wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami

Keto spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami (Paleo, LowCarb)

Keto spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami – hit lata w kategorii keto obiad

To się nazywa keto obiad na czasie…! 😀 Keto spaghetti z cukinii z zapiekaną fetą i pomidorkami może nie wygląda zniewalająco, ale jest pyszne! W dodatku to danie sezonowe pełną gębą. Wykorzystuje bowiem lokalne, aktualnie występujące produkty w postaci cukinii i pomidorów. Te nabyłam w drodze darowizny od teścia, który wyhodował je własną ręką. Cukinię przerabiam obecnie wzdłuż i wszerz. Właściwie nie ma obiadu, do którego by się nie wkręciła w ten czy inny sposób… 🙂 W ostatnich kilku dniach były już placki z cukinią, gofry z cukinii, zupa krem porowo – cukiniowa i na tym na pewno się nie skończy… U Was też cukiniowe szaleństwo trwa w najlepsze…? 😀

Keto spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami – składniki

🥒 Cukinia

Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tej potrawie cukinia stanowi główny punkt programu. Należy pociąć ją spiralizerem na spaghetti i potraktować sosem powstałym z zapiekania pozostałych składników.

🍅 Pomidory

Świeże, dojrzałe i aromatyczne, najlepiej małe typu cherry o cienkiej skórce. W przypadku większych odmian należy je uprzednio obrać ze skórki. Zdecydowanie najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy.

spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami
Keto spaghetti z cukinii z zapiekaną fetą i pomidorkami

🧄 Czosnek

Odwieczny towarzysz pomidorów… 🙂 Aromatyzuje potrawę oraz wzbogaca ją w cenne właściwości zdrowotne. Właściwie ciężko wyobrazić sobie zdrową kuchnię śródziemnomorską bez tego składnika…

🧀 Ser feta

Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. W sprzedaży dostępne są także produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, jednak to nie to samo… W tym przypadku zdecydowanie zalecam wysokiej jakości fetę robioną według tradycyjnej receptury.

🧈 Tłuszcz

No właśnie tutaj wybór nie będzie łatwy… Jako, że danie jest utrzymane w śródziemnomorskich klimatach, najbardziej pasuje tutaj oliwa z oliwek… Jednak będzie ono poddawane obróbce termicznej, a to nie najlepiej wpływa na stabilność chemiczną i oksydacyjną oliwy. Z drugiej strony, zapewnia ona odpowiedni smak i aromat gotowej potrawy… Jeśli się na nią zdecydujecie, wybierzcie odmianę dedykowaną obróbce cieplnej (tzw. oliwa do smażenia). Dobrą alternatywę stanowi tutaj olej z awokado, który jest stabilny, nawet po poddaniu go wysokim temperaturom (ma wysoki punkt dymienia).

keto spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami

Spaghetti z cukinii z zapiekaną fetą i pomidorkami

Modern Cavegirl
Hit lata, czyli keto spaghetti z cukinii z fetą i pomidorkami. Jest to szybki i lekki keto obiad bazujący na lokalnych, sezonowych składnikach. W dodatku całkiem wegetariański! No i do tego pyszny, wprost rozpływający się w ustach… 😋
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

  • 300 g cukinia
  • 300 g pomidorki koktajlowe (u mnie różnokolorowe)
  • 150 g feta
  • 3 ząbki czosnek
  • 10 sztuk oliwki zielone
  • 25 ml oliwa z oliwek
  • 1 szczypta przyprawa aglio, oglio e peperoncino (opcjonalnie)
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
  • oregano suszone
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Za pomocą spiralizer'a przygotować spaghetti z cukinii. Posolić, żeby puściła wodę, po czym odsuszyć na ręczniku papierowym.
  • Fetę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na niej ułożyć pomidorki, ząbki czosnku, i oliwki. Wszystko polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180° w trybie termoobiegu i piec przez ok. 15 – 20 minut aż pomidorki staną się miękkie. Rozdrobnić wszystko widelcem tak, aby powstał sos.
  • Połączyć spaghetti z cukinii z sosem z fety i pomidorków. Podawać na gorąco.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Spaghetti z cukinii z zapiekaną fetą i pomidorkami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
387.84
% RWS*
Tłuszcz
 
31.26
g
48
%
Tłuszcze nasycone
 
12.11
g
76
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.12
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
14.09
g
Cholesterol
 
66.75
mg
22
%
Sód
 
1196.49
mg
52
%
Potas
 
791.56
mg
23
%
Węglowodany
 
15.85
g
5
%
Błonnik
 
3.31
g
14
%
Cukier
 
7.64
g
8
%
Białko
 
14.38
g
29
%
Witamina A
 
1429
IU
29
%
Witamina C
 
62.46
mg
76
%
Wapń
 
428.91
mg
43
%
Żelazo
 
2.31
mg
13
%
Węglowodany netto
 
12.54
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu