W sezonie dyniowym nie może zabraknąć propozycji na KETO obiad z jej udziałem. I choć z pozoru dynia nie jawi się jako niskowęglowodanowy owoc, to z powodzeniem może stanowić składnik zdrowej diety ketogenicznej. Zapraszam Cię dzisiaj na KETO posiłek, który zaskoczy Cię smakiem oraz przydatnością w prozdrowotnym sposobie żywienia.
KETO kopytka dyniowe, czyli dynia na wytrawnie
W szczycie sezonu na dynię właściwie każdy mój posiłek mógłby się składać z dyni. Bo przecież oprócz deserów i ciast, można z niej przyrządzać mnóstwo innych dań, w tym także wytrawnych. Przepyszna i jakże rozgrzewająca jest zupa – krem z dyni, zwłaszcza taka na ostro z mlekiem kokosowym. Chyba zatem muszę odszczekać to, co ostatnio mówiłam, że nie przepadam za dynią w wytrawnym wydaniu. Faktem jest, że przeważająca część moich przepisów z jej użyciem jest na słodko, ale w wytrawnych daniach dynia też daje radę… 🙂 Przykładem tego mogą być chociażby dzisiejsze keto kopytka dyniowe. I o ile przez polską blogosferę kulinarną przetoczyły się dziesiątki albo i setki alternatywnych przepisów na kopytka, w tym także na kopytka dyniowe, to rzadko które z nich są niskowęglowodanowe.
Co zamiast skrobi w KETO wersji gnocchi z dyni?
Nie jest to bowiem taka prosta sprawa, żeby przerobić na wersję lowcarb danie, które z zasady jest wysokoskrobiowe, a co za tym idzie także wysokowęglowodanowe. To właśnie skrobia, a niejednokrotnie także dodatek mąki pszennej daje odpowiednią konsystencję tradycyjnym kopytkom.
Czym w takim razie je zastąpić? Ano można śladem kopytek z kalafiora iść w łuski babki płesznik lub jajowatej, które niejednokrotnie działały jako substancja wiążąca. I zapewniam, że jest to właściwy kierunek… 🙂 Jednak użycie samej łuski babki jajowatej daje niezbyt przyjemny i oczekiwany efekt kleistości i mazistości.
Tutaj jednak z pomocą przychodzi glucomannan. Pamiętacie ten składnik? Jest to sproszkowany korzeń konjac, który stanowi główną ingrediencję tzw. zero carb pasta inaczej zwanej makaronem shirataki. Sprawdził się już w niejednym daniu ketogenicznym. Również w tym przypadku także okazał się brakującym ogniwem.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się pewnymi cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- wysoka dawka błonnika sprzyja kontroli apetytu i wspiera zdrowie jelit
- niska zawartość węglowodanów netto pozwala kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co usprawnia redukcję masy ciała, w szczególności eliminację tłuszczu trzewnego
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne A TAKŻE Dieta wysokotłuszczowa a Hashimoto
KETO kluski (kopytka) z dyni lubią się z zielonym pesto z bazylii
I w takim właśnie towarzystwie je zaserwowałam. Smakowały super. Pesto pasowało idealnie. W takim zestawieniu kopytka mają też idealne proporcje makroskładników. Zresztą ogromna część węglowodanów to tutaj po prostu błonnik, którego nie wlicza się do dziennego limitu węglowodanów. Węglowodany netto to zaledwie 1,9 gram! Kto by pomyślał, że dynia może być aż tak low carb…?
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Keto kopytka dyniowe
Składniki
- 1 szt. jajka
- 150 g puree z dyni
- 20 g łupiny babki jajowatej (15 g + 5 g do podsypywania)
- 1 łyżeczka glucomannan
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Ostawić na 5 minut. W tym czasie zagotować garnek wrzątku. Masę podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek podsypując pozostałymi łuskami babki jajowatej. Odcinać niewielkie kluski i spłaszczać je lekko widelcem.
- Wrzucać kluski na wrzącą osoloną wodę i gotować przez ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na wierzch. Podawać gorące w towarzystwie gulaszu, sosu mięsnego lub zielonego pesto.
- Świetnie smakują również odsmażone na patelni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Czym zastąpić glucomannan ? 🙂
Oj tu będzie problem… 🙁 Możesz spróbować dać więcej babki jajowatej lub ewentualnie zamienić na skrobię ziemniaczaną, jeśli zmieści Ci się w makro. 🙂 Ale nie ręczę za efekty… 😀
Co oto jest puree z dyni? Mam całą, świeżą dynię, nie puree… Co mam zrobić, aby dojść do etapu puree? Czas przygotowywania dania to 5 min, więc zakładam, że to jednak puree ze słoika…?
Puree z dyni to po prostu miąższ z pieczonej dyni. Dynię należy po prostu upiec do miękkości, a następnie ostudzić i zblendować. Ja nadmiar puree, którego nie wykorzystam w danym momencie mrożę, dzięki czemu potem mam gotowy do innych dań.
OK, teraz rozumiem – super, dziękuję! 🙂
A czy glucomannan to nie jest to samo co mąka konjac?
Hej, tak – to jest dokładnie to samo. 🙂