Kopytka z kalafiora
Danie główne Keto Low Carb Paleo Przekąska

Gnocchi z kalafiora na szpinaku (Keto, Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1128″] [ultimate-recipe-print id=”1128″]
Kopytka z kalafiora
Gnocchi z kalafiora na szpinaku

Kluseczki inaczej

Oto są. Gnocchi z kalafiora. Prace nad nimi trwały dość długo i były mozolne. Ale w końcu udało mi się uzyskać coś, co kształtem i konsystencją przypomina włoskie gnocchi lub też nasze rodzime kopytka. Chociaż skojarzenia mam też ze śląskimi szarymi kluskami… Chyba ze względu na lekko poszarpane krawędzie i nie do końca jednorodną strukturę. Tutaj jednak pretensje mogę mieć tylko do siebie. Kalafior do tego przepisu musi być ugotowany na miękko, a mój pozostał lekko jędrny i przez to nie dało się go zmiażdżyć na zupełną miazgę. Muszę przyznać, że jestem całkiem zadowolona z efektu, chociaż na pewno można nad nimi jeszcze popracować…

Gnocchi w wersji keto to nie taka prosta sprawa

Pewnie zastanawiacie się jakim cudem udało mi się uzyskać ten efekt przy użyciu kalafiora… I to bez udziału mąki ani żadnej skrobi, gdyż te są całkowicie zabronione na każdej diecie niskowęglowodanowej, bez względu na to czy chodzi o dietę ketogeniczną czy LowCarb. Otóż z pomocą przyszły łupiny babki jajowatej, czyli tzw. psyllium husk. Jest to nic innego, jak błonnik roślinny, który całkiem nieźle wiąże wodę, jest więc świetną alternatywą dla mąk i skrobi w diecie ketogenicznej.

Kalafiorowe eksperymenty

Do dzisiaj nie mogę uwierzyć, że kalafior jest aż tak uniwersalnym warzywem i że można z niego tyle zrobić… Gdyby nie przygoda z dietą ketogeniczną, która zmusiła mnie do najdziwniejszych eksperymentów, to chyba nie miałabym okazji, żeby się o tym przekonać. Nie powstałoby też ani to ciasto, ani kalafioshi, ani dzisiejsze gnocchi z kalafiora. No bo po co tak kombinować, skoro się nie musi…? Ja się jednak cieszę, że zdecydowałam się na taki sposób żywienia- ma on bowiem bardzo pozytywny wpływ na moją kreatywność! 🙂

Dodatki mają znaczenie

Jeśli chodzi o dodatek do gnocchi, to tym razem padło u mnie na szpinak. Same gnocchi są mało charakterne w smaku, więc warto zestawić je z czymś intensywniejszym. Szpinak duszony na boczku sprawdził się w tej roli wyśmienicie. Mam już jednak kolejne pomysły na gnocchi z kalafiora.
Marzy mi się gulasz z ich dodatkiem. Świetnie pasować będzie do nich także pesto. A może któregoś dnia spróbuję zrobić je wersji na słodko- takie leniwe z kalafiora…? Pożyjemy, zobaczymy jakie dania z kalafiora przyjdą mi jeszcze do głowy… 🙂

Kopytka z kalafiora

Gnocchi z kalafiora na szpinaku

Coś innego dla odmiany. Gnocchi z kalafiora w wersji Keto to propozycja dla wszystkich stęsknionych za kluskami. Jest przy nich troszkę zabawy, ale zapewniam, że warto!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 4 porcje

Składniki
  

Gnocchi z kalafiora

  • 250 g pulpy z kalafiora (ugotowany, zmiażdżony i maksymalnie odciśnięty z wody kalafior); pulpa uzyskana z połowy średniej wielkości kalafiora
  • 1 jajo
  • 2 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego
  • 15 g łupin babki jajowatej
  • sól himalajska lub morska

Szpinak z boczkiem (2 porcje)

  • 100 g boczku wędzonego
  • 400 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 1 cebula mała
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
 

Gnocchi z kalafiora

  • Ostudzoną pulpę z kalafiora wymieszać z jajkiem, siemieniem lnianym oraz łupinami babki jajowatej. Odstawić na 5 minut do "związania". Jeśli masa dalej się klei, można dodać jeszcze babki jajowatej. Podsypując łupinami babki jajowatej, formować ruloniki z masy kalafiorowej i odcinać niewielkie kluski. Zagotować sporą ilość wody i posolić. Kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Odcedzić.

Szpinak z boczkiem

  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się już zeszkli, dorzucić mrożony szpinak i podgrzewać do pełnego rozmrożenia, pilnując żeby odparować całą wodę ze szpinaku. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać razem z kopytkami z kalafiora.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji gnocchi:
Wartość energetyczna: 92 kcal
Tłuszcz: 4,6 g
Węglowodany: 6,5 g
w tym błonnik 7,4 g
Białko 5,2 g
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji szpinaku z boczkiem
Wartość energetyczna: 199 kcal
Tłuszcz: 12,9 g
Węglowodany: 8,3 g
w tym błonnik 5,3 g
Białko 18,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating