keto torcik korzenno - dyniowy

Keto torcik korzenno – dyniowy (Paleo, LowCarb)

Keto torcik korzenno – dyniowy – urodzinowa słodycz pełna dyni

Nadszedł weekend, jest i obiecany keto torcik dyniowy, a właściwie keto torcik korzenno – dyniowy. Robiłam go tydzień temu, na urodziny mojej babci i w końcu doczekał się swojej premiery także na blogu. Torcik wyszedł świetny. Intensywnie kakaowe brownie stanowiące spód świetnie współgrało smakowo z kremem korzenno – dyniowym. Na wierzch dałam bitą śmietanę kokosową. Wizualnie torcik budzi raczej skojarzenia bardziej kawowe niż dyniowe. A to za sprawą faktu, że moja dynia nie była jakaś intensywna w kolorze. Jeśli użyjecie odmiany Hokkaido lub piżmowej, kolor będzie dużo bardziej pomarańczowy. To zresztą także świetny pomysł na smakową wariację na temat tego tortu – dodając soku z pomarańczy lub ekstraktu pomarańczowego uzyskamy zupełnie odmienny, świeży smak i cytrusowy aromat.

Ale to następnym razem…

Keto torcik korzenno – dyniowy – składniki

🎃 Dynia 🎃

Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Użyłam dyni zwyczajnej, która nie miała intensywnego koloru. Pamiętajcie, żeby użyć odmiany Hokkaido lub ewentualnie dyni piżmowej, jeśli zależy Wam na intensywnym pomarańczowym kolorze.

🥚 Jajka 🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. I co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

keto tort dyniowy
keto tort dyniowy

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli chodzi o krem korzenno – dyniowy, to można doń użyć także bezcukrowego syropu klonowego na bazie erytrytolu albo stewii w płynie

🍫 Kakao lub karob 🍫

Podstawa smakowa i kolorystyczna spodu. Nie używa się do jego przygotowania mąki, za to daje dużą ilość kakao lub karobu. Dla spotęgowania efektu, można użyć kakao czarnego.

🥛 Mleko kokosowe 🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

torcik korzenno - dyniowy
torcik korzenno – dyniowy

🐄 Żelatyna 🐄

Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). Jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską, to można zastąpić ją agarem, tylko wtedy należy odrobinę zmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące.

🔥 Cynamon/przyprawa do piernika 🔥

Istotny element wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni. Obie opcje idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj). A jeśli jesteście zainteresowani przepisem na domową przyprawę do piernika, to zapraszam tutaj.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto torcik korzenno - dyniowy

Torcik korzenno – dyniowy

Modern Cavegirl
Kolejny dyniowy deser, tym razem w bardziej wykwintnym wydaniu. Oto bowiem keto torcik korzenno – dyniowy, który powstał na uczczenie urodzin mojej babci. 🙂 Smakowite połączenie dyni, kakao oraz aromatycznej przyprawy do piernika – to się Wam na pewno spodoba! 🙂
Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas oczekiwania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód brownie

Krem korzenno – dyniowy

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Spód brownie

  • Mokre składniki wymieszać i lekko ubić mikserem. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do mokrych. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 25 – 30 minut. Ostudzić.

Krem korzenno – dyniowy

  • Żelatynę namoczyć w 20 ml wody, po czym dodać 20 ml wrzątku i dobrze rozpuścić. Dynię połączyć ze słodzidłem i przyprawą do piernika, a następnie z żelatyną. Mleko ubijać trzepaczką aż całość znacznie zwiększy objętość. Powoli dodawać masę dyniową. Powstały krem wylać na spód. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 2 h). Wierzch można przyozdobić bitą śmietaną kokosową.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Torcik korzenno – dyniowy
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
130.59
% RWS*
Tłuszcz
 
9.34
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
7.11
g
44
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.26
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.24
g
Cholesterol
 
29.92
mg
10
%
Potas
 
349.99
mg
10
%
Węglowodany
 
16.07
g
54
%
Błonnik
 
6.8
g
28
%
Cukier
 
3.38
g
Białko
 
5.47
g
5
%
Witamina A
 
6527.09
IU
131
%
Witamina C
 
1.85
mg
2
%
Wapń
 
39.83
mg
4
%
Żelazo
 
3.09
mg
17
%
Węglowodany netto
 
9.27
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu