Jesienna keto tarta, czyli pora roku zobowiązuje
Wbrew pozorom jesień pełna jest okazji do świętowania. Wydawało mi się, że od moich urodzin we wrześniu aż do grudnia nie ma już za bardzo okazji do robienia ciast i teoretycznie można sobie zrobić taki przynajmniej dwumiesięczny cake detox… Nic bardziej mylnego… Okazało się, że tylko październik jest stosunkowo wolny od takich zobowiązań, ale wraz z nadejściem Halloween i Święta Zmarłych całe szaleństwo zaczyna się od nowa… Zaraz potem, bo szóstego listopada wypadają urodziny mojej babci, która w tym roku skończyła – bagatela – 97 lat! Z tej okazji powstał torcik dyniowy, na który przepis pojawi się w najbliższy weekend… Następnie już za rogiem czai się 11-ty listopada i świętomarcińskie rogale… No nijak nie da się uciec od ciast, ciasteczek i słodyczy… 😀

Swoją drogą sama pora roku sprzyja pieczeniu słodkości (jak każda inna zresztą 😜)… No bo jak tu zignorować to zatrzęsienie orzechów, jabłek oraz dyni, a także nie spróbować takich jesiennych smaków jak pieczone kasztany czy też nie ukręcić nadzienia z białego maku na św. Marcina…?
Jesienna keto tarta – geneza powstania
W związku z tym, że już jutro mamy 11 listopada, czyli święto i tym samym okazję do spotkań w rodzinnym gronie, postanowiłam zrobić keto ciasto. A że nie mogłam się zdecydować na jeden smak, powstały dwa wypieki. Jeden to tarta świętomarcińska, z nadzieniem inspirowanym masą makową stosowaną w rogalach świętomarcińskich.
Drugi natomiast to tarta odrobinę wzorowana na alpejskim deserze o wdzięcznej nazwie Mont Blanc, którego głównym składnikiem są pieczone kasztany… 🙂 A że ani jednego, ani drugiego głównego składnika nie miałam w nadmiarze, są to raczej mini tarty. W miejsce ciastowego obżarstwa szykuje się zatem raczej skromna deserowa degustacja w dwóch odsłonach… 😀


Jesienna keto tarta – składniki
🍪 Ciasto kruche 🍪
Tym razem składa się li tylko z mąki kokosowej, keto słodzidła oraz oleju kokosowego jako lepiszcza. Jest to zatem najprostsza wersja spodu do ciasta na świecie. Spód należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się nań nadzienie. Jeśli nie czujecie potrzeby rezygnacji z jaj, to spokojnie możecie skorzystać z przepisu na ciasto kruche na bazie mąki kokosowej z mojego standardowego przepisu, które możecie spotkać na tym blogu praktycznie w co drugim cieście…
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli chodzi o nadzienie do tarty kasztanowej, to posłodziłam je bezcukrowym syropem klonowym na bazie erytrytolu, ale stewia w płynie też powinna zdać egzamin…

🍫 Kakao lub karob 🍫
Kolorystyczny dodatek do ciasta kruchego. Chciałam odróżnić obie tarty nie tylko nadzieniem, ale i spodem. Do jednej dałam więc większą ilość (tarta kasztanowa), a do drugiej mniejszą (tarta świętomarcińska) karobu. Jeśli konsumenci nie mają alergii, można spokojnie w tym miejscu użyć kakao.
🌱 Mak biały 🌱
Typowy składnik wspomnianych rogali świętomarcińskich wypiekanych tradycyjnie w Wielkopolsce na obchody dnia św. Marcina. W smaku jest nieco słodszy i bardziej delikatny niż zwykły mak niebieski, dlatego uznaje się go za wykwintniejszą odmianę maku. Nadzienie makowe powstaje podobnie jak w przypadku zeszłorocznych rogali marcińskich, z niewielkimi modyfikacjami.
🥥 Mus kokosowy 🥥
Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego).
🌰 Jadalne kasztany 🌰
W tej roli gotowe kasztany jadalne, już ugotowane. Jeśli macie dużo czasu i cierpliwości, możecie upiec/ugotować kasztany we własnym zakresie, obrać je i w takiej formie użyć do nadzienia. Ja robiłam to tylko raz i nie wspominam tego z rozrzewnieniem… Kto miał okazję podjąć się takiego zadania, pewnie wie, o czym mówię… 😉 Stąd tutaj wybrałam drogę na skróty… 🙂 Jeśli chodzi o zawartość węglowodanów, to nie są one super niskowęglowodanowe – 100 g zawiera jakieś 22 – 25 g węglowodanów netto. Czyli tragedii też nie ma… 🙂
🥛 Mleko kokosowe 🥛
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Jesienna tarta w dwóch wersjach
Składniki
Ciasto kruche
- 50 g olej kokosowy rafinowanego
- 2 łyżki śmietana kokosowa lub jogurtu (opcjonalnie)
- 18 g keto słodzidło np. allulozy lub erytrytolu
- 90 g mąka kokosowa
- 1 łyżka karob lub kakao + dodatkowo 1 łyżka
Nadzienie do tarty świętomarcińskiej
- 50 g mak biały
- 20 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy
- 50 ml gęste mleko kokosowe
- 1 łyżka keto słodzidło np. allulozy lub erytrytolu
- 30 g mus kokosowy
- 1 łyżka metaxa lub rumu (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki ekstrakt migdałowy
- 0,5 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
- 5 sztuk pistacje do dekoracji
Nadzienie do tarty kasztanowej
- 100 g kasztany jadalne ugotowanych lub upieczonych
- 50 g gęste mleko kokosowe
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy
- 3 sztuki orzechy pecan do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
- Wszystkie składniki z tylko 1 łyżką karobu umieścić w blenderze i rozdrobnić do uzyskania kruszonki. Ugnieść w dłoniach w miarę elastyczne ciasto. Podzielić na 2 równe części. Jedną część wylepić foremkę do mini tarty wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą połączyć z dodatkową łyżką karobu i wylepić nią drugą foremkę. Piec przez ok. 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Ostudzić.
Nadzienie do tarty świętomarcińskiej
- Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić słodzidło. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając mus kokosowy, metaxę oraz ekstrakt migdałowy i pomarańczowy. Gdy masa lekko przestygnie wyłożyć ją na jaśniejszy spód. Posypać drobno pokrojonymi pistacjami.
Nadzienie do tarty kasztanowej
- Wszystkie składniki oprócz orzechów pecan umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wyłożyć na ciemniejszy spód. Udekorować orzechami pecan.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.