Keto babeczki z czekoladą i cukinią to prawdziwa uczta dla podniebienia, która wpisuje się doskonale w klimat diety ketogenicznej. Ich soczysta konsystencja i intensywny smak czekolady sprawiają, że staną się one ulubionym daniem nie tylko dla osób na diecie keto, ale także dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.
Korzyści zdrowotne babeczek z cukinią i czekoladą bez cukru
Spożywanie tych keto babeczek z cukinią i czekoladą może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, błonnika oraz składników odżywczych, te babeczki mogą stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety.
Z uwagi na zdrowy skład, nadadzą się świetnie nie tylko na zdrowy, warzywny deser, ale także na bezglutenowe śniadanie białkowo – tłuszczowe. Sprawdzą się także idealnie jako przekąska na wynos, np. na piknik.
W jaki sposób ten przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje pewne zalety, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- dodatek warzyw dostarcza błonnika oraz witamin, co wspomaga sytość i zapobiega niedoborom
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz stanowi budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i ułatwia włączenie trybu spalania tłuszczu
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Ketogeniczne babeczki z czekoladą i cukinią: Składniki
Składniki bezglutenowych babeczek z cukinią i czekoladą
Do przygotowania keto babeczek z cukinią i czekoladą będziesz potrzebować:
- Cukinia (można pominąć, ale podwyższa wartość odżywczą babeczek)
- Mąka lniana + łubinowa
- Jajka
- Masło
- Mleko kokosowe
- Erytrytol lub inny keto słodzik
- Babka płesznik lub jajowata
- Czekolada o niskiej zawartości węglowodanów
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście dozwolonych keto produktów.
Dlaczego warto włączyć KETO babeczki z cukinią i czekoladą do diety?
Keto babeczki z czekoladą i cukinią to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowy przysmak, który może być spożywany bez obaw o naruszenie stanu ketozy. Ich niski poziom węglowodanów i wysoka zawartość zdrowych tłuszczów sprawiają, że są one doskonałym uzupełnieniem diety ketogenicznej.
Nie wiesz, na czym polega dieta ketogeniczna? Zapoznaj się z nią poprzez lekturę e-book’a Keto Dieta Bez Tajemnic. Znajdziesz w nim wszystkie niezbędne informacje, żeby zadecydować czy KETO to coś dla Ciebie. Dowiesz się także, jak rozpocząć stosowanie tego stylu żywienia.
Jeśli lubisz słodkości, ale chcesz pozostać w zgodzie z niskowęglowodanowym stylem żywienia, mogą Cię zainteresować także przepisy na inne keto ciasta.
Alternatywne składniki i modyfikacje
Jeśli chcesz wprowadzić pewne zmiany do keto babeczek z cukinią i czekoladą, możesz śmiało eksperymentować z różnymi składnikami. Na przykład, zamiast erytrytolu możesz użyć innego naturalnego słodzika, takiego jak stewia lub ksylitol.
Możesz również dodać do ciasta inne dodatki, takie jak orzechy czy suszone owoce, aby wzbogacić jego smak i wartość odżywczą. Z powodzeniem można przygotować babeczki także w wersji ciemnej, dodając do ciasta kakao.
ZOBACZ TAKŻE: Babeczki czekoladowe z cukinii z musem z awokado
Babeczki z czekoladą i cukinią bez cukru dla dzieci i dorosłych
Keto babeczki z cukinią i czekoladą to doskonała propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ich wyjątkowy smak i zdrowe składniki sprawiają, że są one idealnym daniem na każdą okazję, od śniadania po kolację.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Babeczki z cukinią i czekoladą
Wyposażenie
- forma do muffinek
- gałkownica
Składniki
Składniki mokre
- 4 szt. jajka
- 70 g erytrytol lub inny keto słodzik
- 85 g masło (może być klarowane dla wersji bezmlecznej)
- 120 g mleko kokosowe gęste (nie napój)
- 2 łyżeczki ocet jabłkowy
Składniki suche
- 65 g mąka łubinowa
- 15 g mąka lniana złota
- 10 g łupiny babki jajowatej mielone
- 0,5 łyżeczki guma guar
- 0,25 łyżeczki sól
- 1,25 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
Dodatkowo
- 300 g cukinia starta na drobnych oczkach i odciśnięta z wody
- 60 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa pokrojona w kosteczkę
- dodatkowa czekolada gorzka do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie suche składniki oprócz erytrytolu wymieszać. Masło rozpuścić w mleku kokosowym. Jajka ubić z erytrytolem na puszystą masę. Połączyć obie masy i dodać ocet. Delikatnie wmieszać cukinie oraz czekoladę.
- Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą wypełnić 1/12 masy (ja do odmierzania użyłam gałkownicy do lodów).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170℃ z włączoną funkcją termoobiegu i piec na złoto przez ok. 30 – 35 minut. Ostudzić w formie.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Keto babeczki z cukinią i czekoladą to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowy przysmak, który możesz bez obaw spożywać na diecie ketogenicznej. Ich wyjątkowy smak i łatwość w przygotowaniu sprawiają, że są one doskonałym wyborem zarówno dla osób na diecie, jak i dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.
Może Cię także zainteresować:
KETO ciasto marchewkowe (Paleo, Low Carb, bez cukru, bez glutenu)
KETO ciasto orzechowe na kilka sposobów: Placek orzechowy, ciasto z mąki orzechowej, piernik orzechowy i inne przepisy z orzechami
KETO ciasto dyniowe na kilka sposobów: Pyszne wypieki z udziałem dyni bez cukru i bez glutenu (Paleo, LowCarb)