banner keto menu
keto pasztet warzywny
Europejska Francuska Keto Low Carb Paleo Polska Przekąska Wege

Keto jesienny pasztet warzywny (Paleo, LowCarb, Wege)

Keto pasztet warzywny – październik pod znakiem warzyw

Pozostajemy w jesiennych klimatach, no i oczywiście nie rozstajemy się z dynią! 😀 Dla odmiany dzisiaj znowu coś na wytrawnie, a mianowicie keto pasztet warzywny w iście jesiennym wydaniu. W składzie głównie dynia i cukinia, a w roli spoiwa występują tu jajka. Pasztet jest pożywny i sycący, idealny o każdej porze dnia i na każdy posiłek… A także jako przekąska pomiędzy posiłkami. Na dodatek smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na gorąco! Jeśli lubicie kanapki, to – w wersji śniadaniowej – sprawdzi się on idealnie na keto pieczywie. Pokrojony w plastry i podgrzany świetnie imituje kotlety, więc można z powodzeniem przygotować z jego pomocą keto obiad. A i jako składnik sałatki przypadł mi osobiście do gustu… 🙂 Nada się nawet jako przekąska na imprezie – jeśli się go wyłoży pokrojonego w plasterki na krakersach razem z ogórkiem kiszonym będzie z tego pyszny finger food. 😀

Keto pasztet w kanapce
Na śniadanie
Keto obiad
Na obiad

keto sałatka
W sałatce

Ale jego największym plusem jest to, że z łatwością można go spakować i wziąć ze sobą do pracy/szkoły i w każde inne miejsce… 🧡🎃💚🥒

Keto pasztet warzywny – składniki

🥚 Jajka 🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

pasztet z dyni i cukinii
Keto pasztet z dyni i cukinii

🎃 Dynia 🎃

Królowa jesiennych stołów. Muszę się przyznać, że najczęściej stosuję ją w daniach na słodko… Za każdym razem, jak zdecyduję się ją zrobić w wersji wytrawnej na nowo odkrywam, że w daniach wytrawnych dynia radzi sobie wyśmienicie. 😀 Ja użyłam tutaj odmiany Hokkaido, której miąższ jest miękki, mączysty i szybko rozpada się po obróbce cieplnej. Jeśli ktoś nie jest fanem dyni, można ją zastąpić marchewką.

🥒 Cukinia 🥒

Wspaniałe sezonowe warzywo, którego można użyć do zrobienia praktycznie wszystkiego od dodatku obiadowego po wyrafinowany deser (kto nie wierzy niech spróbuje tych babeczek z cukinii lub cukiniowego blondie ;))… 😀 Tutaj razem z dynią stanowi bazę dania.

🌶️ Ostra papryczka 🌶️

Kolejny składnik, bez którego ciężko będzie się obejść w tym daniu. U mnie jest to papryczka chili, która nadaje całości pikantności i charakteru. Ilość dopasujcie do swoich preferencji w kwestii ostrości potraw. Jeśli nie jesteście fanami mocno pikantnych dań, proponuję usunąć z papryczki wszystkie pestki.

🧅 Cebula 🧅

Częsty dodatek do dań wytrawnych, w tym pasztetów. Tutaj mamy do czynienia z pasztetem na bazie warzyw, więc cebula wpisuje się w niego rewelacyjnie. Nadaje ona smaku i wzbogaca pasztet odżywczo.

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowegomasła klarowanego lub mieszanki obu.

pasztet warzywny
Keto pasztet warzywny

🥜Mąka migdałowa🥜

Częsty wybór jeśli chodzi o keto wypieki. Jest neutralna w smaku, więc dobrze się sprawdza zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wersjach. Tutaj poddajemy ją jednak obróbce termicznej, więc trzeba zwrócić uwagę, żeby była mocno odtłuszczona. Jeśli nie macie takowej do dyspozycji, lepiej postawić na mąkę kokosową (ilość należy odpowiednio zredukować) lub mąkę lnianą.

🌿 Mielone konopie 🌿

A dokładniej mielone nasiona konopi siewnych uzyskane w procesie odtłuszczenia lub po prostu białko konopne… 🙂 Drugi po mące migdałowej wypełniacz pasztetu. Nasiona konopi charakteryzują się wysoką zawartością białka oraz błonnika. Dobrze wiążą płyny, stąd ich zastosowanie w keto pasztecie warzywnym. Jeśli nie posiadacie tego składnika, można je zastąpić innymi mielonymi nasionami lub pestkami, np. słonecznika, sezamu czy dyni.

Jeśli jednak wolicie pasztety w wydaniu mięsnym, to zapraszam tutaj.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto pasztet warzywny

Jesienny pasztet warzywny

Pyszna jesienna przekąska w warzywnym wydaniu, czyli keto pasztet warzywny z udziałem dyni i cukinii. Pyszności nad pysznościami, w dodatku wegetariańskie. 🙂
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 50 mins
Czas całkowity 1 hr 10 mins
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Europejska, Francuska, Polska, Wege
Porcje 14 porcji
Kalorie 75 kcal

Składniki
  

  • 250 g dyni startej na tarce na średnich oczkach
  • 400 g cukinii startej na tarce na średnich oczkach
  • 2 jajka duże
  • 1 cebula
  • 0,5 papryczki chili
  • 40 g masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego
  • 35 g mąki migdałowej odtłuszczonej
  • 40 g nasion konopi mielonych
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
  • 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię i dynię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posypać niewielką ilością soli (dodatkową porcją) i pozostawić, aż puszczą wodę. Cebulę i papryczkę chili (usunąwszy wszystkie pestki) pokroić drobno i podsmażyć na oleju, aż zmięknie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie warzywa dokładnie odcisnąć z płynu i przełożyć do miski, dodać cebulę razem z tłuszczem, żółtka, przyprawy, mąkę migdałową i nasiona konopi. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać w dwóch partiach białka i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 17 cm x 8 cm. Piec w 180°C przez 40 – 50 min. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

  1. Inspiracja do tego przepisu pochodzi stąd.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 75 kcal
Tłuszcz: 5,8 g
Węglowodany: 3,2 g
Błonnik 0,9 g
Białko 3,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating