Keto omlet z pomidorami i mozzarellą czyli omlet a’la pizza
Omlety to bardzo wdzięczna potrawa śniadaniowa. Szybko się je robi, wyglądają atrakcyjnie i zapewniają zdrową sytość. Nie inaczej jest tym razem. Głównym składnikiem są rzecz jasna jajka, które to stanowią podstawę śniadań białkowo – tłuszczowych, typowych dla diety ketogenicznej. Jednak jeśli chodzi o dodatki – tutaj można naprawdę zaszaleć… 😀 Ja tym razem postawiłam na pewien sezonowy dodatek, a mianowicie pomidory z ogrodu. Do tego mozzarella i w sumie powstał omlet będący wariacją na temat pizzy… 😀 A czy istnieje ktoś, kto nie lubi pizzy…? 😉
POZNAJ: Wszystkie KETO przepisy na omlety na słodko i wytrawnie
Keto omlet z pomidorami i mozzarellą – składniki
Pomidory
Świeże, dojrzałe, o jędrnym miąższu. Tutaj najlepiej sprawdzą się małe owoce typu cherry, które można dodać w całości. Ewentualnie trochę większe, ale na tyle duże, żeby wystarczyło przekroić je na pół. Na omlecie układamy je skórką do dołu. W przeciwnym razie sok z pomidora może utrudnić ścinanie się jajek, a omlet może się rozpadać.
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Mają one zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Ser mozzarella
W małych kulkach. Najlepiej prawdziwa – z mleka bawolego (Mozzarella di Bufala), ale „zwykła” też da radę. 🙂 Myślę, że – alternatywnie – sprawdzi się tutaj każdy inny ser nadający się do zapiekania, czyli nawet zwyczajny żółty typu Gouda czy Emmentaler.
Mąka łubinowa
Jako zagęstnik masy omletowej. Nadaje jej lepszą konsystencję i sprawia, że omlet nie jest mocno jajeczny w smaku. Generalnie można dodać, a można sobie odpuścić… 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Omlet z pomidorami i mozzarellą
Wyposażenie
Składniki
- 5 szt. jajka
- 1 łyżka mąka łubinowa lub odtłuszczona migdałowa
- 12 szt. pomidorki cherry
- 10 kulek mozzarella odsączona z zalewy
- 10 g masło klarowane do smażenia
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- oregano świeże do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Rozdzielić białka od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie delikatnie wmieszać żółtka i przesianą mąkę łubinową. Rozgrzać tłuszcz na patelni i wylać nań masę jajeczną. Przykryć.
- Po ok. 5 minutach smażenia ułożyć na wierzchu kulki mozzarelli oraz pomidorki i lekko wetknąć je w ciasto. Smażyć pod przykryciem kolejne 10 -12 minut (aż wierzch się zetnie).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.