Keto Fish & Chips – super pomysł na szybki keto obiad
Lubicie ryby? Ja raczej tak, chociaż jadam je zdecydowanie za rzadko… O ile jakiś wędzony łosoś wjedzie od czasu do czasu na śniadanie, to świeża ryba nie jest u mnie standardem. A mówi się o tym, że powinno się je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu… W końcu #rybawpływanawszystko… 🙂 No i omega-3 w menu są też mile widziane. I o ile jestem za takim rozwiązaniem, to w praktyce jest mi ciężko utrzymać taką częstotliwość.
Kiedyś jedyną formą, w jakiej spożywałam rybę był panierowany i smażony filet. Dalej unikam całych i ościstych ryb. Także mączna panierka poszła w niepamięć. Odkąd przeszłam na dietę bezzbożową bez większego żalu przestawiłam się na rybę duszoną czy pieczoną, często w towarzystwie sosu holenderskiego, np. tak, jak w tym przypadku. Smacznie, szybko, prosto i bez bałaganu. 🙂 Jednak od czasu do czasu człowiek potrzebuje odmiany. I dzisiaj tę odmianę stanowi dla mnie właśnie ryba panierowana, będąca keto wariacją na temat słynnego Fish & Chips. Ryba to miruna, a w roli frytek występuje cukinia pokrojona w paski, opanierowana resztą panierki i usmażona na rumiano obok ryby.
Keto Fish & Chips – składniki
🐟 Biała ryba 🐟
A dokładniej filet z białej ryby. W oryginalnej wersji jest to zazwyczaj łupacz albo dorsz (przynajmniej ja się spotkałam z takimi gatunkami, gdy miałam okazję jeść fish & chips w ich kraju ojczystym). U mnie jest to jednak miruna, bo akurat tylko to miałam w zamrażarce… 😀 Myślę, że w praktyce każda ryba o białym mięsie się nada.

🥒 Cukinia 🥒
Wspaniałe warzywo, którego – jak sami widzicie – można użyć do zrobienia praktycznie wszystkiego… 😀 Nadaje się i na makaron spaghetti (zoodles), i na frytki, i do miliona innych zastosowań. 😉 Jest mega niskowęglowodanowe i niskokaloryczne. Jedyny problem to fakt, że w okresie zimowym ciężej z jego dostępnością, no i ceny potrafią zupełnie zwalić z nóg. Jeśli jednak zależy Wam na dużym udziale warzyw w diecie, to na coś trzeba się zdecydować… I cukinia jest jak najbardziej warta uwzględnienia.
🌰 Odtłuszczona mąka migdałowa 🌰
Składnik panierki, który pełni rolę niskowęglowodanowego wypełniacza. Dlaczego odtłuszczona? Ponieważ panierka będzie poddawana obróbce termicznej, więc zależy nam na tym, żeby mąka migdałowa posiadała jak najmniejszą ilość reaktywnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
🧋 Skrobia z tapioki 🧋
Jeden z podstawowych składników panierki. Nie jest on co prawda niskowęglowodanowy, jednak ma właściwości wiążące, więc zdecydowanie mile widziany. Można go ominąć i dać więcej mąki migdałowej, przez co makro końcowe porcji spadnie do ok. 2 g węglowodanów netto. Jeśli chodzi o substytuty, to można zamienić ją na skrobię ziemniaczaną.
🌾 Łuski babki jajowatej 🌾
Element wiążący i jednocześnie wypełniacz. Jest to praktycznie czysty błonnik, który charakteryzuje się mocną wchłanialnością płynów. Całkowicie zastępowalny łuskami babki płesznik, które można właściwie stosować zamiennie.
🟡 Żółtka w proszku 🟡
Kolejny składnik panierki, jednak opcjonalny. Mam świadomość, że nie każdy posiada taki produkt na stanie… Ja kupiłam kiedyś całe opakowanie i po prostu korzystam za każdym razem kiedy mam okazję. Myślę, że panierka wyjdzie i bez nich. Muszę jednak zaznaczyć, że żółtka w proszku istotnie polepszają walory smakowe panierki. 🙂
Na koniec mała uwaga – z powodzeniem można użyć panierki z przepisu na kotlety schabowe. Jednak jest z nią zdecydowanie więcej zabawy i trzeba być w posiadaniu skórek wieprzowych…
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Fish & Chips
Składniki
Panierka
- 1 łyżka skrobia z tapioki
- 1 łyżka żółtka w proszku
- 1 łyżka odtłuszczona mąka migdałowa
- 1 łyżka łupiny babki jajowatej
- ⅓ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- dowolne przyprawy według uznania
Fish & Chips
- 300 g biała ryba morskiej (u mnie miruna)
- 220 g cukinia
- 20 g masło klarowane lub rafinowanego oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Cukinię pokroić w podłużne kawałki, posolić i odstawić na 5 minut. Składniki panierki wymieszać ze sobą. Rybę pokroić na kawałki, solidnie osuszyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Tłuszcz mocno rozgrzać na patelni. Kawałki ryby obtaczać w panierce i układać na patelni. Cukinię odsączyć z wody. Wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w panierce i smażyć z obu stron razem z rybą na intensywnej mocy palnika.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.