Keto tarta Yin Yang – wyważona słodkość na bazie warzyw
Co powiecie dzisiaj na deser? 😛 Ja jestem zawsze na TAK! 😀 Dzisiaj w tej roli tarta Yin Yang, czyli bardzo zdrowa i nad wyraz odżywcza tarta na słodko. A to za sprawą składników, które trafiły do nadzienia – dwóch warzyw, które są na tyle uniwersalne, że sprawdzą się także w słodkiej recepturze. Są to cukinia i kalafior.
Cukinia stanowi bazę ciemnego, a kalafior jasnego nadzienia. Pierwszy jest o smaku ciemnej, a drugi o smaku białej czekolady. Tym sposobem prezentowane keto ciasto pod kątem odżywczości ciężko nazwać deserem.
Tym mianem określa się raczej wysokokaloryczne i niezbyt odżywcze dania, a tutaj mamy pełnię smaku i wartości odżywczych w jednym! Nie spełnia ono nawet zwyczajowych wymogów cheat meal’a – nie trzeba się zatem jakoś specjalnie ograniczać z jego konsumpcją!
Keto tarta Yin Yang – składniki
No ale do rzeczy… Jak wyczarować takie cudo? Ano trzeba zaopatrzyć się w następujące składniki:
Ciasto kruche
Spód to ciasto kruche na bazie mąki kokosowej z mojego standardowego przepisu, które możecie spotkać na tym blogu praktycznie w co drugim cieście… 😀 Składa się z jajek, słodzidła, tłuszczu i mąki kokosowej. Ja za każdym razem, jak je robię, to resztki nieużytego w przepisie surowego ciasta mrożę. A że uzbierała mi się już cała porcja z tych pozostałości, to prezentowana dzisiaj tarta Yin Yang nie wymagała w moim przypadku przygotowania spodu. Wyjęłam po prostu resztki ciasta, wylepiłam formę i upiekłam. Tym sposobem spód był gotowy w 15 minut. 🙂
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli chodzi o samo nadzienie, to nada się również stewia w płynie albo bezcukrowy syrop klonowy.
Cukinia
Pierwsza bohaterka dzisiejszego odcinka. Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Cukinia to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Zawiera w sobie dużo wody, dlatego tutaj ścieramy ją na tarce i mocno odciskamy z nadmiaru płynu, a następnie gotujemy, mieszamy z gorzką czekoladą i blendujemy.
Kalafior
Kalafior to drugi warzywny składnik tej propozycji. Stanowi on bazę jasnego nadzienia. W połączeniu z tłuszczem kakaowym nabiera idealnie kremowej konsystencji, a za sprawą kropelek smakowych – pysznego smaku i aromatu białej czekolady. Jeśli pokusicie się o jej zrobienie, to można jej użyć w miejsce tłuszczu kakaowego i słodzidła.
Śmietana kokosowa
Stanowi uzupełnienie nadzienia, zarówno ciemnego jak i jasnego. U mnie w tej roli PlantOn Sour Creamo, ale spokojnie można użyć prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego. Alternatywnie, można zastąpić ją także jogurtem kokosowym.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Tarta Yin Yang
Składniki
Spód
- 2 szt. jajka
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 0,25 szklanki erytrytol (ok. 40 g)
- 60 g nierafinowany olej kokosowy lub masło klarowane
- 100 g mąka kokosowa
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Nadzienie ciemne
- 250 g cukinia startej na małych oczkach i odciśniętej z wody
- 100 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 2 łyżki śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo
Nadzienie jasne
- 250 g kalafior
- 2 łyżki śmietana kokosowa
- 2 łyżki erytrytol
- 40 g tłuszcz kakaowy
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na elastyczne ciasto. Wylepić nim okrągłą formę do pieczenia (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół i piec do lekkiego przyrumienienia. Przed pieczeniem można chwilę schłodzić w lodówce. Ostudzić.
Nadzienie ciemne
- Cukinię umieścić w garnuszku i zagotować odparowując resztę płynu. Do gorącej cukinii dodać czekoladę połamaną na kawałki i dać się jej rozpuścić. Na koniec dodać śmietanę kokosową i zblendować całość na gładką masę. Wyłożyć na upieczony spód tylko na jednej połowie.
Nadzienie jasne
- Kalafiora ugotować i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli uda się to zrobić, gdy masa jest jeszcze ciepła, to zblendować ją razem z pozostałymi składnikami i wyłożyć na drugą połowę spodu. Jeśli kalafior ostygł, podgrzać go rozpuszczając w nim erytrytol oraz tłuszcz kakaowy, a następnie dodać śmietanę i zblendować. Jeśli smak/ aromat kalafiora jest zbyt wyczuwalny można dodać kropelki smakowe (np. o smaku kokosa, białej czekolady, itp.)
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.