wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto brownie warzywne
Amerykańska Deser Keto Low Carb Paleo Wege

Keto brownie warzywne (Paleo, LowCarb)

Keto brownie warzywne – keto deser w zdrowszym wydaniu

Dzisiaj zapraszam Was na keto ciasto. Jedno z moich ulubionych. 🙂 I chyba nie tylko moje, bo jest to niekwestionowany deserowy hit wszech czasów. Panie i Panowie – oto keto brownie warzywne! Jeśli zastanawiacie się dlaczego tak ogólnikowo (warzywne), to spieszę z wyjaśnieniami. Otóż brownie ze zdjęć zostało zrobione przez moją mamę na bazie buraków, a buraki to nie jest warzywo specjalnie przyjazne diecie ketogenicznej… Ale hej – przecież zamiast puree z buraków nada się tutaj perfekcyjnie puree z każdego innego warzywa o zwartym miąższu… Czy to będzie dynia, kalafior czy też cukinia – wybór należy do Was. A może znajdziecie jeszcze jakiś inne, które będzie się do tego nadawać…? Słyszałam kiedyś o brownie z kapusty kiszonej, także sky is the limit… 😉

Keto brownie warzywne – składniki

🍠🎃 Warzywo 🎃🍠

Tak, jak już wspomniałam tutaj doboru musicie dokonać na podstawie swoich preferencji lub tego, co akurat posiadacie na stanie. Moim zdaniem najlepszą alternatywą dla buraków będzie dynia lub kalafior, a w dalszej kolejności cukinia. Zarówno kalafior jak i cukinię dobrze by było pozbawić możliwie największej ilości płynu. Popularnym składnikiem brownies jest także awokado, które nadaje mu przyjemnej, kremowej konsystencji. Weźcie jednak pod uwagę, że zawiera ono dużo tłuszczów, w tym sporo tłuszczów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, więc po obróbce termicznej staną się one szkodliwe. Jeśli masz wolną pulę węglowodanów do zapełnienia, to dobrym pomysłem będzie także batat… 😉

keto brownie
Keto brownie

🥚 Jajka 🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🧈Tłuszcz🧈

W tym przepisie źródeł tłuszczu jest kilka. Po pierwsze jest to czekolada, a po drugie tłuszcz dodany. Nada się każdy, który nadaje się do obróbki termicznej. Ja z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego, a czasami smalcu.

🍫 Czekolada i kakao 🍫

Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyżej, tym mniej cukru będzie ona zawierać. Jeśli z jakiegoś powodu nie stosujecie czekolady i kakao (np. AIP), to proponuję zmienić ją na czysty tłuszcz kakaowy, a zamiast kakao dać karob. Zwiększy to lekko udział węglowodanów, ale za to ciasto będzie „czyste„.

brownie warzywne
Brownie warzywne na bazie buraka

🥥 Mąka kokosowa 🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.

☁️ Spulchniacz ☁️

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto brownie warzywne

Brownie warzywne

Czekoladowe ciasto na bazie warzywa to nie tylko wyjątkowo odżywcza przekąska, ale także super smaczny deser. Keto brownie warzywne jest zatem typowym przykładem tzw. win-win situation. 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 16 porcji
Kalorie 202 kcal

Składniki
  

  • 300 g puree z dyni , kalafiora lub cukinii
  • 100 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej
  • 200 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego
  • 50 g masła orzechowego lub musu kokosowego
  • 100 g erytrytolu
  • 3 jajka duże
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody kuchennej
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 75 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki gumy guar
  • 1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania
 

  • Czekoladę rozpuścić razem z tłuszczem na malutkim ogniu (odłożyć kilka łyżek na polewę), po czym wmieszać puree warzywne i masło orzechowe. Jajka lekko ubić z erytrytolem i połączyć z masą czekoladową. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z masą. Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia (na przykład kwadratowa o wymiarach 20 x 20 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół na ok. 30 – 35 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (na bazie dyni):
Wartość energetyczna: 202 kcal
Tłuszcz: 18,5 g
Węglowodany: 3,4 g
Błonnik 0,6 g
Białko 3,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating