Kolejny sposób na dynię w wersji słodkiej, czyli keto ciasto dyniowo - kokosowe. Pyszne oraz zgodne z dietą ketogeniczną, AIP oraz wegańskie. Idealne na śniadanie i jako deser do kawy. :)
Umieścić wszystkie składniki w malakserze i utrzeć na elastyczne ciasto. Wylepić nim formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół na ok. 15 minut (aż lekko się przyrumieni). Ostudzić.
Nadzienie dyniowe
Dynię umieścić w garnku, zalać odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki) i gotować do miękkości, po czym zblendować. Glucomannan/ skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do masy. Zagotować aż mocno zgęstnieje. Dodać pozostałe składniki poza stewią. Lekko przestudzić. Jeśli masa będzie mało słodka, dosłodzić stewią. Ostudzoną masę wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu kokosowego.
Krem kokosowy
Żelatynę namoczyć w odrobinie mleka (ok. 50 ml). Mleko kokosowe posłodzić stewią i ubijać trzepaczką na wysokich obrotach przez ok. 5 minut. Jak już lekko zwiększy swoją objętość, zalać żelatynę 1-2 łyżkami wrzątku, dokładnie rozpuścić i dalej ubijając, dodać ją do mleka. Wstawić masę do lodówki na 5 minut, po czym - gdy lekko stężeje - wylać na masę dyniową. Wstawić do lodówki na minimum 1 h. Przed podniem posypać chipsami kokosowymi.