Keto sernik pomarańczowo – dyniowy, czyli wegańska opcja świąteczna
U mnie klimaty już okołoświąteczne. Zaczyna pachnieć pomarańczą i przyprawą do piernika… W końcu grudzień zbliża się wielkimi krokami, a nie chcę zostawić Was bez keto opcji na Święta Bożego Narodzenia… 🙂 A że wciąż przerób dyni u mnie na wysokim poziomie, postanowiłam połączyć trend dyniowy już z trendem świątecznym. Trochę jesieni i trochę zimy zamknięte w jednym wypieku.
W dawnych czasach miałam okazję robić sernik pomarańczowo – dyniowy, który absolutnie skradł moje serce i kubki smakowe. Postanowiłam więc przerobić przepis tak, aby uzyskać ciasto nie tylko zgodne z dietą ketogeniczną, ale i bez nabiału, czyli w pełni wegańskie. I wiecie co? Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Całość zestawiłam z konfiturą pomarańczowo – żurawinową, co jeszcze bardziej podkreśliło świąteczny klimat i nadało lekkiej kwasowej nuty. Musicie tego spróbować!
Keto sernik pomarańczowo – dyniowy – składniki
Wbrew pozorom, jego wykonanie nie jest żmudne ani skomplikowane, a w dodatku wymaga dosłownie kilku składników. Oto one:

🍪 Ciasto kruche 🍪
Kruchy spód na bazie mąki kokosowej, ponownie bez grama jajek. Właściwie jest to kopia spodu z jesiennej keto tarty. Użyłam oleju kokosowego jako lepiszcza. Jeśli wypiek nie musi być wegański, można użyć masła klarowanego. Jest to zatem najprostsza wersja spodu do ciasta na świecie. Spód należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się nań nadzienie. Jeśli nie czujecie potrzeby rezygnacji z jaj, to spokojnie możecie skorzystać z przepisu na ciasto kruche na bazie mąki kokosowej z mojego standardowego przepisu, które możecie spotkać na tym blogu praktycznie w co drugim cieście…
🧈Tłuszcz🧈
Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego, masła klarowanego lub mieszanki obu. Tutaj opcja wegańska, czyli czysty olej kokosowy.
🔥 Cynamon/przyprawa do piernika 🔥
Istotny element wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni. Obie opcje idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj). A jeśli jesteście zainteresowani przepisem na domową przyprawę do piernika, to zapraszam tutaj.
🍫 Kakao lub karob 🍫
Podstawa smakowa i kolorystyczna spodu. Nie używa się do jego przygotowania mąki, za to daje dużą ilość kakao lub karobu. Dla spotęgowania efektu, można użyć kakao czarnego.
🎃 Dynia 🎃
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Użyłam dyni zwyczajnej, która nie miała intensywnego koloru. Pamiętajcie, żeby użyć odmiany Hokkaido lub ewentualnie dyni piżmowej, jeśli zależy Wam na intensywnym pomarańczowym kolorze.
🍊 Pomarańcza 🍊
Symbol Świąt. Wspaniały cytrusowy aromat z powodzeniem rekompensuje fakt, że zawiera ona trochę węglowodanów. Do całego ciasta używamy jednak jednej sztuki (pół do nadzienia, a pół do konfitury), więc spokojnie – makro wyjdzie jak najbardziej ketogeniczne. 🙂
🫐 Żurawina 🫐
Kolejny typowo świąteczny owoc, choć nie jest on aż tak zakorzeniony w naszej kulturze. W porównaniu do pomarańczy jest to natomiast numer jeden owoców przyjaznych diecie ketogenicznej, gdyż zawartość węglowodanów jest tutaj naprawdę znikoma. Oba owoce wspaniale się więc uzupełniają. Żurawina w postaci konfitury to połączenie obu, z niewielkim dodatkiem bezcukrowego syropu klonowego na bazie erytrytolu oraz stewii w płynie…

🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli chodzi o konfiturę pomarańczowo – żurawinową, to można doń użyć także bezcukrowego syropu klonowego na bazie erytrytolu albo stewii w płynie…
🥛 Skondensowane mleko kokosowe 🥛
Czyli w formie mocno zgęszczonej. Procedura polega na tym, żeby gotować mleko na dość intensywnym ogniu przez ok. pół godziny aż widocznie zgęstnieje. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
🥥 Jogurt kokosowy 🥥
U mnie w tej roli jogurt kokosowy firmy PlantOn. Można też zamiennie użyć śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Sernik pomarańczowo – dyniowy bez nabiału
Składniki
Kokosowe mleko skondensowane
- 500 ml gęste mleko kokosowe
- 70 g keto słodzidło np. allulozy lub erytrytolu
Spód
- 60 g olej kokosowy rafinowanego
- 2 łyżki jogurt kokosowy ok. 30 g lub więcej
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 2 łyżki kakao lub karob
- 90 g mąka kokosowa
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika lub cynamon
Nadzienie dyniowe
- 400 g puree z dyni (dynia upieczona i zblendowana na gładką masę)
- 100 ml sok z pomarańczy (świeżego)
- 1 porcja mleko skondensowane z przepisu powyżej
- 100 g jogurt kokosowy lub śmietana kokosowa
- 1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy (opcjonalnie)
Konfitura pomarańczowo – żurawinowa
- 125 g żurawina
- 50 ml sok z pomarańczy (świeżego)
- 15 kropli stewia w płynie
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Kokosowe mleko skondensowane
- Mleko gotować na średnim ogniu przez 25 minut, dorzucić keto słodzidło i gotować kolejne 5 minut na intensywnym ogniu aż do znacznego odparowania i zgęstnienia płynu (do ok. połowy objętości). Ostudzić.
Spód
- Umieścić wszystkie składniki w misie malaksera i utrzeć na gładką masę. Wylepić nią kwadratową formę o wymiarach 20 cm x 20 cm (lub mniejszą, jeśli chcesz, żeby ciasto było wyższe) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 12 minut.
Nadzienie dyniowe
- Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i utrzeć na gładką masę. Wylać na podpieczony spód. Piec kolejne 30 minut w trybie pieczenia parowego w 130 stopniach. Na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję grilla. Ostudzić. Pokroić na 12 kawałków.
Konfitura pomarańczowo – żurawinowa
- Żurawinę ugotować do miękkości w soku pomarańczowym, rozdrobnić lub zblendować na gładką masę. Dosłodzić stewią w płynie i/lub bezcukrowym syropem klonowym. Każdy kawałek ciasta udekorować porcją konfitury.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Jak zastąpić brak funkcji parowej w piekarniku ?
Można wstawić na dno piekarnika blachę wypełnioną wodą. Efekt będzie bardzo podobny. 🙂