wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto gnocchi

Keto kopytka dyniowe (Paleo, LowCarb)

Dynia na wytrawnie też jest ok

W szczycie sezonu dyniowego właściwie każdy posiłek mógłby się składać z dyni. Bo przecież oprócz deserów i ciast z jej udziałem, można z niej przyrządzać mnóstwo innych dań, w tym także wytrawnych. Przepyszna i jakże rozgrzewająca jest zupa – krem z dyni, zwłaszcza taka na ostro z mlekiem kokosowym. Chyba zatem muszę odszczekać to, co ostatnio mówiłam, że nie przepadam za dynią w wytrawnym wydaniu. Faktem jest, że przeważająca część moich przepisów z jej użyciem jest na słodko, ale w wytrawnych daniach dynia też daje radę… 🙂 Przykładem tego mogą być chociażby dzisiejsze keto kopytka dyniowe. I o ile przez polską blogosferę kulinarną przetoczyły się dziesiątki albo i setki alternatywnych przepisów na kopytka, w tym także na kopytka dyniowe, to rzadko które z nich są niskowęglowodanowe.

Co zamiast skrobi?

Nie jest to bowiem taka prosta sprawa, żeby przerobić na wersję lowcarb danie, które z zasady jest wysokoskrobiowe, a co za tym idzie także wysokowęglowodanowe. To właśnie skrobia, a niejednokrotnie także dodatek mąki pszennej daje odpowiednią konsystencję tradycyjnym kopytkom. Czym w takim razie je zastąpić? Ano można śladem kopytek z kalafiora iść w łuski babki płesznik lub jajowatej, które niejednokrotnie działały jako substancja wiążąca. I zapewniam, że jest to właściwy kierunek… 🙂 Jednak użycie samej łuski babki jajowatej daje niezbyt przyjemny i oczekiwany efekt kleistości i mazistości. Tutaj jednak z pomocą przychodzi glucomannan. Pamiętacie ten składnik? Jest to sproszkowany korzeń konjac, który stanowi główną ingrediencję tzw. zero carb pasta inaczej zwanej makaronem shirataki. Sprawdził się już zarówno w chowderze z owoców morza, jak i puddingu czekoladowym, w tym przypadku także okazał się brakującym ogniwem.

keto gnocchi
Keto kopytka dyniowe z pesto z bazylii

Keto kopytka z dyni lubią się z zielonym pesto z bazylii

I w takim właśnie towarzystwie je zaserwowałam. Smakowały super. Pesto pasowało idealnie. W takim zestawieniu kopytka mają też idealne proporcje makroskładników. Zresztą ogromna część węglowodanów to tutaj po prostu błonnik, którego nie wlicza się do dziennego limitu węglowodanów. Węglowodany netto to zaledwie 1,9 gram! Kto by pomyślał, że dynia może być aż tak low carb…?

Keto gnocchi

Keto kopytka dyniowe

Modern Cavegirl
Kolejny pyszny i sezonowy sposób na wykorzystanie dyni, czyli keto kopytka dyniowe. Najlepszy dodatek do mięs i gulaszy, chociaż u mnie w wersji wegetariańskiej z pesto z bazylii też sprawdził się świetnie.
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 3 mins
Czas całkowity 13 mins
Rodzaj dania Dodatek, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Ostawić na 5 minut. W tym czasie zagotować garnek wrzątku. Masę podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek podsypując pozostałymi łuskami babki jajowatej. Odcinać niewielkie kluski i spłaszczać je lekko widelcem.
    keto kopytka
  • Wrzucać kluski na wrzącą osoloną wodę i gotować przez ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na wierzch. Podawać gorące w towarzystwie gulaszu, sosu mięsnego lub zielonego pesto.
    Keto kopytka
  • Świetnie smakują również odsmażone na patelni.
    Keto kopytka
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Keto kopytka dyniowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
104.96
% RWS*
Tłuszcz
 
2.3
g
4
%
Tłuszcze nasycone
 
0.8
g
5
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.43
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.84
g
Cholesterol
 
81.84
mg
27
%
Sód
 
228.78
mg
10
%
Potas
 
184.9
mg
5
%
Węglowodany
 
19.23
g
6
%
Błonnik
 
13.57
g
57
%
Cukier
 
2.56
g
3
%
Białko
 
3.59
g
7
%
Witamina A
 
11791.05
IU
236
%
Witamina C
 
3.15
mg
4
%
Wapń
 
61.94
mg
6
%
Żelazo
 
1.6
mg
9
%
Węglowodany netto
 
5.66
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

5 Comments

  1. 5 stars
    Czym zastąpić glucomannan ? 🙂

    1. Oj tu będzie problem… 🙁 Możesz spróbować dać więcej babki jajowatej lub ewentualnie zamienić na skrobię ziemniaczaną, jeśli zmieści Ci się w makro. 🙂 Ale nie ręczę za efekty… 😀

  2. Co oto jest puree z dyni? Mam całą, świeżą dynię, nie puree… Co mam zrobić, aby dojść do etapu puree? Czas przygotowywania dania to 5 min, więc zakładam, że to jednak puree ze słoika…?

    1. Puree z dyni to po prostu miąższ z pieczonej dyni. Dynię należy po prostu upiec do miękkości, a następnie ostudzić i zblendować. Ja nadmiar puree, którego nie wykorzystam w danym momencie mrożę, dzięki czemu potem mam gotowy do innych dań.

      1. OK, teraz rozumiem – super, dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu