Keto gofry z cukinii – gratka dla warzywnego niejadka
Dzisiaj przedstawiam pomysł na szybkie i super łatwe keto gofry z cukinii, które stanowią wariację na temat keto gofrów śniadaniowych. Świetna alternatywa dla keto pieczywa czy też gofrów w innych postaciach. Te gofry wyróżniają się bowiem wyższą gęstością odżywczą ze względu na udział cukinii. Mimo dodatku warzywnego zachowują one jednorodną strukturę, nie rozpadają się, są elastyczne i jak najbardziej da się je jeść w formie kanapki. W telegraficznym skrócie oznacza to, że świetnie nadają się na wynos. 🙂
Keto gofry z cukinii komponują się dobrze zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i słodkimi. Wśród moich ulubionych propozycji ich podania znajdują się przede wszystkim:
NA WYTRAWNIE:
- z awokado i jajkiem na twardo
- z łososiem wędzonym
- z pasztetem warzywnym
- z pieczoną piersią kurczaka, majonezem i sałatą
- z pastą drobiowo – pomidorową i warzywami
Powyższe propozycje (zwłaszcza te po prawej stronie… ;)) powinny spotkać się z aprobatą nawet tych osób, które na co dzień nie przepadają za warzywami. Są one zatem świetnym sposobem na przemycenie warzyw do menu warzywnego niejadka (wbrew pozorom wcale nie musi chodzić tutaj tylko i wyłącznie o dzieci… :D).
Keto gofry z cukinii – składniki
🥚 Jajka 🥚
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🥒 Cukinia 🥒
Wspaniałe sezonowe warzywo, którego można użyć do zrobienia praktycznie wszystkiego od dodatku obiadowego po wyrafinowany deser (kto nie wierzy niech spróbuje tych babeczek z cukinii lub cukiniowego blondie ;))… 😀 Tutaj stanowi warzywną podstawę dania.
🧈Tłuszcz🧈
Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego, masła klarowanego lub mieszanki obu.
🥥 Mąka kokosowa 🥥
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
-
Keto jadłospis STANDARD, czyli skuteczna keto adaptacja99,00 zł
-
Keto jadłospis PROTEIN115,00 zł
-
Keto redukcja (ZESTAW)179,00 zł
P.S. Myślę, że dużą zaletą tego przepisu jest fakt, że postępując analogicznie można go zastosować także do innego rodzaju warzyw, np. dyni, marchewki, brokuła czy kalafiora… Życzę więc miłego eksperymentowania!
Gofry z cukinii
Składniki
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki masło klarowane lub rafinowanego oleju kokosowego
- 0,5 szt. cukinia średniej wielkości (ok. 185 g)
- 2 łyżki mąka kokosowa lub 6 łyżek odtłuszczonej mąki migdałowej
- 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/2 łyżeczki soda kuchenna lub proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach. Posolić i odstawić na 5 minut aż puści wodę. Całkowicie odcisnąć z wody.
- Masło klarowane z jajkami zmiksować lub rozmieszać trzepaczką. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. Połączyć masę z cukinią i dobrze wymieszać. Wyłożyć do silikonowej formy do gofrów i umieścić w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Piec ok. 15 – 20 minut do lekkiego przyrumienienia. Gofry można też "upiec" w kuchence mikrofalowej (ok. 2 minuty). Po ostudzeniu wyjąć z formy i podpiec jeszcze chwilę w tosterze lub na patelni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.