KETO tort z cukinią i borówkami to pyszny przykład na to, że można w zdrowy sposób uczcić wyjątkową okazję pozostając w ramach diety ketogenicznej. Jest to w dodatku szybki i łatwy w przygotowaniu KETO przepis, który przypadnie do gustu nawet cukroholikom.
Keto tort z cukinią i borówkami – pyszny urodzinowy keto deser
Wczoraj były moje urodziny, nie mogło się więc obyć bez keto słodkości… 😀 Powstał zatem urodzinowy keto tort z cukinią i borówkami. Ta pierwsza w postaci keto brownie z cukinią, które okazało się być świetne w roli blatów tortowych. Keto tort został wypróbowany w ogniu podczas spotkania urodzinowego, na którym próżno było szukać ketoholików poza moją skromną osobą… 🙂 I wiecie co? Został przyjęty z entuzjazmem przez zatwardziałych cukroholików! Smakował im mimo braku grama cukru, co uważam za swój niemały sukces… 🙂
Keto tort z cukinią i borówkami – składniki
Keto brownie z cukinią
Chyba mój ulubiony keto wypiek. To czekoladowe ciasto jest pyszne i w ogóle nie da się zidentyfikować w nim posmaku cukinii. Przepis na nie jest dokładnie taki sam jak na KETO brownie z cukinii. Tylko zamiast formy do muffinów użyta została tortownica, w związku z czym lekko wydłużyłam czas pieczenia. Jeśli chcecie wyższy tort, z większą ilością warstw, to proponuję upiec keto brownie z 6 jaj i podzielić go na 3 blaty.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Keto słodzidło
Jeśli chodzi o keto brownie z cukinią zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tutaj erytrytol lub alluloza. Jeśli możesz sobie pozwolić na odrobinę więcej węglowodanów, to sprawdzi się także ksylitol. Natomiast w przypadku kremu z powodzeniem można użyć kropelek smakowych i/lub napoju w proszku słodzonego stewią typu Bolero.

Żelatyna
Zwyczajowo stosowana jest jako składnik galaretek i deserów na zimno. Jest to czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). W wersji wegetariańskiej można spróbować ją pominąć lub użyć agaru do utrwalenia kremu.
Borówki
Lub inne owoce jagodowe, np. jeżyny, maliny, owoce leśne. Są one prawdziwą kopalnią witamin i przeciwutleniaczy, a więc zaliczają się do kategorii superfoods. Jednocześnie są pysznymi letnimi owocami niskowęglowodanowymi. Można (a nawet powinno się) jeść je w nieograniczonych prawie ilościach. 😀 Wspaniale sprawdzają się zarówno na ciepło w keto ciastach, jak i na zimno w deserach. Stanowią także świetny składnik sałatek.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Tort czekoladowy z cukinią i borówkami
Wyposażenie
Składniki
Keto brownie z cukinii
- 220 g cukinia
- 4 szt. jajka
- 70 g erytrytol
- 100 ml gęste mleko kokosowe
- 40 g olej kokosowy
- 15 g kakao (u mnie czarne)
- 65 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżeczką cream of tartar
Krem
- 500 ml gęste mleko kokosowe
- 10 g żelatyna w proszku
- 20 ml woda zimna
- 20 ml woda wrząca
- 20 kropli kropelki słodzące (u mnie cheesecake)
- ½ łyżeczki napój w proszku słodzony stewią Bolero o smaku borówkowym lub malinowym
Dodatkowo
- 50 g czekolada gorzka 90% kakao lub niskowęglowodanowa
- 100 g borówki
Sposób przygotowania
Keto brownie z cukinii
- Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać odrobiną soli i odstawić na chwilę. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre. Cukinię solidnie odcisnąć z wody i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza do suchego patyczka (ok. 30 minut). Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko posłodzone kropelkami smakowymi przelać do wysokiego naczynia i ubijać aż podwoi swoją objętość i mocno zgęstnieje. Do żelatyny dodać wrzątek i rozpuścić razem z bolero. Dalej ubijając mleko, dodać roztwór żelatyny i ubijać do połączenia. Gdy masa zacznie tężeć, przełożyć ją na pierwszy blat i przykryć drugim.
Wierzch
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na wierzch tortu. Udekorować borówkami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.