Keto krem z dyni
AIP Jesień Keto Low Carb Paleo

Keto zupa krem z dyni (Paleo, LowCarb, AIP)

[ultimate-recipe-jump id=”1780″] [ultimate-recipe-print id=”1780″]
Keto krem z dyni
Keto zupa krem z dyni

Pożegnanie zimy

W związku z chwilowym – miejmy nadzieję – powrotem zimy w pogodzie postanowiłam zmienić trochę kolorystykę dań i przerzucić się na kolor pomarańczowy… Dzisiaj bowiem na łamach bloga prezentuje się keto zupa krem z dyni. Myślę, że będzie to godne pożegnanie sezonu zimowego. I po tym pożegnalnym wpisie, kiedy to etykiecie stanie się zadość zima postanowi opuścić nas już na dobre. Taki przynajmniej jest plan… 🙂

Rozgrzewka na wiosnę

A tak na serio. Jak dla mnie dynia nie jest tylko jesienno- zimowym warzywem. Zdaję sobie sprawę, że jest to główny okres jej występowania, ale ja nie ograniczam się z dynią tylko do tych kilku miesięcy. Dość dobrze się ją przechowuje, więc nie widzę przeszkód, żeby z niej korzystać także wiosną. Tym bardziej, że temperatury teraz mocno skaczą i czasami potrafi zrobić się naprawdę zimno. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest gorąca keto zupa krem z dyni. Zwłaszcza taka na ostro, z mleczkiem kokosowym! W takim wydaniu smakuje mi najbardziej.

Orientalna wariacja na temat dyni

Wystarczy dodać dowolnej pasty curry i keto zupa- krem z dyni nabiera kompletnie innego wymiaru. Ze słodkawej zmienia się w charakterną i pełną mocy. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Wystarczy pokroić dynię na kawałki i poddusić dodając pastę curry i mleko kokosowe, po czym zblendować. Ot i cała tajemnica sukcesu zupy krem z dyni. Minimum nakładów i maksimum smaku! Czyli to, co tygryski- zwłaszcza te zapracowane- lubią najbardziej! 😉

Dynia na diecie

Część osób na diecie ketogenicznej obawia się dyni ze względu na zawartość węglowodanów. Jednak nie ma się czego bać- ich ilość oscyluje wokół 7 gram na 100 gram. Nie są to więc jakieś straszne ilości, które zagrażają utrzymaniu odpowiednich proporcji makroskładników. Biorąc pod uwagę korzyści płynące z konsumpcji tego warzywa, czyli witaminy oraz minerały, które zawiera, to okazuje się, że dynia jest zbyt korzystna dla naszego zdrowia, żeby intencjonalnie z niej rezygnować!

A więc marsz do garów! 😛

Keto krem z dyni

Zupa krem z dyni

Aksamitna i kremowa keto zupa krem z dyni to dobry sposób na rozgrzewkę nie tylko zimową porą, ale także w chłodniejsze wiosenne dni. Nabiera ona orientalnego charakteru dzięki zawartości pasty curry i mleka kokosowego. Ostra sztuka- koniecznie do wypróbowania!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Lunch, Zupa
Kuchnia Amerykańska, Indyjska
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 1 sztuka dyni Hokkaido
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki pasty curry o dowolnym kolorze, u mnie żółta
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 150 ml gęstego mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Dynię pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Masło klarowane rozpuścić w garnku, zeszklić cebulę. Dodać dynię, oraz pastę curry. Zalać odrobiną bulionu i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gdy dynia zmięknie, zblendować zawartość garnka na gładką masę dolewając mleko kokosowe. Uzupełnić pozostałym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 166 kcal
Tłuszcz: 11,6 g
Węglowodany: 5,6 g
w tym błonnik 1,0 g
Białko 7,0 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating