keto brownie warzywne

Keto brownie warzywne (Paleo, LowCarb)

Keto brownie warzywne – keto deser w zdrowszym wydaniu

Dzisiaj zapraszam Was na keto ciasto. Jedno z moich ulubionych. 🙂 I chyba nie tylko moje, bo jest to niekwestionowany deserowy hit wszech czasów. Panie i Panowie – oto keto brownie warzywne! Jeśli zastanawiacie się dlaczego tak ogólnikowo (warzywne), to spieszę z wyjaśnieniami. Otóż brownie ze zdjęć zostało zrobione przez moją mamę na bazie buraków, a buraki to nie jest warzywo specjalnie przyjazne diecie ketogenicznej… Ale hej – przecież zamiast puree z buraków nada się tutaj perfekcyjnie puree z każdego innego warzywa o zwartym miąższu… Czy to będzie dynia, kalafior czy też cukinia – wybór należy do Was. A może znajdziecie jeszcze jakiś inne, które będzie się do tego nadawać…? Słyszałam kiedyś o brownie z kapusty kiszonej, także sky is the limit… 😉

Keto brownie warzywne – składniki

🍠🎃 Warzywo 🎃🍠

Tak, jak już wspomniałam tutaj doboru musicie dokonać na podstawie swoich preferencji lub tego, co akurat posiadacie na stanie. Moim zdaniem najlepszą alternatywą dla buraków będzie dynia lub kalafior, a w dalszej kolejności cukinia. Zarówno kalafior jak i cukinię dobrze by było pozbawić możliwie największej ilości płynu. Popularnym składnikiem brownies jest także awokado, które nadaje mu przyjemnej, kremowej konsystencji. Weźcie jednak pod uwagę, że zawiera ono dużo tłuszczów, w tym sporo tłuszczów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, więc po obróbce termicznej staną się one szkodliwe. Jeśli masz wolną pulę węglowodanów do zapełnienia, to dobrym pomysłem będzie także batat… 😉

keto brownie
Keto brownie

🥚 Jajka 🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🧈Tłuszcz🧈

W tym przepisie źródeł tłuszczu jest kilka. Po pierwsze jest to czekolada, a po drugie tłuszcz dodany. Nada się każdy, który nadaje się do obróbki termicznej. Ja z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego, a czasami smalcu.

🍫 Czekolada i kakao 🍫

Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyżej, tym mniej cukru będzie ona zawierać. Jeśli z jakiegoś powodu nie stosujecie czekolady i kakao (np. AIP), to proponuję zmienić ją na czysty tłuszcz kakaowy, a zamiast kakao dać karob. Zwiększy to lekko udział węglowodanów, ale za to ciasto będzie „czyste„.

brownie warzywne
Brownie warzywne na bazie buraka

🥥 Mąka kokosowa 🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.

☁️ Spulchniacz ☁️

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto brownie warzywne

Brownie warzywne

Modern Cavegirl
Czekoladowe ciasto na bazie warzywa to nie tylko wyjątkowo odżywcza przekąska, ale także super smaczny deser. Keto brownie warzywne jest zatem typowym przykładem tzw. win-win situation. 🙂
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

  • Czekoladę rozpuścić razem z tłuszczem na malutkim ogniu (odłożyć kilka łyżek na polewę), po czym wmieszać puree warzywne i masło orzechowe. Jajka lekko ubić z erytrytolem i połączyć z masą czekoladową. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z masą. Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia (na przykład kwadratowa o wymiarach 20 x 20 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół na ok. 30 – 35 minut.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Brownie warzywne
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
205.46
% RWS*
Tłuszcz
 
19.25
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
14.03
g
88
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.87
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.92
g
Cholesterol
 
30.69
mg
10
%
Sód
 
93.48
mg
4
%
Potas
 
82.03
mg
2
%
Węglowodany
 
6.8
g
23
%
Błonnik
 
2.92
g
12
%
Cukier
 
1.73
g
Białko
 
3.5
g
4
%
Witamina A
 
2962.62
IU
59
%
Witamina C
 
0.79
mg
1
%
Wapń
 
30.88
mg
3
%
Żelazo
 
0.72
mg
4
%
Węglowodany netto
 
3.88
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu