Keto tarta świętomarcińska i kasztanowa

Jesienna keto tarta świetomarcińska i kasztanowa (Paleo, LowCarb)

Jesienna dieta może być pełna smaku i zdrowia. Najlepszym dowodem na to jest Jesienna Keto Tarta w dwóch wersjach, która jest zgodna z zasadami diety ketogenicznej. Zachęcam Cię do wypróbowania obu i odkrycia smakowitego świata jesiennych ciast.

Jesienna keto tarta, czyli pora roku zobowiązuje

Wbrew pozorom jesień pełna jest okazji do świętowania. Wydawało mi się, że od moich urodzin we wrześniu aż do grudnia nie ma już za bardzo okazji do robienia ciast i teoretycznie można sobie zrobić taki przynajmniej dwumiesięczny detoks od ciast… Nic bardziej mylnego… Okazało się, że tylko październik jest stosunkowo wolny od takich zobowiązań, ale wraz z nadejściem Halloween i Święta Zmarłych całe szaleństwo zaczyna się od nowa… Następnie już za rogiem czai się 11-ty listopada i świętomarcińskie rogale… No nijak nie da się uciec od ciast, ciasteczek i słodyczy… 😀

Jesienna keto tarta – geneza powstania

W związku z tym, że już jutro mamy 11 listopada, czyli święto i tym samym okazję do spotkań w rodzinnym gronie, postanowiłam zrobić keto ciasto. A że nie mogłam się zdecydować na jeden smak, powstały dwa wypieki. Jeden to tarta świętomarcińska, z nadzieniem inspirowanym masą makową stosowaną w rogalach świętomarcińskich.

Drugi natomiast to tarta odrobinę wzorowana na alpejskim deserze o wdzięcznej nazwie Mont Blanc, którego głównym składnikiem są pieczone kasztany… 🙂 W smaku przypomina deser Monte.

A że ani jednego, ani drugiego głównego składnika nie miałam w nadmiarze, są to raczej mini tarty. W miejsce ciastowego obżarstwa szykuje się zatem raczej skromna deserowa degustacja w dwóch odsłonach… 😀

Jesienna keto tarta – składniki

  • Ciasto kruche: W zasadzie składa się z mąki kokosowej, keto słodzidła oraz oleju kokosowego. Jest to zatem najprostsza wersja spodu do ciasta na świecie. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany kokosowej, a do tarty kasztanowej – kakao lub karob.
  • Keto słodzidło: Najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Jeśli chodzi o nadzienie do tarty kasztanowej, to posłodziłam je bezcukrowym syropem klonowym na bazie erytrytolu, ale stewia w płynie też powinna zdać egzamin…
  • Mak biały: Do tarty świętomarcińskiej. Typowy składnik rogali wypiekanych tradycyjnie w Wielkopolsce na obchody dnia św. Marcina. W smaku jest nieco słodszy i bardziej delikatny niż zwykły mak niebieski, dlatego uznaje się go za wykwintniejszą odmianę maku.
  • Mus kokosowy: Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy i lekko słodkawa w smaku. Do użycia w nadzieniu do tarty świętomarcińskiej.
  • Jadalne kasztany: W tej roli gotowe kasztany jadalne z puszki, już ugotowane. Można użyć także gotowej pasty kasztanowej. Uwaga jednak na węglowodany. Same kasztany nie zawierają ich mało, bo ok. 20 – 25 g na 100 g, ale przy takich ilościach tragedii nie ma.
  • Mleko kokosowe: Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

Keto tarta świętomarcińska i kasztanowa

Jesienna tarta w dwóch wersjach

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Jesienna keto tarta w dwóch wersjach ze specjalną dedykacją dla miłośników jesiennych smaków. Jedna tarta z nadzieniem z białego maku, a druga z kasztanami jadalnymi. Którą wybierasz?
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas oczekiwania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 45 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto kruche

Nadzienie do tarty świętomarcińskiej

Nadzienie do tarty kasztanowej

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Ciasto kruche

  • Wszystkie składniki z tylko 1 łyżką karobu umieścić w blenderze i rozdrobnić do uzyskania kruszonki. Ugnieść w dłoniach w miarę elastyczne ciasto. Podzielić na 2 równe części. Jedną część wylepić foremkę do mini tarty wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą połączyć z dodatkową łyżką karobu i wylepić nią drugą foremkę. Piec przez ok. 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Ostudzić.

Nadzienie do tarty świętomarcińskiej

  • Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić słodzidło. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając mus kokosowy, metaxę oraz ekstrakt migdałowy i pomarańczowy. Gdy masa lekko przestygnie wyłożyć ją na jaśniejszy spód. Posypać drobno pokrojonymi pistacjami.

Nadzienie do tarty kasztanowej

  • Wszystkie składniki oprócz orzechów pecan umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wyłożyć na ciemniejszy spód. Udekorować orzechami pecan.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Jesienna tarta w dwóch wersjach
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
249.65
% RWS*
Tłuszcz
 
18.36
g
11
%
Tłuszcze nasycone
 
11.77
g
74
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.25
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.87
g
Cholesterol
 
6.4
mg
2
%
Potas
 
120.61
mg
3
%
Węglowodany
 
17.61
g
Błonnik
 
6.19
g
26
%
Cukier
 
3.16
g
Białko
 
3.6
g
4
%
Witamina A
 
5.27
IU
0
%
Witamina C
 
5.18
mg
6
%
Wapń
 
97.47
mg
10
%
Żelazo
 
1.19
mg
7
%
Węglowodany netto
 
11.42
g
46
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu