keto ciasto
Jesień Keto Low Carb Paleo

Keto ciastka dyniowe z pajęczyną (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”6412″] [ultimate-recipe-print id=”6412″]
Keto deser
Keto ciastka dyniowe z czekoladową pajęczyną

Nieśmiertelna dynia powraca

Kontynuujemy serię przepisów z udziałem dyni. Tym razem dla odmiany na słodko, a przy okazji także halloweenowo. Są to bowiem keto ciastka dyniowe z pajęczyną z czekolady. Jako inspirację posłużył mi ten przepis. Jest bardzo udany. Kiedyś robiłam już ciasto dokładnie według tego przepisu i było super. Niestety nie trafiło na bloga, bo jego zdjęcia zaginęły wraz z ukradzionym aparatem… Dzisiejsze ciastka są natomiast wariacją na jego temat. W wersji mini. Ze względu na swoje rozmiary idealnie nadadzą się na imprezę z okazji Halloween.

Halloween motywem przewodnim

Muszę przyznać, że ciastka te oferują bardzo przyjemne połączenie smaków. Mus dyniowy jest lekko cytrusowy, a aksamitny krem z nerkowców stanowi idealne dopełnienie smaku. Zwieńczeniem jest czekoladowa pajęczyna, która nadaje całości halloween’owego charakteru. Jeden niewinny motyw sprawia, że deser nabiera nowego znaczenia. Oczywiście poza sezonem halloween’owym można zetrzeć na wierzch czekoladę tak, jak ma to miejsce w oryginalnym przepisie. Jednak mi zależało, żeby nawiązywał on do tej okazji. Halloween zbliża się bowiem wielkimi krokami. Nawet jeśli nie organizuję żadnej imprezy, to i tak lubię kulinarne nawiązania do niej. Moim zamysłem było, żeby udowodnić, że wiele przepisów da się dostosować do różnych okoliczności. Poprzez dodatki czy element dekoracyjny właśnie. A przepisy z dyni same proszą się o halloweenowe motywy.

Keto ciastka
Keto ciastka dyniowe z pajęczyną

Skąd wziąć pajęczyny na keto ciastka dyniowe?

Trzeba zrobić samemu… 🙂 Wystarczy na kawałku papieru do pieczenia narysować ołówkiem wzór pajęczyny, a potem wyciskać rozpuszczoną czekoladę wzdłuż narysowanych linii. Następnie pajęczyny należy schłodzić w lodówce, a gdy zastygną można je bez problemu oderwać. Dla osób, które – tak, jak ja – nie są aż tak uzdolnione artystycznie, żeby narysować od ręki ładne pajęczyny przewidziane są pomoce naukowe. 🙂 Na tej stronie można ściągnąć bardzo fajne halloween’owe wzory w postaci nietoperza, kota oraz pajęczyn właśnie. Ja po prostu przerysowałam pajęczynę korzystając właśnie z tego zasobu.

A Wy planujecie jakieś wypieki nawiązujące do Halloween?

keto ciasto

Keto ciastka dyniowe z pajęczyną

Keto ciastka dyniowe to idealny deser na Halloween. Stanowią bardzo przyjemne połączenie cytrusowego musu dyniowego z aksamitnym kremem z nerkowców, a za sprawą pajęczyny z czekolady nabierają mrocznego klimatu. Palce lizać!
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 1 hr 10 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 6 ciastek

Składniki
  

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 20 g rafinowanego oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 20 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar); ewentualnie płaskie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mus dyniowy

  • 250 g puree z dyni pieczonej (Hokkaido da najbardziej intensywną pomarańczową barwę)
  • 50 ml soku z limonki
  • 1/2 łyżki żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem)
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka wrzątku
  • 10 kropli stewii w płynie

Krem z nerkowców

  • 100 g nerkowców uprzednio namoczonych przez min. 2 h w gorącej wodzie
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
  • 8 kropli stewii w płynie
  • 2 kostki czekolady gorzkiej (min 85% kakao) lub niskowęglowodanowej

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypać erytrytol. Żółtka zmiksować z olejem kokosowym oraz ekstraktem z wanilii. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami. Dodać mąkę kokosową oraz kwaśny winian potasu. Bardzo delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto rozłożyć równomiernie w foremce do muffinów. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić.

Mus dyniowy

  • Puree z dyni dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Mus dyniowy posłodzić stewią w płynie, a nastepnie zblendować z rozpuszczoną żelatyną. Mus dyniowy wykładać na spody biszkoptowe. Włożyć do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować krem z nerkowców.

Krem z nerkowców

  • Namoczone nerkowce zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłożyć na zastygnięty mus dyniowy. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka z uciętym rogiem. Wyciskać rozpuszczoną czekoladę na papier do pieczenia z narysowanym wzorem formując 6 pajęczyn. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Gotowe pajęczyny ułożyć na wierzchu każdego ciastka.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 ciastka:
Wartość energetyczna: 236 kcal
Tłuszcz: 19,9 g
Węglowodany: 7,3 g
Błonnik 0,0 g
Białko 7,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating