wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto torcik korzenno - dyniowy
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Wege

Keto torcik korzenno – dyniowy (Paleo, LowCarb)

Keto torcik korzenno – dyniowy – urodzinowa słodycz pełna dyni

Nadszedł weekend, jest i obiecany keto torcik dyniowy, a właściwie keto torcik korzenno – dyniowy. Robiłam go tydzień temu, na urodziny mojej babci i w końcu doczekał się swojej premiery także na blogu. Torcik wyszedł świetny. Intensywnie kakaowe brownie stanowiące spód świetnie współgrało smakowo z kremem korzenno – dyniowym. Na wierzch dałam bitą śmietanę kokosową. Wizualnie torcik budzi raczej skojarzenia bardziej kawowe niż dyniowe. A to za sprawą faktu, że moja dynia nie była jakaś intensywna w kolorze. Jeśli użyjecie odmiany Hokkaido lub piżmowej, kolor będzie dużo bardziej pomarańczowy. To zresztą także świetny pomysł na smakową wariację na temat tego tortu – dodając soku z pomarańczy lub ekstraktu pomarańczowego uzyskamy zupełnie odmienny, świeży smak i cytrusowy aromat.

Ale to następnym razem…

Keto torcik korzenno – dyniowy – składniki

🎃 Dynia 🎃

Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Użyłam dyni zwyczajnej, która nie miała intensywnego koloru. Pamiętajcie, żeby użyć odmiany Hokkaido lub ewentualnie dyni piżmowej, jeśli zależy Wam na intensywnym pomarańczowym kolorze.

🥚 Jajka 🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. I co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

keto tort dyniowy
keto tort dyniowy

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli chodzi o krem korzenno – dyniowy, to można doń użyć także bezcukrowego syropu klonowego na bazie erytrytolu albo stewii w płynie

🍫 Kakao lub karob 🍫

Podstawa smakowa i kolorystyczna spodu. Nie używa się do jego przygotowania mąki, za to daje dużą ilość kakao lub karobu. Dla spotęgowania efektu, można użyć kakao czarnego.

🥛 Mleko kokosowe 🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

torcik korzenno - dyniowy
torcik korzenno – dyniowy

🐄 Żelatyna 🐄

Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). Jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską, to można zastąpić ją agarem, tylko wtedy należy odrobinę zmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące.

🔥 Cynamon/przyprawa do piernika 🔥

Istotny element wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni. Obie opcje idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj). A jeśli jesteście zainteresowani przepisem na domową przyprawę do piernika, to zapraszam tutaj.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto torcik korzenno - dyniowy

Torcik korzenno – dyniowy

Kolejny dyniowy deser, tym razem w bardziej wykwintnym wydaniu. Oto bowiem keto torcik korzenno – dyniowy, który powstał na uczczenie urodzin mojej babci. 🙂 Smakowite połączenie dyni, kakao oraz aromatycznej przyprawy do piernika – to się Wam na pewno spodoba! 🙂
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Kalorie 137 kcal

Składniki
  

Spód brownie

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g)
  • 0,5 szklanki słodzidła np. erytrytolu lub allulozy (ok. 70 g)
  • 3 łyżki bezcukrowego syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka ciemnego kakao lub karobu (ok. 200 g)
  • 0,5 łyżeczki sody kuchennej
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Krem korzenno – dyniowy

  • 1,5 szklanki puree z dyni ok. 300 g
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego z kartonu lub z puszki (ok. 230 ml)
  • 10 g żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem)
  • 0,5 szklanka słodzidła np. erytrytolu lub allulozy (ok. 70 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu

Sposób przygotowania
 

Spód brownie

  • Mokre składniki wymieszać i lekko ubić mikserem. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do mokrych. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 25 – 30 minut. Ostudzić.

Krem korzenno – dyniowy

  • Żelatynę namoczyć w 20 ml wody, po czym dodać 20 ml wrzątku i dobrze rozpuścić. Dynię połączyć ze słodzidłem i przyprawą do piernika, a następnie z żelatyną. Mleko ubijać trzepaczką aż całość znacznie zwiększy objętość. Powoli dodawać masę dyniową. Powstały krem wylać na spód. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 2 h). Wierzch można przyozdobić bitą śmietaną kokosową.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Wartość energetyczna 137 kcal
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 5,1 g
Błonnik 0 g
Białko 5,9 g
Dotyczy 1 porcji. Podane wartości są orientacyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating