Keto Ciasto Dyniowo – Kokosowe: Deser na Czasie
A dokładniej jest to keto tarta z musem dyniowym i kremem kokosowym. Jest to propozycja nie tylko zgodna z dietą ketogeniczną, ale także z protokołem autoimmunologicznym, a jeśli do zagęszczenia użyjecie agaru, to także wegańska! 😀 Trzy w jednym… I to jakie pyszne! 🙂 Swoją drogą nadzienie dyniowe można zamienić na inne owocowe. Teraz, w sezonie mamy jeszcze jabłka, więc z powodzeniem można użyć ich. A w innych porach roku można skusić się na inne owoce sezonowe takie jak maliny, owoce leśne czy śliwki. W miesiącach zimowych dobrym pomysłem będzie także skorzystanie z przetworów owocowych zrobionych latem. Także opcji jest wiele – do wyboru do koloru. 🙂
Keto Ciasto Dyniowo – Kokosowe: Składniki
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.
Tłuszcz
Razem z mąką kokosową i śmietaną kokosową stanowią jedyne składniki kruchego spodu. Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz, który nadaje się do obróbki termicznej. Ja z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego (odpowiedni wybór w wersji AIP oraz wegańskiej) lub masła klarowanego.
Śmietana kokosowa
Stanowi uzupełnienie nadzienia, zarówno ciemnego jak i jasnego. U mnie w tej roli PlantOn Sour Creamo, ale spokojnie można użyć prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego. Alternatywnie, można zastąpić ją także jogurtem kokosowym.
Dynia
Dynia to bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Użyłam dyni piżmowej. Jeśli chcecie uzyskać podobnie intensywny kolor, to polecam ją lub dynię Hokkaido, gdyż te dwie odmiany charakteryzują się intensywnie pomarańczową barwą miąższu.
POZNAJ: Inne przepisy na KETO ciasta dyniowe
Keto słodzidło
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się słodzidło w płynie. U mnie jest to bezcukrowy syrop klonowy. Jeśli takim nie dysponujecie, to użyjcie jakiejkolwiek innej substancji słodzącej przyjaznej diecie ketogenicznej. Na przykład allulozę lub erytrytol (w pudrze, żeby łatwo się rozpuścił). Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli chodzi o nadzienie dyniowe, można też postawić na stewię w płynie.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.
Żelatyna
Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). Jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską, to można zastąpić ją agarem, tylko wtedy należy odrobinę zmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Ciasto dyniowo – kokosowe
Składniki
Kruchy spód
- 0,75 szklanki mąka kokosowa (ok. 100 g)
- 3 łyżki olej kokosowy rafinowanego (niezbyt twardego)
- 1 łyżka śmietana kokosowa
Nadzienie dyniowe
- 450 g dynia (u mnie piżmowa)
- 3 łyżki inulina lub innego keto słodzidła
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii , z pomarańczy lub o smaku syropu klonowego
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
- 1/3 łyżeczki glucomannan lub łyżeczka skrobi z tapioki/ziemniaczanej
- 8 kropli stewia w płynie
Krem kokosowy
- 250 ml gęste mleko kokosowe z kartonu (u mnie Real Thai) schłodzonego
- 12 kropli stewia w płynie
- 2 łyżeczki żelatyna lub agar (w wersji vegan)
- 3 garści chipsy kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Kruchy spód
- Umieścić wszystkie składniki w malakserze i utrzeć na elastyczne ciasto. Wylepić nim formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół na ok. 15 minut (aż lekko się przyrumieni). Ostudzić.
Nadzienie dyniowe
- Dynię umieścić w garnku, zalać odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki) i gotować do miękkości, po czym zblendować. Glucomannan/ skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do masy. Zagotować aż mocno zgęstnieje. Dodać pozostałe składniki poza stewią. Lekko przestudzić. Jeśli masa będzie mało słodka, dosłodzić stewią. Ostudzoną masę wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu kokosowego.
Krem kokosowy
- Żelatynę namoczyć w odrobinie mleka (ok. 50 ml). Mleko kokosowe posłodzić stewią i ubijać trzepaczką na wysokich obrotach przez ok. 5 minut. Jak już lekko zwiększy swoją objętość, zalać żelatynę 1-2 łyżkami wrzątku, dokładnie rozpuścić i dalej ubijając, dodać ją do mleka. Wstawić masę do lodówki na 5 minut, po czym – gdy lekko stężeje – wylać na masę dyniową. Wstawić do lodówki na minimum 1 h. Przed podniem posypać chipsami kokosowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.