Keto smarowidło dyniowe – pyszne i sezonowe 🙂
Dyniowe szaleństwo trwa w najlepsze… Prawie codziennie jada się u nas coś z udziałem dyni. Są to różne dania – przeważnie słodkości, ale czasami zdarza się też dynia na wytrawnie. 🙂 Dzisiaj jednak mam okazję zaproponować Wam coś zupełnie innego, choć zaliczającego się do kategorii słodkości. Jest to mianowicie śniadaniowe keto smarowidło dyniowe. Sprawdza się ono świetnie na keto pieczywie, ale nie tylko…

Możliwości jego zastosowania jest wiele, choć sprowadzają się one do dwóch głównych opcji – właśnie jako pasta na kanapki albo jako krem do ozdoby jakiegoś jesiennego wypieku. Ja posmarowałam nim keto grzanki biszkoptowe (płaski biszkopt pokrojony na kwadraty i podgrzany na suchej patelni), a pozostałą część użyłam jako tzw. frosting do babeczek cynamonowych. I w jednej i w drugiej wersji sprawdziło się rewelacyjnie… 🙂
Jako bazy do takiego dyniowego śniadania możecie użyć nie tylko keto bułek i chleba z bloga, ale także gofrów:
Keto smarowidło dyniowe – składniki
🎃 Dynia 🎃
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Dodałam ją w formie wcześniej upieczonego purée. W sezonie dyniowym, zawsze gdy włączam piekarnik lądują w nim także kawałki dyni do późniejszego zastosowania… 🙂

🥥 Mus kokosowy 🥥
Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego).
🍬 Keto słodzidło 🍬
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się słodzidło w płynie. U mnie jest to bezcukrowy syrop klonowy. Jeśli takim nie dysponujecie, to użyjcie jakiejkolwiek innej substancji słodzącej przyjaznej diecie ketogenicznej. Na przykład allulozę lub erytrytol (w pudrze, żeby łatwo się rozpuścił). Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Można też postawić na stewię w płynie.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Smarowidło dyniowe
Składniki
- 200 g puree z dyni (zblendowana dynia uprzednio upieczona)
- 60 g mus kokosowy
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Schłodzić. Przetrzymywać w lodówce.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
P.S. Przepis pochodzi stąd. Ja tylko lekko zmieniłam proporcje i zamiast zwykłego, pełnego cukru syropu klonowego użyłam bezcukrowego syropu klonowego na bazie erytrytolu i ekstraktu z owocu mnicha.