keto quesadilla
Dodatki Keto Low Carb Meksykańska Paleo Vegan Wege

Keto tortille (Paleo, LowCarb)

Sobotnie kuchenne eksperymenty

Dzisiaj od rana eksperymentuję w kuchni. Efektem tego sobotniego kulinarnego szaleństwa są keto tortille, z których następnie powstała keto quesadilla. Ale – dla równowagi –  także ciasto jabłkowo – kokosowe na bazie tego przepisu. Skupmy się jednak na keto tortillach. Te bowiem były w planie już od jakiegoś czasu. Przy okazji wyszukiwania różnych inspiracji na keto dania, od czasu do czasu trafiałam na pewien przepis na keto tortille lub też wrapy na bazie mąki kokosowej z dodatkiem babki płesznik. Jest on wręcz prostacki, gdyż – w wersji podstawowej – zakłada użycie praktycznie tylko dwóch wspomnianych składników. Nie chciało mi się wierzyć, że bez użycia jajek lub też zwyczajowo używanej w tym wypadku mąki kukurydzianej da się zrobić elastyczny placek, w który będzie można zawinąć nadzienie. Sami rozumiecie, że musiałam spróbować czy to rzeczywiście jest prawda… 🙂

quesadilla
Keto quesadilla

Dwuskładnikowe keto tortille dają radę

Tak więc spróbowałam i spieszę donieść, że rzeczywiście – dwuskładnikowe keto tortille naprawdę istnieją… 🙂 Ale od początku… Generalnie przepis podstawowy to mąka kokosowa i zmielona babka płesznik. Ja byłam w posiadaniu babki płesznik w nasionach. I to w dodatku takich, które nie dają się zmielić żadnymi znanymi mi domowymi sposobami. A mam tego dość duży zapas i nie bardzo wiem, co z tym fantem zrobić… Był to zresztą także powód powstania tego oto chleba z ziaren. Uznałam więc, że skoro przepis udaje się na łusce babki płesznik, to na nasionach może też wyjdzie… I rzeczywiście, udało się, choć keto tortille na jej bazie lekko się rozpadały… 🙁

keto tortilla
Keto tortilla jako baza do keto quesadilli

Tortille czy quesadillas – oto jest pytanie!

Nie poddałam się jednak i postanowiłam spróbować jeszcze raz, tylko tym razem używając łusek babki jajowatej. I to był strzał w dziesiątkę! 😀 Keto tortille wyszły tym razem perfekcyjne – elastyczne i idealne na keto wrapy! Jedyne, na co trzeba uważać, to nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i po upieczeniu przykryć je czystą ściereczką, żeby się za bardzo nie wysuszyły. Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę dania w typie fajitas, więc idealnie się składało… Początkowo chciałam po prostu włożyć je do placków i zawinąć formując wrapy. Potem przyszedł mi do głowy jednak jeszcze lepszy pomysł! Jedna keto tortilla poszła na spód patelni, na to wyłożyłam wspomniane fajitas, po czym obsypałam startym serem i przykryłam drugą tortillą. Tym sposobem powstała prawdziwa keto quesadilla! Mówię Wam – bomba!

Łuski babki płesznik i jajowatej a trawienie

keto nachos

Na koniec podpowiem tylko, że ze skrawków ciasta powstały rewelacyjne nachos! 😀 Zwłaszcza z tej pierwszej, mniej udanej wersji. Po pokrojeniu na mniejsze kawałki i mocniejszemu wysuszeniu w piekarniku stają się świetną chrupiącą przekąską. No i druga rzecz – chyba najważniejsza – pamiętajcie, żeby przy spożyciu dań na bazie babki płesznik lub jajowatej pić duże ilości płynów. Produkty te bowiem intensywnie chłoną wodę, więc trzeba im ją dostarczyć, żeby nie podebrały jej z organizmu i nie zablokowały normalnego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto quesadilla

Tortille

Keto tortille to świetna baza do wrapów lub quesadillas, ale wychodzą z nich także rewelacyjne nachos! Wystarczą dwa składniki i keto dania rodem z Meksyku są w zasięgu możliwości. Polecam!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 12 mins
Czas całkowity 17 mins
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Meksykańska, Vegan, Wege
Porcje 4 sztuki

Składniki
  

  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej lub płesznik
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy do natłuszczenia placków

Sposób przygotowania
 

  • Suche składniki wymieszać, zalać wodą i wymieszać. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 4 równe części i odstawić na kilka minut. Z każdej uformować kulkę, lekko rozgnieść i umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować na okrągły placek (można wyrównać krawędź przykładając talerz i odcinając pozostałości). Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarować oliwą. Piec w 200 stopniach w trybie pieczenia góra + dół przez ok. 12 minut. Gdy lekko się zarumienią wyjąć i przykryć czystą ściereczką, żeby nie wyschły.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 124 kcal
Tłuszcz: 8,7 g
Węglowodany: 2,6 g
Błonnik 0,0 g
Białko 3,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating