Keto kokosowe ciasto marmurkowe – idealne towarzystwo do kawy lub herbaty
Dzisiaj szybkie i proste ciasto kokosowe, bez skomplikowanych czy drogich składników. Właściwie tylko jajka i kokos. No i ulubione keto słodzidło. 🙂 W takim telegraficznym skrócie… 🙂 Kokos za to we wszystkich możliwych wersjach. 😀
Coby dodać temu keto ciastu trochę na atrakcyjności, postanowiłam zatem do jednej części ciasta dodać kakao i stworzyć marmurkowy wzór. Udało się całkiem nieźle. I naprawdę – mimo niskiego poziomu skomplikowania (albo właśnie z tego powodu… ;))- jest to idealne ciasto do niedzielnej kawy lub herbaty.
Keto kokosowe ciasto marmurkowe – składniki

🥚Jajka
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈Tłuszcz
Tutaj rafinowany olej kokosowy, ale wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.
🍬 Keto słodzidło
Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🥥 Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.
🥛 Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
🍫 Kakao
Baza kolorystyczna dla jednej części ciasta i warunek uzyskania dwukolorowego wzoru.
☁️ Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak soda spożywcza lub kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu).

Kokosowe ciasto marmurkowe
Wyposażenie
- keksówka o wymiarach 25 cm x 11 cm
Składniki
- 4 szt. jajka
- 70 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe
- ½ szklanki olej kokosowy rozpuszczonego
- 1,5 łyżki ocet jabłkowy
- 2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- ½ szklanki mąka kokosowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- ½ łyżeczki soda kuchenna
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Jajka ubić na puszystą masę z solą i słodzidłem. Dodać mleko kokosowe, ocet, ekstrakt z wanilii oraz olej kokosowy i ubijać jeszcze przez chwilę. Pozostałe suche składniki oprócz kakao połączyć ze sobą, po czym delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Odstawić na chwilę (ok. 3-5 minut), żeby masa zgęstniała. Jeśli jest za rzadka, dodać odrobinę mąki kokosowej.
- Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlać najpierw porcję jasnego ciasta, a następnie ciemnego. Powtarzać do wyczerpania obu mas. Nożem zrobić kilka esów floresów mieszając obie warstwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 40 – 45 minut aż do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.