Jesienny keto pasztet warzywny z dyni i cukinii

Keto jesienny pasztet warzywny z dyni i cukinii (Paleo, LowCarb, Wege)

Keto dieta stała się niezwykle popularna wśród osób dążących do redukcji wagi i poprawy zdrowia. Jednak wiele osób boryka się z wyzwaniem polegającym na znalezieniu różnorodnych i smacznych dań, które są zgodne z zasadami diety ketogenicznej. Dlatego dziś dzielę się przepisem na Keto Jesienny Pasztet Warzywny, który nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale także wesprze Twoje cele żywieniowe.

Keto pasztet warzywny – październik pod znakiem warzyw

Pozostajemy w jesiennych klimatach, no i oczywiście nie rozstajemy się z dynią! 😀 Dla odmiany dzisiaj znowu coś na wytrawnie, a mianowicie keto pasztet warzywny w iście jesiennym wydaniu. W składzie głównie dynia i cukinia, a w roli spoiwa występują tu jajka. Pasztet jest wegetariański, pożywny i sycący, idealny o każdej porze dnia i na każdy posiłek… A także jako przekąska pomiędzy posiłkami.

Na dodatek smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło! Jeśli lubisz kanapki, to – w wersji śniadaniowej – sprawdzi się on idealnie na keto pieczywie. Pokrojony w plastry i podgrzany świetnie imituje kotlety, więc można z powodzeniem przygotować z jego pomocą keto obiad. A i jako składnik sałatki przypadł mi osobiście do gustu… 🙂 Nada się nawet jako przekąska na imprezie – jeśli się go wyłoży pokrojonego w plasterki na krakersach razem z ogórkiem kiszonym będzie z tego pyszny finger food. 😀

Pasztet warzywny na śniadanie
Pasztet warzywny na śniadanie
Jesienny pasztet na obiad
Pasztet warzywny na obiad
Pasztet warzywny w sałatce
Jesienny pasztet w sałatce

Korzyści Keto Jesiennego Pasztetu Warzywnego

Keto Jesienny Pasztet Warzywny ma wiele zalet:

  1. Niskowęglowodanowy: Pasztet ten zawiera stosunkowo niewielką ilość węglowodanów, co sprawia, że jest odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.
  2. Bogactwo Błonnika: Cukinie i marchewki są dobrym źródłem błonnika, co sprzyja trawieniu i uczuciu sytości.
  3. Białko i Tłuszcze: Dzięki dodatkowi jajek, nasion konopi i oleju kokosowego, pasztet ten dostarcza białka i zdrowych tłuszczów.

Jego ogromnym plusem jest także to, że z łatwością można go spakować i wziąć ze sobą do pracy/szkoły i w każde inne miejsce…

Jesienny pasztet z dyni i cukinii
Keto pasztet warzywny z dyni i cukinii

Keto pasztet warzywny – składniki

  • Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie.
  • Dynia: Królowa jesiennych stołów. Ja użyłam tutaj odmiany Hokkaido, której miąższ jest miękki, mączysty i szybko rozpada się po obróbce cieplnej. Jeśli nie jesteś fanem dyni, można ją zastąpić marchewką.
  • Cukinia: Wspaniałe sezonowe warzywo, którego można użyć do zrobienia praktycznie wszystkiego od dodatku obiadowego po wyrafinowany deser. Tutaj razem z dynią stanowi bazę dania.
  • Ostra papryczka: Kolejny składnik, bez którego ciężko będzie się obejść w tym daniu. U mnie jest to papryczka chili, która nadaje całości pikantności i charakteru. Ilość dopasuj do swoich preferencji. Jeśli nie lubisz mocno pikantnych dań, proponuję usunąć z papryczki wszystkie pestki.
  • Cebula: Częsty dodatek do dań wytrawnych, w tym pasztetów.
  • Tłuszcz: Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowegomasła klarowanego lub mieszanki obu.
  • Mąka migdałowa: Częsty wybór jeśli chodzi o keto wypieki. Jest neutralna w smaku, więc dobrze się sprawdza zarówno w słodkich, jak i wytrawnych przepisach. Tutaj poddajemy ją jednak obróbce termicznej, więc trzeba zwrócić uwagę, żeby była odtłuszczona. Alternatywnie można zastosować mąkę kokosową (ilość należy odpowiednio zredukować) lub mąkę lnianą.
  • Nasiona konopi: A dokładniej mielone nasiona konopi siewnych uzyskane w procesie odtłuszczenia lub po prostu białko konopne… 🙂 Nasiona konopi charakteryzują się wysoką zawartością białka oraz błonnika. Dobrze wiążą płyny, stąd ich zastosowanie w keto pasztecie warzywnym. Można je zastąpić innymi mielonymi nasionami lub pestkami, np. słonecznika, sezamu czy dyni.

A jeśli wolisz pasztety w wydaniu mięsnym, to zapraszam po przepis na keto pasztet świąteczny.

Keto jadłospis za zapis

KETO JADŁOSPIS W PREZENCIE

Chcesz zobaczyć jak wygląda zbilansowany KETO jadłospis w praktyce? Dołącz do CaveLetter’a i odbierz go w prezencie za zapis.

Jesienny keto pasztet warzywny z dyni i cukinii

Jesienny pasztet warzywny

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszna jesienna przekąska w warzywnym wydaniu, czyli keto pasztet warzywny z udziałem dyni i cukinii. Pyszności nad pysznościami, w dodatku wegetariańskie. 🙂
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Rodzaj dania Przekąska
Porcje 14 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię i dynię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posypać niewielką ilością soli (dodatkową porcją) i pozostawić, aż puszczą wodę. Cebulę i papryczkę chili (usunąwszy wszystkie pestki) pokroić drobno i podsmażyć na oleju, aż zmięknie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie warzywa dokładnie odcisnąć z płynu i przełożyć do miski, dodać cebulę razem z tłuszczem, żółtka, przyprawy, mąkę migdałową i nasiona konopi. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać w dwóch partiach białka i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 17 cm x 8 cm. Piec w 180°C przez 40 – 50 min. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Jesienny pasztet warzywny
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
79.52
% RWS*
Tłuszcz
 
6.13
g
4
%
Tłuszcze nasycone
 
2.2
g
14
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.29
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.23
g
Cholesterol
 
30.7
mg
10
%
Sód
 
95.68
mg
4
%
Potas
 
137.45
mg
4
%
Węglowodany
 
4.02
g
13
%
Błonnik
 
1.36
g
6
%
Cukier
 
1.81
g
Białko
 
3.05
g
3
%
Witamina A
 
2902.87
IU
58
%
Witamina C
 
8.71
mg
11
%
Wapń
 
26.16
mg
3
%
Żelazo
 
1.04
mg
6
%
Węglowodany netto
 
2.66
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

  1. Inspiracja do tego przepisu pochodzi stąd.


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Avatar for Magda

    5 stars
    Zrobiłam, pycha. Wyszedł mokry (może za mało odcisnęłam cukinę) i dodałam duże kawałki cebuli.
    Polecam.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Dziękuję za feedback! Miło słyszeć, że pasztet Ci smakował. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu