Smakowite gofry to kulinarna propozycja, która wydaje się niemożliwa w kontekście diety niskowęglowodanowej. Ale czy wiesz, że istnieje sposób na cieszenie się smakiem gofrów bez naruszania zasad diety keto? Przedstawiamy Ci Keto Gofry z Cukinii – pyszną alternatywę, która pozwoli Ci cieszyć się ulubionym śniadaniem bez wyrzutów sumienia.
Dlaczego Warto Wypróbować Keto Gofry z Cukinii?
Smakowita Alternatywa dla Węglowodanowych Gofrów
Gofry to pyszność, której trudno się oprzeć. Ale tradycyjne gofry pełne węglowodanów mogą zaburzyć proces ketogenezy. Dlatego Keto Gofry z Cukinii to odpowiedź na pragnienia smakowe osób, które dążą do utrzymania niskiego poziomu węglowodanów.
Cukinia – Tajemnica Delikatnych Keto Gofrów
Cukinia to niezastąpiony składnik w diecie niskowęglowodanowej. Ma niewielką ilość węglowodanów, a zarazem dostarcza błonnika i składników mineralnych. Wykorzystanie cukinii w przepisie na gofry nie tylko obniża zawartość węglowodanów, ale także sprawia, że gofry są wilgotne i delikatne.
Keto gofry z cukinii – propozycje podania
Dzisiaj przedstawiam pomysł na szybkie i super łatwe keto śniadanie, które stanowi wariację na temat keto gofrów śniadaniowych. Jest to także świetna alternatywa dla keto pieczywa czy też gofrów w innych postaciach. Mimo dodatku warzywnego zachowują one jednorodną strukturę, nie rozpadają się, są elastyczne i jak najbardziej da się je jeść w formie kanapki.
Keto gofry z cukinii komponują się dobrze zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i słodkimi. Wśród moich ulubionych propozycji ich podania znajdują się przede wszystkim:
NA WYTRAWNIE:
- z awokado i jajkiem na twardo
- z łososiem wędzonym
- z pasztetem warzywnym
- z pieczoną piersią kurczaka, majonezem i sałatą
- z pastą drobiowo – pomidorową i warzywami

Powyższe propozycje (zwłaszcza te po prawej stronie… ;)) powinny spotkać się z aprobatą nawet tych osób, które na co dzień nie przepadają za warzywami. Są one zatem świetnym sposobem na przemycenie warzyw do menu warzywnego niejadka (wbrew pozorom wcale nie musi chodzić tutaj tylko i wyłącznie o dzieci… :D).
Keto gofry z cukinii – składniki
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Wspaniałe sezonowe warzywo, którego można użyć do zrobienia praktycznie wszystkiego od dodatku obiadowego po wyrafinowany deser 😀 Tutaj stanowi warzywną podstawę dania.
Tłuszcz
Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego, masła klarowanego lub mieszanki obu.
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
P.S. Myślę, że dużą zaletą tego przepisu jest fakt, że postępując analogicznie można go zastosować także do innego rodzaju warzyw, np. dyni, marchewki… Życzę więc miłego eksperymentowania!
TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!
