banner keto menu
keto naleśniki dyniowe
Amerykańska Jesień Keto Low Carb Paleo Śniadania Wege

Keto naleśniki dyniowe (Paleo, LowCarb)

Keto naleśniki dyniowe – słodkie śniadaniowe uniesienie

No i kontynuujemy dyniowy maraton. 🙂 Po dłuższej przerwie prezentuję coś śniadaniowego. Przez ostatni czas dominowały bowiem propozycje obiadowo – deserowe. Tym razem więc postanowiłam przełamać schemat. Skojarzeniem, które jako pierwsze przychodzi mi do głowy na hasło „śniadanie na słodko” są naleśniki. Łącząc więc te dwie koncepcję w jedną wyszły dyniowe naleśniki. 🙂 Zacznijmy może od tego, że naleśniki na diecie ketogenicznej to jest trochę bardziej złożony temat.

Jednak mam już swoje wypracowane schematy. Zazwyczaj stosuję najprostszą na świecie dwuskładnikową recepturę łącząc jajka z mlekiem kokosowym w proporcji 10 ml mleka na każde jajko. Ale tutaj trzeba było wkomponować jeszcze jakoś dynię… Uznałam, że tym razem nie obejdzie się bez jakiejś mąki, żeby tę masę związać. A że akurat musiałam zejść z mąki kasztanowej, która zalegała w mojej szafce kuchennej, padło właśnie na nią. I tak, mąka kasztanowa nie jest zbyt przyjazna diecie ketogenicznej, ale przy tak niedużych ilościach udało się wyjść na całkiem przyzwoite dzienne makro.

Keto naleśniki dyniowe – nadzienie

Aha, ja tu cały czas o samych naleśnikach, a nadzienie, którego użyłam też jest całkiem interesujące. I też warzywne… 🙂 Domyślacie się już o jakie warzywo chodzi…? Tak, to oczywiście kalafior! 😀 Dodałam do niego wiórków kokosowych, musu kokosowego i kokosowych kropelek smakowych i wyszło z tego pyszne smarowidło o smaku rafaello… Także polecam wypróbować przepis właśnie w konfiguracji z tym nadzieniem. 😀

Keto naleśniki dyniowe – składniki

keto naleśniki
Keto naleśniki dyniowe z kokosowym nadzieniem z kalafiora

🥚 Jajka 🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🥛Mleko kokosowe🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do obróbki termicznej z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego.

🌰 Mąka kasztanowa 🌰

Jak już wspominałam wyżej, mąka kasztanowa to nie jest pierwszy wybór na diecie ketogenicznej ze względu na dość wysoką zawartość węglowodanów. Nie oznacza to jednak, że nie da jej się wkomponować w dzienny limit makroskładników. Na jeden naleśnik przypada bowiem 5 g mąki kasztanowej, z czego 3,6 g to węglowodany, a 0,75 g to błonnik. Tragedii nie ma, prawda? A mąka z kasztanów bardzo dobrze imituje pod względem konsystencji i tekstury mąki zbożowe. Ma ona lekko słodkawy smak z wyczuwalną orzechową nutą. Do dań słodkich nadaje się więc perfekcyjnie.

naleśniki dyniowe
Keto naleśniki z dynią

🎃 Dynia 🎃

Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Tutaj dynia jest składnikiem ciasta naleśnikowego. Dodałam ją w formie surowej, startej na tarce, jednak równie dobrze można użyć purée z wcześniej upieczonej dyni.

🥦 Kalafior 🥦

Drugi warzywny składnik tej propozycji. Stanowi on bazę nadzienia. Tym razem jednak w wersji uprzednio ugotowanej. W połączeniu z musem kokosowym i wiórkami kokosowymi nabiera idealnie kremowej konsystencji oraz pysznego kokosowego smaku i aromatu. Dla wzmocnienia smaku dodałam też kokosowe kropelki smakowe.

🔥 Cynamon 🔥

Istotny składnik wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni. Składnik zarówno przyprawy do piernika, jak i popularnej amerykańskiej przyprawy Pumpkin Spice. Obie idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe

Kto ma ochotę na pyszne jesienne śniadanie na słodko? Prezentowane tutaj keto naleśniki dyniowe z kokosowym kremem na bazie kalafiora jak najbardziej wpisują się we wspomniane kryteria. I to w najlepszym stylu… 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 3 sztuki
Kalorie 261 kcal

Składniki
  

Naleśniki

  • 2 jajka
  • 40 ml gęstego mleka kokosowego
  • 40 g dyni Hokkaido surowej, startej na tarce lub w formie purée z dyni
  • 15 g mąki kasztanowej lub ziemniaczanej
  • 20 g masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego do smażenia
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Nadzienie

  • 100 g kalafiora uprzednio ugotowanego i odciśniętego z nadmiaru wody
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo
  • 1 miarka peptydów kolagenowych (opcjonalnie)
  • 1 miarka oleju MCT w proszku (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 15 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania
 

Naleśniki

  • Wszystkie składniki oprócz tłuszczu zblendować na gładką masę. 1/3 tłuszczu rozgrzać na patelni i wylać na nią 1/3 masy naleśnikowej. Smażyć naleśnika z obu stron do lekkiego przyrumienienia. Powtórzyć z pozostałą masą naleśnikową.

Nadzienie

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Gotowe naleśniki przekładać nadzieniem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 261 kcal
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany: 9,2 g
Błonnik 3,0 g
Białko 10,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating