Nieśmiertelna dynia powraca
Kontynuujemy serię przepisów z udziałem dyni. Tym razem dla odmiany na słodko, a przy okazji także halloweenowo. Są to bowiem keto ciastka dyniowe z pajęczyną z czekolady. Kiedyś robiłam już ciasto dokładnie według tego przepisu i było super. Niestety nie trafiło na bloga, bo jego zdjęcia zaginęły wraz z ukradzionym aparatem… Dzisiejsze ciastka są natomiast wariacją na jego temat. W wersji mini. Ze względu na swoje rozmiary idealnie nadadzą się na imprezę z okazji Halloween.
Halloween motywem przewodnim
Muszę przyznać, że ciastka te oferują bardzo przyjemne połączenie smaków. Mus dyniowy jest lekko cytrusowy, a aksamitny krem z nerkowców stanowi idealne dopełnienie smaku. Zwieńczeniem jest czekoladowa pajęczyna, która nadaje całości halloween’owego charakteru. Jeden niewinny motyw sprawia, że deser nabiera nowego znaczenia. Oczywiście poza sezonem halloween’owym można zetrzeć na wierzch czekoladę tak, jak ma to miejsce w oryginalnym przepisie. Jednak mi zależało, żeby nawiązywał on do tej okazji. Halloween zbliża się bowiem wielkimi krokami. Nawet jeśli nie organizuję żadnej imprezy, to i tak lubię kulinarne nawiązania do niej. Moim zamysłem było, żeby udowodnić, że wiele przepisów da się dostosować do różnych okoliczności. Poprzez dodatki czy element dekoracyjny właśnie. A przepisy z dyni same proszą się o halloweenowe motywy.
Skąd wziąć pajęczyny na keto ciastka dyniowe?
Trzeba zrobić samemu… 🙂 Wystarczy na kawałku papieru do pieczenia narysować ołówkiem wzór pajęczyny, a potem wyciskać rozpuszczoną czekoladę wzdłuż narysowanych linii. Następnie pajęczyny należy schłodzić w lodówce, a gdy zastygną można je bez problemu oderwać. Dla osób, które – tak, jak ja – nie są aż tak uzdolnione artystycznie, żeby narysować od ręki ładne pajęczyny przewidziane są pomoce naukowe. 🙂 Na tej stronie można ściągnąć bardzo fajne halloween’owe wzory w postaci nietoperza, kota oraz pajęczyn właśnie. Ja po prostu przerysowałam pajęczynę korzystając właśnie z tego zasobu.
POZNAJ: Wszystkie przepisy na KETO ciasta z udziałem dyni
A Wy planujecie jakieś wypieki nawiązujące do Halloween?
Keto ciastka dyniowe z pajęczyną
Składniki
Biszkopt
- 2 szt. jajka
- 20 g olej kokosowy rafinowany rozpuszczony
- 20 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 20 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar, ewentualnie płaskie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mus dyniowy
- 250 g puree z dyni pieczonej (Hokkaido da najbardziej intensywną pomarańczową barwę)
- 50 ml sok z limonki
- 1/2 łyżki żelatyna (w wersji wege zastąpić agarem)
- 1 łyżka woda zimnej
- 1 łyżka woda wrząca
- 10 kropli stewia w płynie
Krem z nerkowców
- 100 g nerkowce uprzednio namoczone przez min. 2 h w gorącej wodzie
- 100 ml gęste mleko kokosowe (u mnie Real Thai)
- 8 kropli stewia w płynie
- 2 kostki czekolada gorzka (min 85% kakao) lub niskowęglowodanowa
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypać erytrytol. Żółtka zmiksować z olejem kokosowym oraz ekstraktem z wanilii. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami. Dodać mąkę kokosową oraz kwaśny winian potasu. Bardzo delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto rozłożyć równomiernie w foremce do muffinów. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić.
Mus dyniowy
- Puree z dyni dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Mus dyniowy posłodzić stewią w płynie, a następnie zblendować z rozpuszczoną żelatyną. Mus dyniowy wykładać na spody biszkoptowe. Włożyć do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować krem z nerkowców.
Krem z nerkowców
- Namoczone nerkowce zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłożyć na zastygnięty mus dyniowy. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka z uciętym rogiem. Wyciskać rozpuszczoną czekoladę na papier do pieczenia z narysowanym wzorem formując 6 pajęczyn. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Gotowe pajęczyny ułożyć na wierzchu każdego ciastka.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.