wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto batoniki dyniowe
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Vegan Wege

Keto batoniki dyniowe „Mumie” (Paleo, LowCarb)

Keto batoniki dyniowe „Mumie” – oda do Halloween

Halloween już pod koniec tego tygodnia, nie da się więc już dłużej odkładać słodkości nawiązujących do tej okazji… 🙂 Tym razem postawiłam na coś (w miarę) szybkiego, dyniowego (a to akurat zaskoczenie… :P) i kwalifikującego się do kategorii finger food. To ostatnie na wypadek, gdybyście chcieli poczęstować czymś niskowęglowodanowym dzieci, które pojawią się zapewne pod Waszymi drzwiami w halloweenowy wieczór… 😀 Padło więc na keto batoniki dyniowe w kształcie mumii. 🙂 Ze względu na dodatek kolagenu można by je zaliczyć do kategorii batonów proteinowych, chociaż olej MCT równoważy tutaj udział białka.

Nie wiem, czy miałam okazję się podzielić z Wami tą mądrością życiową – uważam, że połączenie dyni i czekolady to jedno z najlepszych zestawień smakowych jakie kiedykolwiek powstały… Nie mogę się tylko zdecydować czy to za sprawą dyni czy raczej może czekolady… :D:D

Keto batoniki dyniowe „Mumie” – składniki

🎃 Dynia 🎃

Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Dodałam ją w formie wcześniej upieczonego purée. W sezonie dyniowym, zawsze gdy włączam piekarnik lądują w nim także kawałki dyni do późniejszego zastosowania… 🙂

batoniki dyniowe
Keto batoniki dyniowe

🥥 Mus kokosowy 🥥

Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego).

🧈Tłuszcz🧈

W tym przepisie źródeł tłuszczu jest kilka. Po pierwsze jest to czekolada oraz nierafinowany olej kokosowy w polewie. Dodatkowo, nadzienie w dużej mierze składa się z musu kokosowego, a dorzuciłam doń także olej MCT w proszku.

🍬 Keto słodzidło 🍬

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się słodzidło w płynie. U mnie jest to bezcukrowy syrop klonowy. Jeśli takim nie dysponujecie, to użyjcie jakiejkolwiek innej substancji słodzącej przyjaznej diecie ketogenicznej. Na przykład allulozę lub erytrytol (w pudrze, żeby łatwo się rozpuścił). Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny, która zresztą występuje w tym przepisie jako składnik polewy. W związku z tym, że brak tutaj obróbki termicznej, dobrą opcją do nadzienia może się okazać także d-ryboza, która ponoć nasila nawet stan ketozy lub stewia w płynie.

🥥 Mąka kokosowa 🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.

keto batoniki
Keto batoniki dyniowe mumie

🐄 Peptydy kolagenowe 🐄

Wzbogacają ciasto o dodatkową porcję białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej można zastąpić białkiem roślinnym.

🔥 Cynamon 🔥

Istotny składnik wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni. Składnik zarówno przyprawy do piernika, jak i popularnej amerykańskiej przyprawy Pumpkin Spice. Obie idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj).

🍫 Czekolada 🍫

Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyżej, tym mniej cukru będzie ona zawierać. Jeśli z jakiegoś powodu nie stosujecie czekolady i kakao (np. AIP), to proponuję zmienić ją na czysty tłuszcz kakaowy, wzbogacony karobem. Zwiększy to lekko udział węglowodanów, ale za to batoniki będą „czyste„.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

No to bez zbędnego przedłużania – bo czasu nie zostało wiele – zapraszam do zapoznania się z przepisem!

keto batoniki dyniowe

Batoniki dyniowe mumie

Modern Cavegirl
Keto batoniki dyniowe 'Mumie' to pyszna przekąska, idealnie wpisująca się w halloweenowy nastrój. Stanowi niezłe źródło wartości odżywczych, zwłaszcza w porównaniu do standardowych słodkości jedzonych w tym czasie.
Czas przygotowania 15 mins
Czas oczekiwania 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Porcje 5 sztuk
Kalorie 298 kcal

Składniki
  

Nadzienie

  • 80 g puree z dyni
  • 2 łyżki bezcukrowego syropu klonowego
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 40 g musu kokosowego
  • 30 g kolagenu
  • 30 g oleju MCT
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Polewa

  • 50 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej
  • 0,5 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 2 łyżki inuliny
  • 10 drażetek białej czeolady na oczy

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki nadzienia rozdrobnić w malakserze na gładką masę. Ulepić 5 batoników i wstawić do lodówki (lub do zamrażarki) na 30 minut, aby stwardniały.
  • Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone batoniki maczać z obu stron w czekoladzie i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zostawić odrobinę do zrobienia oczu). Wstawić z powrotem do lodówki aż czekolada stężeje. Inulinę rozpuścić w mleku kokosowym tak, aby nie było grudek. Masą oblać batoniki w taki sposób, aby przypominało to bandaże mumii. W roli oczu przykleić do polewy z inuliny drażetki z białej czekolady, a na ich środku zrobić kleksa z ciemnej czekolady w roli źrenicy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Inspiracja do tego przepisu pochodzi z tej strony.

 
Energia 298 kcal
Tłuszcz 23,6 g
Węglowodany 8,3 g
Błonnik 5,6 g
Białko 10,5 g
Dotyczy 1 porcji. Podane wartości są orientacyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating