Jeśli poszukujesz pysznego pomysłu na niskowęglowodanowe śniadanie na słodko, to Keto Naleśniki Dyniowe stanowią doskonałą propozycję. Te puszyste, aromatyczne i pełne smaku naleśniki nie tylko zachwycą Twoje kubki smakowe, ale także doskonale wpisują się w zasady diety ketogenicznej. Dowiedz się, jak przygotować je krok po kroku i dlaczego są idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia.
Dlaczego naleśniki dyniowe to dobry wybór?
Te keto naleśniki dyniowe to znakomita alternatywa dla tradycyjnych, węglowodanowych naleśników. Dlaczego warto je wybrać?
- Niski poziom węglowodanów oraz poziom cukru we krwi: Dzięki zastąpieniu tradycyjnej mąki kasztanową oraz zerowemu indeksowi glikemicznemu erytrytolu, są idealne dla diety keto. Sprzyjają zatem prawidłowej glikemii oraz aktywacji trybu spalania tkanki tłuszczowej, szczególnie tej zlokalizowanej wokół brzucha.
- Bogactwo białka: Jajka to doskonałe źródło białka, co sprawia, że naleśniki są pożywne i dają długotrwałe uczucie sytości. Oznacza to także, że ten przepis będzie perfekcyjnym elementem jadłospisu diety odchudzającej oraz diety przy Hashimoto, gdyż białko wspiera regenerację tarczycy.
- Dostawa witamin: Dynia to skarbnica witamin i minerałów, takich jak witamina A, C czy potas, co dodatkowo wspiera proces odchudzania i powrót do zdrowia.
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto naleśniki dyniowe – składniki
- Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. Ważne, żeby kury nie były karmione zbożem w dużych ilościach.
- Keto słodzidło: Najlepiej alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol.
- Mleko kokosowe: Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki.
- Tłuszcz: Nada się każdy tłuszcz nasycony. Ja do obróbki termicznej z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego.
- Mąka kasztanowa: ze względu na sporą zawartość węglowodanów na diecie ketogenicznej dość dyskusyjna. Nie oznacza to jednak, że nie da jej się wkomponować w dzienny limit makroskładników. Na jeden naleśnik przypada bowiem 5 g mąki kasztanowej, z czego 3,6 g to węglowodany, a 0,75 g to błonnik. A mąka z kasztanów bardzo dobrze imituje pod względem konsystencji i tekstury mąki zbożowe. Ma ona lekko słodkawy smak z wyczuwalną orzechową nutą. Do dań słodkich nadaje się więc perfekcyjnie.
- Dynia: Bohaterka sezonu, która tutaj stanowi składnik ciasta naleśnikowego. Dodałam ją w formie surowej, startej na tarce, jednak równie dobrze można użyć purée z wcześniej upieczonej dyni.
- Kalafior: Drugi warzywny składnik, stanowiący bazę nadzienia. Tym razem jednak w wersji uprzednio ugotowanej. W połączeniu z musem kokosowym i wiórkami kokosowymi nabiera idealnie kremowej konsystencji oraz pysznego kokosowego aromatu. Dla wzmocnienia smaku dodałam też kokosowe kropelki smakowe.
- Cynamon: Istotny składnik wszelkich jesiennych słodkości, zwłaszcza tych na bazie dyni. Składnik zarówno przyprawy do piernika, jak i popularnej amerykańskiej przyprawy Pumpkin Spice. Obie idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
☆ KETO JADŁOSPIS NA JESIEŃ ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany jesienny KETO jadłospis na 7 dni o odżywczości 1500 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na jesień!
Naleśniki dyniowe
Składniki
Naleśniki
- 2 szt. jajka
- 40 ml gęste mleko kokosowe
- 40 g dynia Hokkaido surowej, startej na tarce lub w formie purée z dyni
- 15 g mąka kasztanowa lub ziemniaczana
- 20 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy do smażenia
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Nadzienie
- 100 g kalafior uprzednio ugotowanego i odciśniętego z nadmiaru wody
- 2 łyżki erytrytol
- 2 łyżki śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo
- 1 miarka kolagen
- 1 miarka olej MCT w proszku
- 0,5 łyżeczki cynamon
- 15 g wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Naleśniki
- Wszystkie składniki oprócz tłuszczu zblendować na gładką masę. 1/3 tłuszczu rozgrzać na patelni i wylać na nią 1/3 masy naleśnikowej. Smażyć naleśnika z obu stron do lekkiego przyrumienienia. Powtórzyć z pozostałą masą naleśnikową.
Nadzienie
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Gotowe naleśniki przekładać nadzieniem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.