Witaj w kulinarnej podróży, podczas której smak i zdrowie łączą się w jednym wyjątkowym daniu. Dziś pragnę podzielić się z Tobą przepisem na keto spaghetti z cukinii, fetą i pomidorkami – danie, które dostarcza pełni smaku, zachowując równocześnie zgodność z dietą ketogeniczną.
Keto spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami – hit lata w kategorii keto obiad
To się nazywa keto obiad na czasie…! 😀 Keto spaghetti z cukinii z zapiekaną fetą i pomidorkami może nie wygląda zniewalająco, ale jest pyszne! W dodatku to danie sezonowe pełną gębą. Wykorzystuje bowiem lokalne, aktualnie występujące produkty w postaci cukinii i pomidorów. Te nabyłam w drodze darowizny od teścia, który wyhodował je własną ręką. Cukinię przerabiam obecnie wzdłuż i wszerz. Właściwie nie ma obiadu, do którego by się nie wkręciła w ten czy inny sposób… 🙂 W ostatnich kilku dniach były już placki z cukinią, gofry z cukinii, zupa krem porowo – cukiniowa i na tym na pewno się nie skończy… U Was też cukiniowe szaleństwo trwa w najlepsze…? 😀
Keto spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami – składniki
Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tej potrawie cukinia stanowi główny punkt programu. Należy pociąć ją spiralizerem na spaghetti i potraktować sosem powstałym z zapiekania pozostałych składników.
Świeże, dojrzałe i aromatyczne, najlepiej małe typu cherry o cienkiej skórce. W przypadku większych odmian należy je uprzednio obrać ze skórki. Zdecydowanie najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy.

Czosnek
Odwieczny towarzysz pomidorów… 🙂 Aromatyzuje potrawę oraz wzbogaca ją w cenne właściwości zdrowotne. Właściwie ciężko wyobrazić sobie zdrową kuchnię śródziemnomorską bez tego składnika…
Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. W sprzedaży dostępne są także produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, jednak to nie to samo… W tym przypadku zdecydowanie zalecam wysokiej jakości fetę robioną według tradycyjnej receptury.
Tłuszcz
No właśnie tutaj wybór nie będzie łatwy… Jako, że danie jest utrzymane w śródziemnomorskich klimatach, najbardziej pasuje tutaj oliwa z oliwek… Jednak będzie ono poddawane obróbce termicznej, a to nie najlepiej wpływa na stabilność chemiczną i oksydacyjną oliwy. Z drugiej strony, zapewnia ona odpowiedni smak i aromat gotowej potrawy… Jeśli się na nią zdecydujecie, wybierzcie odmianę dedykowaną obróbce cieplnej (tzw. oliwa do smażenia). Dobrą alternatywę stanowi tutaj olej z awokado, który jest stabilny, nawet po poddaniu go wysokim temperaturom (ma wysoki punkt dymienia).

Spaghetti z cukinii z zapiekaną fetą i pomidorkami
Wyposażenie
Składniki
- 300 g cukinia
- 300 g pomidorki koktajlowe (u mnie różnokolorowe)
- 150 g feta
- 3 ząbki czosnek
- 10 sztuk oliwki zielone
- 25 ml oliwa z oliwek
- 1 szczypta przyprawa aglio, oglio e peperoncino (opcjonalnie)
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- oregano suszone
Sposób przygotowania
- Za pomocą spiralizer'a przygotować spaghetti z cukinii. Posolić, żeby puściła wodę, po czym odsuszyć na ręczniku papierowym.
- Fetę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na niej ułożyć pomidorki, ząbki czosnku, i oliwki. Wszystko polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180° w trybie termoobiegu i piec przez ok. 15 – 20 minut aż pomidorki staną się miękkie. Rozdrobnić wszystko widelcem tak, aby powstał sos.
- Połączyć spaghetti z cukinii z sosem z fety i pomidorków. Podawać na gorąco.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.