banner keto menu
keto gulasz z dynią
Bałkańska Danie główne Europejska Jesień Keto Low Carb Paleo

Keto gulasz z dynią (Paleo, LowCarb)

Keto gulasz z dynią – pyszny jesienny keto obiad na rozgrzewkę

Wraz z jesienią (tą faktycznie odczuwalną, a nie kalendarzową 😉) nadeszła pora na rozgrzewające, sycące dania. Większym powodzeniem zaczęły cieszyć się zupy oraz wszelkiego rodzaju zapiekanki czy na przykład jednogarnkowce, takie jak dzisiejszy keto gulasz z dynią. Obiad w postaci sałatki już nie zaspokoi bowiem ani apetytu, ani nie sprosta potrzebie rozgrzania organizmu…

🍂 À propos zup – lubicie zupy krem? Ja wprost uwielbiam! Jesień i zima to naturalnie czas, kiedy robię je najczęściej. 🍂

Dzisiaj jednak przedstawiam Wam danie, które do kategorii zup nie należy, choć też można przygotować je w jednym garnku.. 😀 Zawiera prawie cały przekrój wspaniałych jesiennych warzyw, w tym cebulę, paprykę, pomidory, cukinię i dynię.

Keto gulasz z dynią to danie typowo obiadowe, mocno sycące oraz gęsto odżywcze. Czego chcieć zatem więcej…? 😛

Jeśli jesteście zainteresowani innymi daniami obiadowymi, to zachęcam do zapoznania się z poniższymi przepisami:

Keto gulasz z dynią – składniki:

🥩 Mięso 🥩

Skoro mówimy o gulaszu, to musi pojawić się w nim mięso. Oczywiście można zrobić to danie w wersji warzywnej, jednak wtedy nazwa gulasz byłaby niezbyt adekwatna… Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to zwyczajowo jest to albo wołowina albo wieprzowina. Można kupić od razu tzw. mięso na gulasz wołowe lub wieprzowe. A jeśli chcecie sami zadecydować o wielkości kawałków, to proponuję łopatkę lub karkówkę. Jeśli używacie tylko drobiu, to nada się tutaj pierś lub mięso z uda.

🎃 Dynia 🎃

Drugi tytułowy składnik dania. Królowa jesiennych stołów. Muszę się przyznać, że najczęściej stosuję ją w daniach na słodko… Za każdym razem, jak zdecyduję się ją zrobić w wersji wytrawnej na nowo odkrywam, że w daniach wytrawnych dynia radzi sobie wyśmienicie. 😀 Ja użyłam tutaj odmiany Hokkaido, której miąższ jest miękki, mączysty i szybko rozpada się po obróbce cieplnej. W moim gulaszu dynia praktycznie stanowi składnik sosu… 🙂 Jeśli chcecie, żeby kawałki dyni zachowały kształt, dodajcie ją na sam koniec i nie duście za długo. Możecie też wybrać odmianę o bardziej zwartym miąższu, np. zwyczajna, Nelson lub Muscat.

keto gulasz
Keto gulasz wołowy z dynią

🌶️ Papryka 🌶️

Kolejne warzywo, które dodaje się do gulaszu zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej jako przyprawę. U mnie w dwóch wersjach kolorystycznych – białej i czerwonej (jak patriotycznie… 😉). Dodałam także odrobinę świeżej papryczki chili dla zaostrzenia smaku. Pamiętajcie jednak, że papryka należy do rodziny roślin psiankowatych, które często uczulają. W wersji zgodnej z protokołem autoimmunologicznym można ją pominąć, a jako przyprawę użyć jakiejś korzennej mieszanki.

🥒 Cukinia 🥒

Wspaniałe sezonowe warzywo, którego można użyć do zrobienia praktycznie wszystkiego… 😀 Dobrze współgra z resztą warzywnej paczki i przełamuje odrobię dominujące w tym daniu czerwień i pomarańcz. 🙂

🍅 Pomidory 🍅

A właściwie przecier z pomidorów, czyli passata pomidorowa. Jeśli jesteście w posiadaniu świeżych pomidorów, których termin przydatności do spożycia właśnie mija, jak najbardziej możecie z nich skorzystać. Warto wtedy jednak je sparzyć i obrać ze skórki. Uwaga! Również pomidory to tzw. psianki, więc alergicy mogą mieć z nimi problem, są one także bogate w histaminy.

gulasz z dynią
Keto gulasz z dynią

Keto gulasz z dynią – propozycja podania

Jak na danie obiadowe przystało, z reguły podajemy je w towarzystwie jakiegoś dodatku. Zwyczajowo jest to kasza, ryż, makaron, pieczywo lub ewentualnie ziemniaki. Na diecie ketogenicznej to zadanie jest odrobinę utrudnione, gdyż wspomniane produkty charakteryzują się wysoką zawartością węglowodanów. I tutaj można jednak znaleźć odpowiednią dla siebie opcję:

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto gulasz z dynią

Gulasz z dynią

Nadeszła jesień, pora więc na pyszny i rozgrzewający keto gulasz z dynią. W wersji warzywnej, z wołowiną, wieprzowiną lub drobiem. 🍲
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 1 hr
Czas całkowity 1 hr 10 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Bałkańska, Europejska
Porcje 6 porcji
Kalorie 231 kcal

Składniki
  

  • 0,5 kg mięsa na gulasz wołowego lub wieprzowego (u mnie wołowina)
  • 0,4 kg dyni u mnie Hokkaido
  • 1 papryka biała
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula duża
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pulpy pomidorowej lub passaty pomidorowej
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej (lub więcej/mniej do smaku)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego/smalcu

Sposób przygotowania
 

  • 1 łyżkę tłuszcz rozgrzać na patelni, ustawić dużą moc palnika i wrzucić mięso. Obsmażać kilka minut aż mięso lekko się przyrumieni z każdej strony. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie podlać odrobiną wody i dusić przez ok. 20 minut (wieprzowina) – 60 minut (wołowina; może to zająć nawet więcej) aż mięso zmięknie.
  • Papryczkę chili drobno pokroić, cukinię pokroić w półplasterki, papryki w paski, a dynię w kawałki. Odparować płyn, dodać kolejną łyżkę tłuszczu oraz pokrojone warzywa (dynię można dodać później, żeby się nie rozleciała). Przykryć i dusić kolejne 10 minut aż warzywa lekko zmiękną. Przyprawić, zalać pulpą pomidorową i odparować płyn do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

  1. Jeśli korzystasz z mięsa wołowego, to czas duszenia (do momentu aż mięso zmięknie) może być naprawdę długi (nawet 2 h). Jeśli chcesz go skrócić, proponuję skorzystać z szybkowaru (mięso jest gotowe po 30 minutach). Alternatywną opcją jest skorzystanie z wolnowaru – wtedy z wyprzedzeniem ustawia się program i dusi mięso ok. 8 godzin, po czym dodaje się warzywa i kontynuuje zgodnie z powyższym przepisem.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 231 kcal
Tłuszcz: 12,2 g
Węglowodany: 11,6 g
Błonnik 3,3 g
Białko 20,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating