wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Delicje LowCarb
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo

Keto delicje (Paleo, LowCarb, LCHF)

Czy pyszne ciasteczka z galaretką oblane czekoladą mogą być keto?

Keto delicje chodziły za mną już od dłuższego czasu. Nawet nie pamiętam jak i kiedy wpadłam na pomysł, żeby przygotować te ciastka w wersji keto… Z początku wydał mi się on zresztą niemożliwy do wykonania. No bo jak? Galaretka owocowa w keto ciastku…? Do tego oblanym czekoladą…? Ale skoro owoce typu borówki, jeżyny i maliny są dozwolone, to może da się przemycić także wiśnie…? Mają one co prawda trochę więcej węglowodanów niż wcześniej wspomniane owoce jagodowe, ale jedzone z umiarem nie powinny wyrzucić organizmu ze stanu ketozy.

Keto ciastka
Keto delicje z galaretką wiśniową

Sok z wiśni nie taki straszny jak go malują

Sprawdziłam wartość odżywczą 100% soku tłoczonego z wiśni i okazało się, że w 100 ml znajduje się ok. 10 g węglowodanów. Taka ilość posłużyła mi do wykonania 8 sztuk keto delicji. Wychodzi więc niewiele ponad 1 g węglowodanów na ciastko. Stwierdziłam więc, że warto spróbować. I wiecie co? Po skalkulowaniu makra dla gotowych keto delicji okazało się, że jedna sztuka to zaledwie 1,6 węglowodanów ogółem, z czego 1,1 g to błonnik! Szok i niedowierzanie. 😲 Te keto delicje są prawie bezwęglowodanowe!

Keto jaffa cakes
Keto delicje z galaretką owocową

Keto delicje świetnym keto deserem

Oczywiście nie jeśli zje się naraz cały rzut, ale jedna czy dwie do popołudniowej kawy lub herbaty nie powinna zaszkodzić ketozie. Warunkiem koniecznym jest oczywiście użycie czekolady niskowęglowodanowej, czyli takiej słodzonej stewią lub erytrytolem (lub też mieszanką jednego i drugiego). Jeśli zdecydujecie się na użycie czekolady gorzkiej o zawartości 99% lub 100% kakao, to też powinno być OK.

Alkohole cukrowe na cenzurowanym

Skoro już mowa o alkoholach cukrowych, do których zalicza się m.in. erytrytol, ksylitol, mannitol oraz sorbitol, to należy zwrócić uwagę jak nasz organizm na nie reaguje.  Z powyższych tylko erytrytol jest dozwolony na diecie ketogenicznej, ze względu na brak zawartości węglowodanów, jednak niektóre osoby potrafią reagować na słodziki na jego bazie podniesionym cukrem we krwi. Trzeba obserwować organizm, a najlepiej zmierzyć po konsumpcji poziom cukru glukometrem, żeby wiedzieć czy wspomniane substancje słodzące – w naszym przypadku – nadają się do przyrządzania keto słodkości.

Delicje LowCarb

Delicje

Pyszne ciasteczka z galaretką owocową oblane czekoladą. Brzmi na zakazane na diecie niskowęglowodanowej? Nic z tych rzeczy – wypróbujcie te keto delicje, a zobaczycie, że wilk może być syty, a owca cała… 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 12 mins
Czas całkowity 47 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 8 sztuk

Składniki
  

Galaretka wiśniowa

  • 100 ml soku z wiśni 100 %
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 2 łyżeczki żelatyny (płaskie)

Ciastka

  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskiej)

Polewa

  • 50 g czekolady gorzkiej najlepiej 100% kakao lub niskowęglowodanowej

Sposób przygotowania
 

Galaretka wiśniowa

  • Sok z wiśni dość mocno podgrzać (ale nie gotować). Zdjąć z ognia, wsypać erytrytol i wymieszać aż do rozpuszczenia. Na koniec posypać po wierzchu żelatyną i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Przelać do niewielkich foremek na babeczki lub muffiny (średnica spodu musi być mniejsza niż tych, które używamy do ciastek). Wstawić do lodowki na ok. 15 minut do stężenia.

Ciastka

  • Masło rozpuścić, dodać jajko i zmiksować dodając erytrytol aż do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodać pozostałe suche składniki i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec w formie do muffinów wlewając do każdego otworu 1/8 masy (ok. łyżeczkę) przez ok. 12- 15 minut (aż do lekkiego zrumienienia).

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na niewielkim ogniu. Lekko ostudzić. Układać galaretki wiśniowe na ciastku i polać z obu stron rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 62 kcal
Tłuszcz: 5,1 g
Węglowodany: 1,6 g
Błonnik 1,1 g
Białko 2,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating