Naleśniki dyniowe keto

Keto naleśniki dyniowe z kremem z kalafiora (Paleo, LowCarb)

Jeśli poszukujesz pysznego pomysłu na niskowęglowodanowe śniadanie na słodko, to Keto Naleśniki Dyniowe stanowią doskonałą propozycję. Te puszyste, aromatyczne i pełne smaku naleśniki nie tylko zachwycą Twoje kubki smakowe, ale także doskonale wpisują się w zasady diety ketogenicznej. Dowiedz się, jak przygotować je krok po kroku i dlaczego są idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia.

Dlaczego Naleśniki Dyniowe To Dobry Wybór?

Te keto naleśniki dyniowe to znakomita alternatywa dla tradycyjnych, węglowodanowych naleśników. Dlaczego warto je wybrać?

  • Niski Poziom Węglowodanów: Dzięki zastąpieniu tradycyjnej mąki kasztanową oraz zerowym indeksie glikemicznym erytrytolu, są idealne dla diety keto.
  • Bogactwo Białka: Jajka to doskonałe źródło białka, co sprawia, że naleśniki są pożywne i dają uczucie sytości.
  • Dostawa Witamin: Dynia to skarbnica witamin i minerałów, takich jak witamina A, C czy potas.
  • Niski Wpływ na Poziom Cukru We Krwi: Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu składników, naleśniki nie spowodują gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi.
Naleśniki dyniowe
Niskowęglowodanowe naleśniki dyniowe z kremem z kalafiora

Keto naleśniki dyniowe – składniki

  • Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. Ważne, żeby kury nie były karmione zbożem w dużych ilościach.
  • Keto słodzidło: Najlepiej alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol.
  • Mleko kokosowe: Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki.
  • Tłuszcz: Nada się każdy tłuszcz nasycony. Ja do obróbki termicznej z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego.
  • Mąka kasztanowa: ze względu na sporą zawartość węglowodanów na diecie ketogenicznej dość dyskusyjna. Nie oznacza to jednak, że nie da jej się wkomponować w dzienny limit makroskładników. Na jeden naleśnik przypada bowiem 5 g mąki kasztanowej, z czego 3,6 g to węglowodany, a 0,75 g to błonnik. A mąka z kasztanów bardzo dobrze imituje pod względem konsystencji i tekstury mąki zbożowe. Ma ona lekko słodkawy smak z wyczuwalną orzechową nutą. Do dań słodkich nadaje się więc perfekcyjnie.
  • Dynia: Bohaterka sezonu, która tutaj stanowi składnik ciasta naleśnikowego. Dodałam ją w formie surowej, startej na tarce, jednak równie dobrze można użyć purée z wcześniej upieczonej dyni.
  • Kalafior: Drugi warzywny składnik, stanowiący bazę nadzienia. Tym razem jednak w wersji uprzednio ugotowanej. W połączeniu z musem kokosowym i wiórkami kokosowymi nabiera idealnie kremowej konsystencji oraz pysznego kokosowego aromatu. Dla wzmocnienia smaku dodałam też kokosowe kropelki smakowe.
  • Cynamon: Istotny składnik wszelkich jesiennych słodkości, zwłaszcza tych na bazie dyni. Składnik zarówno przyprawy do piernika, jak i popularnej amerykańskiej przyprawy Pumpkin Spice. Obie idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia.
Naleśniki dyniowe keto

Naleśniki dyniowe

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Kto ma ochotę na pyszne jesienne śniadanie na słodko? Prezentowane tutaj keto naleśniki dyniowe z kokosowym kremem na bazie kalafiora jak najbardziej wpisują się we wspomniane kryteria. I to w najlepszym stylu… 🙂
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 3 sztuki
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Naleśniki

Nadzienie

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Naleśniki

  • Wszystkie składniki oprócz tłuszczu zblendować na gładką masę. 1/3 tłuszczu rozgrzać na patelni i wylać na nią 1/3 masy naleśnikowej. Smażyć naleśnika z obu stron do lekkiego przyrumienienia. Powtórzyć z pozostałą masą naleśnikową.

Nadzienie

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Gotowe naleśniki przekładać nadzieniem.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Naleśniki dyniowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
241.71
% RWS*
Tłuszcz
 
19.6
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
13.68
g
86
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.93
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.2
g
Cholesterol
 
126.24
mg
42
%
Sód
 
0.03
mg
0
%
Potas
 
196.2
mg
6
%
Węglowodany
 
9.23
g
31
%
Błonnik
 
2.54
g
11
%
Cukier
 
2.9
g
Białko
 
8.47
g
8
%
Witamina A
 
2237.3
IU
45
%
Witamina C
 
18.56
mg
22
%
Wapń
 
33.62
mg
3
%
Żelazo
 
1.18
mg
7
%
Węglowodany netto
 
6.69
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu