Sezonowa sałatka z pomidorów, malin i fety, czyli letnie kuszenie 😀
Lubicie czerwone owoce i warzywa…? Bo dzisiaj u mnie tylko takie… Kolor czerwony opanował mój talerz. Jedynie feta stanowi jasny kontrapunkt dla całej kompozycji. Muszę Wam powiedzieć, że smaczne są te czerwono – białe kolory. 😀 Taka sałatka z pomidorów, malin i fety jest na tyle niskowęglowodanowa (jak na coś, co zawiera zarówno pomidory, jak i maliny), że z powodzeniem można się nią cieszyć na diecie ketogenicznej. 12 g węglowodanów netto w porcji to w końcu nic strasznego, zwłaszcza jeśli okres keto adaptacji macie już dawno za sobą… 🙂
Ja opycham się jeszcze produktami z końcówki lata, co i Wam polecam… 😀 No bo przez kolejne kilka miesięcy nie będą dostępne lub będą marnej jakości. Także to jest ostatni dzwonek, żeby z nich skorzystać!
Sezonowa sałatka z pomidorów, malin i fety – składniki
Pomidory
Świeże, dojrzałe i aromatyczne, najlepiej takie o jędrnym miąższu (u mnie malinowe). Zdecydowanie najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy.
Ser feta
Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. W sprzedaży dostępne są także produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, jednak to nie to samo… W tym przypadku zdecydowanie zalecam wysokiej jakości fetę robioną według tradycyjnej receptury.
Maliny
Wspaniałe, pełne smaku i witamin owoce o niewielkiej zawartości cukru, które stanowią kwintesencję lata. Są one potężnym źródłem antyoksydantów, w tym przede wszystkim kwercetyny, wykazującej bardzo silne działanie antyalergiczne i antyhistaminowe. Poza tym są po prostu pyszne… 🙂
Cebula czerwona
Konsekwencja poprzednich wyborów kolorystycznych. Zresztą, pomijając kolorystykę jest ona delikatniejsza w smaku i – moim zdaniem – bardziej nadaje się do sałatek. Nie chcemy przecież przyćmić delikatnego smaku pomidorów ani malin… 🙂
Sałatka z pomidorów, malin i fety
Składniki
- 2 duże pomidory
- 100 g maliny
- 150 g feta
- 10 g cebula czerwona
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka ocet balsamiczny
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pistacje (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Pomidory pokroić w plastry, ułożyć w kółku na talerzu. Na środku wyłożyć maliny, posypać pokruszoną fetą. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki i posypać sałatkę.
- Z octu, oliwy i soli sporządzić emulsję i polać nią sałatkę. Można posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.