobre i to… 🙂

Także jeśli i Wy pragniecie wybrać się tej zimy w jakieś tropikalne zakątki świata, choćby tylko za sprawą tortu, to serdecznie polecam ten przepis! Zwłaszcza jeśli jesteście takimi miłośnikami kokosa jak ja!

Migdałowo- kokosowy tort Rafaello

Tort Rafaello

Powiew tropików w środku zimy, czyli wariacja na temat pralinek Rafaello w wersji tortu zgodnego z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Cudowne połączenie kokosa i migdałów.
Prep Time 40 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 3 hrs
Course Deser
Cuisine Europejska, Wege
Servings 12 porcji

Ingredients
  

Ciasto

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 4 łyżki wody kokosowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub innego niskowęglowodanowego słodzidła
  • 1/2 szklanki oleju koksowego
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki kamienia winnego substancja spulchniająca (inaczej cream of tartar albo kwśny winian potasu)

Krem

  • 2 opakowania gęstego jogurtu kokosowego każde po 160 gram; w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju koksowego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego niskowęglowodanowego słodzidła
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego jeśli nie liczysz węglowodanów można zastąpić amaretto
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżce zimnej wody, a potem wymieszana z łyżką gorącej wody

Dekoracja

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Instructions
 

Ciasto

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza w termoobiegu. Wymieszaj suche składniki ciasta. Oddziel białka od żółtek. Olej kokosowy utrzyj z erytrytolem na białą puszystą masę, dodając po kolei żółtka oraz wodę i mus kokosowy. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy z żółtkami. Wmieszaj delikatnie suche składniki. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upiecz na złoto i ostudź. Przekrój ciasto na pół tak, aby uzyskać dwa blaty.

Krem

  • Ubij olej kokosowy z erytrytolem, po czym stopniowo dodawaj jogurt kokosowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej krem się zważy. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy oraz rozpuszczoną żelatynę. 3/4 kremu wyłóż na spód ciasta i przykryj górnym blatem. Rozsmaruj po wierzchu pozostałą część kremu. Wiórki kokosowe podpraż chwilę na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Posyp wiórkami wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do pełnego stężenia na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.

Notes


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 250 kcal
Tłuszcz: 23,7 g
Węglowodany: 6,1 g
w tym błonnik 2,4 g
Białko 3,9 g
Keyword rafaello, tort

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating