wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto zapiekanka drobiowa z kalafiorem
AIP Angielska Danie główne Europejska Keto Low Carb Paleo

Keto zapiekanka drobiowa z kalafiorem (Paleo, LowCarb)

Keto zapiekanka drobiowa z kalafiorem – pomysł na keto obiad

Dzisiaj witam się z Wami obiadowo. 🙂 Nie wiem jaki panuje zwyczaj w Waszych domach, ale kiedyś tradycyjnym niedzielnym posiłkiem obiadowym był rosół. Taki długo gotowany, esencjonalny, intensywny w smaku. Ja nie stosuję u siebie co prawda takich schematów, ale fakt – zupy pojawiają się u mnie na porządku dziennym. Dla dwuosobowego gospodarstwa domowego gar bulionu starcza na dobre kilka dni. Powstają z niego różne rodzaje zup-kremów, a czasami spożywamy go w postaci rosołu z makaronem shirataki. Najczęściej jednak bez żadnych dodatków ląduje w kubku i stanowi taką zupę do picia. Przygotowując bulion, korzystam z szybkowaru, dzięki czemu tym esencjonalnym, bogatym w kolagen płynem mogę cieszyć się już po 30 minutach – 1 h. Alternatywnie, można użyć wolnowaru, ustawić program i zapomnieć o nim na 8 godzin. No chyba, że macie możliwość pilnowania pyrkającego na gazie garnka przez 4-5 h, bo w ten sposób można uzyskać ten sam efekt drogą tradycyjną…

Ale ja dzisiaj nie chciałam o bulionie, tylko o tym, co się dzieje już po jego ugotowaniu. Do bulionu używam zawsze porcji rosołowych (czyli pozostałości po kurczaku pieczonym lub po rozbiórce tuszki kurczaka). W tym drugim przypadku na korpusie zostaje jeszcze spora ilość mięsa, z którym można coś jeszcze zrobić. No i w końcu przechodzimy do meritum sprawy, czyli do naszej dzisiejszej potrawy… 😛 Keto zapiekanka drobiowa z kalafiorem to nic innego jak sposób wykorzystania mięsa z rosołu. Jest to coś w rodzaju zapiekanki pasterskiej (cottage pie), tylko z mięsem drobiowym, no i zamiast ziemniaków używamy kalafiora. Ot taka sketonizowana wersja… 🙂

Keto zapiekanka drobiowa z kalafiorem – składniki

Co się kryje w środku? Tak naprawdę, to pozostałe składniki są dowolne. Możecie użyć tego, co akurat znajdziecie w lodówce. U mnie keto zapiekanka – oprócz mięsa z rosołu i kalafiora – zawierała następujące ingrediencje:

🥣 Mąka z manioku 🥣

keto zapiekanka mięsna
Keto zapiekanka mięsna z kalafiorem

Ten składnik jest trochę kontrowersyjny, gdyż mąka z manioku (cassava flour) charakteryzuje się całkiem wysoką jak na dietę ketogeniczną zawartością węglowodanów netto (według etykiety produktu, z którego korzystałam jest to 67,9 g na 100 g produktu). Pozwala ona jednak spoić warstwę kalafiorową, która dzięki temu trzyma formę. Dodatek mąki z manioku należy dostosować do zawartości wody w masie kalafiorowej oraz własnych preferencji i poczucia komfortu. U mnie było to ok. 80 g, gdyż nie odciskałam kalafiora z wody, a chciałam, żeby zapiekanka zachowała spójność. Myślę, że spokojnie można zejść do ok. 50 g lub mniej jeśli dobrze odciśnie się kalafiora z wody. Wtedy zawartość węglowodanów będzie już typowo ketogeniczna. A jeśli do spojenia masy kalafiorowej użyjecie jajka, to mąka z manioku staje się już w ogóle zbędna…

🥬 Zielone warzywa 🥬

A dokładniej cukinia, fasolka szparagowa i groszek. Stanowią one warzywny element nadzienia oraz kolorystyczny kontrapunkt, gdyż reszta składników jest jasna. Był to wybór podyktowany aktualnym stanem zaopatrzenia lodówki i zamrażarki. Jeśli zapiekanka powstaje w ramach akcji „czyszczenie lodówki”, to mogą to być dowolne inne niskowęglowodanowe warzywa.

🧅 Cebula 🧅

Częsty dodatek do dań wytrawnych. Nadaje ona smaku i wzbogaca zapiekankę odżywczo.

🧈 Tłuszcz 🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowegomasła klarowanego lub mieszanki obu.

zapiekanka drobiowa
Keto zapiekanka drobiowa

🥥 Śmietana kokosowa 🥥

Warzywa wraz z mięsem oskubanym z korpusu lądują w sosie śmietanowym powstałym na bazie śmietany kokosowej. U mnie w tej roli PlantOn Sour Creamo, ale spokojnie można użyć prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego. Alternatywnie, można zastąpić ją także jogurtem kokosowym. A jeśli nie wystrzegasz się nabiału w diecie, to możesz też spokojnie użyć zwykłej kwaśnej śmietany lub śmietany kremówki. Co by nadzienie nie było mdłe w smaku zaprawiłam sos odrobiną musztardy.

🧽 Glucomannan, czyli mąka konjac 🧽

Niskowęglowodanowy zagęstnik sosu śmietanowego. Sprawdził się znakomicie. Po upieczeniu zapiekankę dało się kroić niczym tort i nadzienie nie wylewało się bokami. Alternatywnie można użyć 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto zapiekanka drobiowa z kalafiorem

Zapiekanka drobiowa z kalafiorem

Modern Cavegirl
Keto obiad to czasami nie lada wyzwanie. Zwłaszcza jeśli chce się wyjść poza schemat pod tytułem kawałek mięsa z porcją warzyw. Keto zapiekanka drobiowa z kalafiorem pod względem składników może dużo od tego nie odbiega, ale za to forma podania stanowi miłe urozmaicenie dla sporej większości keto posiłków obiadowych.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 40 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Angielska, Europejska
Porcje 6 porcji
Kalorie 125 kcal

Składniki
  

Nadzienie

Ciasto

Sposób przygotowania
 

Nadzienie

  • Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać zielone warzywa i dusić do miękkości. Zabielić śmietaną, dodać mięso drobiowe i musztardę. Posolić do smaku. Można dodać ulubione zioła lub przyprawy. Glucomannan lub skrobię rozpuścić w 1/4 szklanki chłodnej wody i dodać do nadzienia. Podgrzewać aż całość zgęstnieje. Ostudzić.

Ciasto

  • Kalafiora zblendować razem z solą i mąką z manioku. Podzieli na dwie części. Tortownicę (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć pierwszą część ciasta. Na to wyłożyć całe nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni w trybie termoobieg + grill i piec przez ok. 30 minut aż wierzch się przyrumieni. Kroić na trójkąty jak ciasto. Serwować na ciepło.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

1. W celu podbicia tłuszczu w daniu, można dodać dodatkową porcję masła do nadzienia lub zestawić zapiekankę z wysokotłuszczowym dodatkiem (np. sałatka z sosem na bazie oliwy lub oleju MCT).
Wartość energetyczna 125 kcal
Tłuszcz 4,5 g
Węglowodany 14,0 g
Błonnik 4,3 g
Białko 7,3 g
Dotyczy 1 porcji. Podane wartości są orientacyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating