Jeśli jesteś fanem lub fanką groszku zielonego i ciężko Ci z niego zrezygnować na KETO diecie, to witaj w klubie! Z zasady groszek jest eliminowany z listy KETO warzyw. W dodatku jako roślina strączkowa, zawierająca substancje antyodżywcze z pozoru nie powinna wchodzić w skład prozdrowotnego menu. Jednak okazuje się, że negatywne cechy groszku dotyczą głównie jego dojrzałej postaci (groch). Zielony groszek można zaś z umiarem stosować, nawet na KETO & Paleo. Łap więc przepis na zupę krem z groszku!
Groszek zielony na KETO diecie
Groszek zielony jest produktem o stosunkowo wysokiej zawartości węglowodanów. W 100 gramach surowego produktu znajduje się około 7 gramów węglowodanów netto, przez co wiele osób unika go będąc na keto diecie.
Jeśli chodzi o groszek zielony, to można spożywać go w niewielkich ilościach, ale należy pamiętać, aby włączyć jego ilość do ogólnej liczby węglowodanów na dzień i dopasować ilość spożywanej żywności w ciągu dnia do indywidualnych potrzeb i celów diety.
Szpinak, brokuły, kalafior, cukinia czy sałata będą zdecydowanie lepszym wyborem, jeśli chodzi o warzywa na keto diecie, co nie oznacza, że groszek należy całkowicie wykluczyć.
Groch kontra groszek
Jedną rzecz należy mieć na uwadze. A mianowicie to, że w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną oraz bezzbożową dietą Paleo musi to być zielony groszek, a nie groch. Moja dzisiejsza propozycja nie ma bowiem nic wspólnego z grochówką! No może nie tak zupełnie nic, bo w końcu groch wywodzi się z groszku. Właściwie jest jego późniejszą, dojrzałą formą. Ale pod względem smaku, zastosowania kulinarnego, a przede wszystkim pod kątem makroskładników są to kompletnie różne produkty!
Ten drugi jest właściwie produktem zakazanym na diecie ketogenicznej z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów. W dodatku jest to typowe warzywo strączkowe, stąd nie polecane również ze względu na dużą zawartość kwasu fitynowego i innych anty-odżywczych związków. Natomiast świeży zielony groszek zawiera ich znacznie mniej lub prawie wcale.
Zatem w sezonie, kiedy dostępny jest świeży groszek polecam Ci korzystanie z niego w ramach sezonowej diety ketogenicznej. Z powodzeniem możesz się na niego skusić także w ramach doładowań węglowodanowych.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Zupa krem z groszku (Paleo, LowCarb)
Składniki
- 450 g zielony groszek świeży lub mrożony
- 40 g masło klarowane
- 1 ząbek czosnek
- 0,75 litra bulion drobiowy (mniej więcej- tyle, ile potrzeba do uzyskania pożądanej konsystencji) lub warzywny w wersji wege/vegan
- ½ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Groszek podsmażyć chwilę na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć i dusić przez kilka minut aż zmięknie. Zalać bulionem i zblendować na gładką masę w razie potrzeby dolewając więcej płynu. Przyprawić do smaku.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.