wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto ciasto delicja xxl
AIP Deser Europejska Keto Low Carb Paleo

Keto ciasto Delicja XXL (Paleo, LowCarb, AIP)

Keto ciasto Delicja XXL – bez glutenu, bez jajek, ale z sensem

Co powiedzie na keto ciasto, które jest jednocześnie antyalergiczne? Oczywiście wszystko bez szkody dla smaku czy konsystencji… 😀

W dzisiejszej propozycji z biszkoptu stanowiącego spód ciasta w typie delicji z powodzeniem usunęłam jajka, jako jeden z powszechniejszych alergenów. Ci, u których zdiagnozowano alergię na jaja lub też Ci, którzy wykluczali je w ramach protokołu eliminacyjnego (np. autoimmunologicznego AIP) wiedzą jak ciężko piecze się bez ich użycia… Zwłaszcza jeśli jednocześnie dba się o niską zawartość węglowodanów, nie pozostaje wiele opcji zastąpienia ich innym składnikiem. Albo gorzej, jeśli robi się protokół autoimmunologiczny i chce się go połączyć z dietą ketogeniczną… Zapewniam Was – nie jest to łatwa sprawa.

Jednak nie ma sytuacji bez wyjścia… I takie wyjście chcę Wam właśnie dzisiaj zaprezentować. 🙂

Samo ciasto nie jest niczym odkrywczym. Zrobiłam je na wzór delicji, czyli biszkoptu połączonego z galaretką i oblanego polewą czekoladową. Poza biszkoptem wszystko dzieje się w tempie ekspresowym, więc ciasto należy do kategorii względnie szybkich i prostych w przygotowaniu.

Keto ciasto Delicja XXL – składniki

keto delicja
Keto + AIP delicja XXL

🥥 Mąka kokosowa 🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach.

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowegomasła klarowanego lub mieszanki obu. Jeśli chodzi o polewę, to wybrałam tłuszcz kakaowy zmieszany z musem kokosowym, ale możecie także użyć domowej keto białej czekolady.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli chodzi o galaretkę, to z powodzeniem można użyć d-rybozy albo stewii w płynie

🐄 Żelatyna 🐄

Magiczny składnik biszkoptu stanowiący zastępnik jajek. Chociaż zwyczajowo stosowana jest raczej jako składnik galaretek i deserów na zimno, to świetnie poradziła sobie także w tej roli. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego).

delicja
Keto ciasto delicja XXL

🍧 Galaretka owocowa 🍧

Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju o smaku truskawkowym (np. Bolero). Ja korzystałam z malinowej galaretki niskowęglowodanowej stąd.

🥥 Mus kokosowy 🥥

Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto ciasto delicja xxl

Delicja XXL

Modern Cavegirl
Keto ciasto Delicja XXL to próba połączenia wielu dietetycznych i kulinarnych wymagań. Nie zawiera jajek, jest bezzbożowe i niskowęglowodanowe. Wydawałoby się, że takie ciasto nie ma prawa istnienia… A jednak da się takie stworzyć i to ku uciesze konsumentów.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Kalorie 161 kcal

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 łyżki żelatyny ok. 40 g
  • 1 szklanka wody (u mnie ok. 220 ml)
  • 6 łyżek oleju kokosowego rafinowanego (ok. 60 g)
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej (ok. 70 g)
  • 35 g erytrytolu
  • 1/4 łyżeczki sody kuchennej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Galaretka

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Chłodną wodę umieścić w garnuszku i rozpuścić w niej żelatynę posypując łyżka po łyżce po powierzchni i za każdym razem mieszając. Dodać keto słodzidło oraz olej kokosowy. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Następnie dodać ocet i delikatnie wmieszać mąkę kokosową połączoną z sodą. Powstałe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 35 – 40 minut (do lekkiego przyrumienienia). Ostudzić.

Galaretka

  • Galaretkę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, dosłodzić jeśli jest taka potrzeba. Wstawić do lodówki, a gdy lekko stężeje przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 2 h). Po tym czasie przełożyć na biszkopt.

Polewa czekoladowa

  • Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. wyłożyć na schłodzoną galaretkę i równomiernie rozlać po wierzchu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

1. Inspiracja do stworzenia biszkoptu pochodzi z tej strony.

 
Wartość energetyczna 161 kcal
Tłuszcz 13,5 g
Węglowodany 1,6 g
Błonnik 0,0 g
Białko 5,8 g
Dotyczy 1 porcji. Podane wartości są orientacyjne.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating