Keto torcik korzenno – dyniowy – urodzinowa słodycz pełna dyni
Nadszedł weekend, jest i obiecany keto torcik dyniowy, a właściwie keto torcik korzenno – dyniowy. Robiłam go tydzień temu, na urodziny mojej babci i w końcu doczekał się swojej premiery także na blogu. Torcik wyszedł świetny. Intensywnie kakaowe brownie stanowiące spód świetnie współgrało smakowo z kremem korzenno – dyniowym. Na wierzch dałam bitą śmietanę kokosową. Wizualnie torcik budzi raczej skojarzenia bardziej kawowe niż dyniowe. A to za sprawą faktu, że moja dynia nie była jakaś intensywna w kolorze. Jeśli użyjecie odmiany Hokkaido lub piżmowej, kolor będzie dużo bardziej pomarańczowy. To zresztą także świetny pomysł na smakową wariację na temat tego tortu – dodając soku z pomarańczy lub ekstraktu pomarańczowego uzyskamy zupełnie odmienny, świeży smak i cytrusowy aromat.
Ale to następnym razem…
Keto torcik korzenno – dyniowy – składniki
🎃 Dynia 🎃
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Użyłam dyni zwyczajnej, która nie miała intensywnego koloru. Pamiętajcie, żeby użyć odmiany Hokkaido lub ewentualnie dyni piżmowej, jeśli zależy Wam na intensywnym pomarańczowym kolorze.
🥚 Jajka 🥚
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. I co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli chodzi o krem korzenno – dyniowy, to można doń użyć także bezcukrowego syropu klonowego na bazie erytrytolu albo stewii w płynie…
🍫 Kakao lub karob 🍫
Podstawa smakowa i kolorystyczna spodu. Nie używa się do jego przygotowania mąki, za to daje dużą ilość kakao lub karobu. Dla spotęgowania efektu, można użyć kakao czarnego.
🥛 Mleko kokosowe 🥛
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

🐄 Żelatyna 🐄
Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). Jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską, to można zastąpić ją agarem, tylko wtedy należy odrobinę zmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące.
🔥 Cynamon/przyprawa do piernika 🔥
Istotny element wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni. Obie opcje idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj). A jeśli jesteście zainteresowani przepisem na domową przyprawę do piernika, to zapraszam tutaj.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Torcik korzenno – dyniowy
Składniki
Spód brownie
- 1 szt. jajka
- 1 szt. żółtka
- 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g)
- 0,5 szklanki słodzidło np. allulozy lub erytrytolu (ok. 70 g)
- 3 łyżki bezcukrowy syrop klonowy (opcjonalnie)
- 30 g olej kokosowy rafinowanego
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 szklanka kakao ciemne lub karob (ok. 200 g)
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Krem korzenno – dyniowy
- 1,5 szklanki puree z dyni ok. 300 g
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe z kartonu lub z puszki (ok. 230 ml)
- 10 g żelatyna (w wersji wege zastąpić agarem)
- 0,5 szklanka słodzidło np. allulozy lub erytrytolu (ok. 70 g)
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika lub cynamon
Sposób przygotowania
Spód brownie
- Mokre składniki wymieszać i lekko ubić mikserem. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do mokrych. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 25 – 30 minut. Ostudzić.
Krem korzenno – dyniowy
- Żelatynę namoczyć w 20 ml wody, po czym dodać 20 ml wrzątku i dobrze rozpuścić. Dynię połączyć ze słodzidłem i przyprawą do piernika, a następnie z żelatyną. Mleko ubijać trzepaczką aż całość znacznie zwiększy objętość. Powoli dodawać masę dyniową. Powstały krem wylać na spód. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 2 h). Wierzch można przyozdobić bitą śmietaną kokosową.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.