Keto ciastka maślane z cynamonem, czyli przewaga smaku nad wyglądem
Wizualnie może nie zachwycają, ale smakiem powalą każdego miłośnika maślanych ciastek… 🙂 Nie wiem czy macie takie same skojarzenia, ale moim zdaniem wyglądem łudząco przypominają mięsne kotlety… 😀 Niejedna osoba dałaby się nabrać… 😛 Tymczasem są to najpyszniejsze keto ciastka, jakie miałam okazję jeść! A podczas tych ponad trzech lat stosowania diety ketogenicznej trochę ich się już przewinęło, zarówno przez moje podniebienie, jak i tego bloga… Jeśli dodam jeszcze, że są dziecinnie proste w przygotowaniu, to nie macie już żadnej wymówki, żeby ich nie spróbować… 😀
Keto ciastka maślane z cynamonem – składniki:
Jajka
A raczej same żółtka… Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. I co ważne – nie karmione zbożem. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej sprawdzi się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.
Tłuszcz
Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz, który nadaje się do obróbki termicznej. Ja z reguły używam masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego.
Śmietana kokosowa
U mnie w tej roli PlantOn Sour Creamo, ale spokojnie można użyć prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego. Alternatywnie, można zastąpić ją także jogurtem kokosowym.
Cynamon
Istotny składnik wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni. Podstawowy składnik przyprawy do piernika . Obie idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj).
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście dozwolonych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Ciastka maślane z cynamonem
Składniki
- 150 g mąka kokosowa
- 2 łyżeczki cynamon
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżeczka soda kuchenna
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 180 g masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 100 g erytrytol + 2 łyżki
- 2 szt. żółtka
- 2 łyżki śmietana kokosowa lub gęsty jogurt kokosowy w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
- Do miski przesiać suche składniki (1 łyżeczkę cynamonu odłożyć) i wymieszać, odstawić. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać słodzidło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka, razem ze śmietaną i ekstraktem z wanilii. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do maślanej masy dodać suche składniki i mieszać mikserem na średnich obrotach aż powstanie ciasto. Kulę ciasta włożyć na 30 minut do lodówki.
- Wymieszać razem 2 łyżki słodzidła z cynamonem do obtoczenia ciastek. Z ciasta formować w rękach kulki i obtaczać je w cukrze z cynamonem. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Między ciastkami należy zachować niewielkie odstępy, ponieważ rosną podczas pieczenia.
- Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni w trybie pieczenia "góra + dół" przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić do ostudzenia na 10minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki, odstawić do całkowitego ostudzenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.