Karnawał w pełnej krasie
Mamy kolejny weekend Karnawału. A jak Karnawał, to szalone imprezy i suto zastawione stoły pełne pyszności! W tym także – albo przede wszystkim – słodkości. Dzisiaj mam dla Was zaiste karnawałową propozycję, a mianowicie tort Rafaello! Kokosowo- migdałowy smak tortu nawiązuje oczywiście do znanych i lubianych pralinek. Osobiście jestem – albo raczej byłam – ich wielką fanką i nie znam w sumie nikogo, kto ich nie lubi. Trzeba przyznać, że połączenie kokosa z migdałem jest ujmujące. Zwłaszcza zimową porą miło jest powędrować myślami na tropikalne wyspy stanowiące naturalne miejsce występowania kokosów. A smak tego tortu dokładnie tam Was przeniesie!
Nieśmiertelny kokos
Zresztą, ja już nieraz zdradziłam się ze swoją słabością do kokosa wychwalając korzyści wynikające z jego spożywania. Potrafię dodawać go do przeróżnych dań, nie tylko tych słodkich. Oczywiście przetwory z kokosa nie zawsze są mocno kokosowe w smaku. Stąd olej czy mleko kokosowe świetnie nadają się do przeróżnych kombinacji smakowych. W tym przypadku mamy do czynienia z kokosem w kilku wersjach. W samym cieście występuje on w postaci mąki kokosowej, oleju kokosowego, musu kokosowego oraz wody kokosowej. Krem zaś zawiera zarówno olej kokosowy, jak i jogurty z mleka kokosowego. Pamiętajcie tylko, żeby do ciasta dać olej rafinowany (bo będzie poddawane obróbce termicznej), a do kremu nierafinowany (naturalny). Dodatkowo, wierzch tortu posypany jest podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Istny kokosowy raj!
Egzotyka na wyciągnięcie ręki
W tym roku marzyły mi się bardzo egzotyczne wakacje w środku naszej zimy. Oczami wyobraźni widziałam już te błękitne laguny, rajskie plaże usiane palmami i siebie w hamaku trzymającą drinka w kokosie… 🙂 Niestety, wizja ta nie wyszła poza sferę mrzonek. Z wielu różnych przyczyn nie udało się i nie uda się już zrealizować tego planu. Może w przyszłym roku… 🙂 Tymczasem z początkowej wizji ostał się jedynie kokos… Tort Rafaello jako namiastka Karaibów musi mi tym razem wystarczyć. Jest to delikatny powiew tropików, kiedy dookoła śnieg i zawierucha. Ale dobre i to… 🙂
Także jeśli i Wy pragniecie wybrać się tej zimy w jakieś tropikalne zakątki świata, choćby tylko za sprawą tortu, to serdecznie polecam ten przepis! Zwłaszcza jeśli jesteście takimi miłośnikami kokosa jak ja!
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tort Rafaello
Składniki
Ciasto
- 65 gram mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 2 łyżki mus kokosowy
- 4 łyżki woda kokosowa lub woda
- 4 szt. jajka
- 1/2 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1/2 szklanki olej kokosowy
- 1/4 szklanki wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1/2 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny albo kwaśny winian potasu)
Krem
- 2 opakowania jogurt kokosowy każde po 160 gram; w temperaturze pokojowej lub śmietanka kokosowa (stała część po schłodzeniu puszki mleka kokosowego)
- 1/2 szklanki nierafinowany olej kokosowy w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy jeśli nie liczysz węglowodanów można zastąpić amaretto
- 1 łyżeczka żelatyna rozpuszczona w łyżce zimnej wody, a potem wymieszana z łyżką gorącej wody; w wersji wege zastąpić agarem
Dekoracja
- 1/2 szklanki wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Ciasto
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza w termoobiegu. Wymieszaj suche składniki ciasta. Oddziel białka od żółtek. Olej kokosowy utrzyj z erytrytolem na białą puszystą masę, dodając po kolei żółtka oraz wodę i mus kokosowy. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy z żółtkami. Wmieszaj delikatnie suche składniki. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upiecz na złoto i ostudź. Przekrój ciasto na pół tak, aby uzyskać dwa blaty.
Krem
- Ubij olej kokosowy z erytrytolem, po czym stopniowo dodawaj jogurt kokosowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej krem się zważy. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy oraz rozpuszczoną żelatynę. 3/4 kremu wyłóż na spód ciasta i przykryj górnym blatem. Rozsmaruj po wierzchu pozostałą część kremu. Wiórki kokosowe podpraż chwilę na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Posyp wiórkami wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do pełnego stężenia na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.