Keto brownie warzywne – keto deser w zdrowszym wydaniu
Dzisiaj zapraszam Was na keto ciasto. Jedno z moich ulubionych. 🙂 I chyba nie tylko moje, bo jest to niekwestionowany deserowy hit wszech czasów. Panie i Panowie – oto keto brownie warzywne! Jeśli zastanawiacie się dlaczego tak ogólnikowo (warzywne), to spieszę z wyjaśnieniami. Otóż brownie ze zdjęć zostało zrobione przez moją mamę na bazie buraków, a buraki to nie jest warzywo specjalnie przyjazne diecie ketogenicznej… Ale hej – przecież zamiast puree z buraków nada się tutaj perfekcyjnie puree z każdego innego warzywa o zwartym miąższu… Czy to będzie dynia, kalafior czy też cukinia – wybór należy do Was. A może znajdziecie jeszcze jakiś inne, które będzie się do tego nadawać…? Słyszałam kiedyś o brownie z kapusty kiszonej, także sky is the limit… 😉
Keto brownie warzywne – składniki
🍠🎃 Warzywo 🎃🍠
Tak, jak już wspomniałam tutaj doboru musicie dokonać na podstawie swoich preferencji lub tego, co akurat posiadacie na stanie. Moim zdaniem najlepszą alternatywą dla buraków będzie dynia lub kalafior, a w dalszej kolejności cukinia. Zarówno kalafior jak i cukinię dobrze by było pozbawić możliwie największej ilości płynu. Popularnym składnikiem brownies jest także awokado, które nadaje mu przyjemnej, kremowej konsystencji. Weźcie jednak pod uwagę, że zawiera ono dużo tłuszczów, w tym sporo tłuszczów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, więc po obróbce termicznej staną się one szkodliwe. Jeśli masz wolną pulę węglowodanów do zapełnienia, to dobrym pomysłem będzie także batat… 😉

🥚 Jajka 🥚
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
🧈Tłuszcz🧈
W tym przepisie źródeł tłuszczu jest kilka. Po pierwsze jest to czekolada, a po drugie tłuszcz dodany. Nada się każdy, który nadaje się do obróbki termicznej. Ja z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego, a czasami smalcu.
🍫 Czekolada i kakao 🍫
Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyżej, tym mniej cukru będzie ona zawierać. Jeśli z jakiegoś powodu nie stosujecie czekolady i kakao (np. AIP), to proponuję zmienić ją na czysty tłuszcz kakaowy, a zamiast kakao dać karob. Zwiększy to lekko udział węglowodanów, ale za to ciasto będzie „czyste„.

🥥 Mąka kokosowa 🥥
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.
☁️ Spulchniacz ☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Brownie warzywne
Składniki
- 300 g puree z dyni , kalafiora lub cukinii
- 100 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 200 g olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane
- 50 g masło orzechowe lub mus kokosowy
- 100 g erytrytol
- 3 szt. jajka duże
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 75 g mąka kokosowa
- 2 łyżeczki guma guar
- 1 garść płatki migdałowe
Sposób przygotowania
- Czekoladę rozpuścić razem z tłuszczem na malutkim ogniu (odłożyć kilka łyżek na polewę), po czym wmieszać puree warzywne i masło orzechowe. Jajka lekko ubić z erytrytolem i połączyć z masą czekoladową. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z masą. Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia (na przykład kwadratowa o wymiarach 20 x 20 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół na ok. 30 – 35 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.