tortilla

Keto tortilla na kilka sposobów: Przepisy na wrapy (Paleo, LowCarb)

KETO tortilla to świetny dodatek do niskowęglowodanowych potraw, który nie zrujnuje Twojego menu diety ketogenicznej. Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, to taki pomysł na ketogeniczny obiad powinien przypaść Ci do gustu. 🙂 Tortille sprawdzą się jednak także w roli śniadania wysokotłuszczowego. Jako wrapy są bowiem doskonałym wyborem jako danie na wynos.

Ketogeniczna tortilla: Przepis w niskowęglowodanowym wydaniu

Tortille to nieodłączny element wielu dań kuchni meksykańskiej i tex-mex oraz podstawa wrapów. Niestety, tradycyjne tortille przygotowywane są z mąki pszennej lub kukurydzianej, co sprawia, że są zupełnie nieodpowiednie dla osób przestrzegających diety ketogenicznej. Dobra wiadomość jest jednak taka, że można ketogeniczna tortilla smakuje równie dobrze, a przy tym jest całkowicie zgodna z założeniami diety niskowęglowodanowej.

W tym artykule przedstawię dokładne informacje na temat tego, jak stworzyć idealną keto tortillę, jakie składniki będą najważniejsze oraz jak wykorzystać ją do przygotowania różnorodnych potraw, które będą nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Omówię również różne alternatywy do tradycyjnej tortilli, które będą niskokaloryczne, sycące i bogate w zdrowe tłuszcze.

Dlaczego warto wybrać KETO tortillę na wrapy?

  • Niskowęglowodanowa alternatywa: Podstawową zaletą ketogenicznej tortilli jest fakt, że zamiast używać mąki pszennej, która zawiera dużą ilość węglowodanów, możemy sięgnąć po mąki o niskim indeksie glikemicznym. W keto wersji tortilli głównymi zamiennikami są mąka bambusowa, mąka kokosowa lub migdałowa albo łupiny babki jajowatej. Te składniki nie tylko obniżają ilość węglowodanów, ale także dostarczają błonnika, który pomaga w trawieniu.
  • Sycąca i bogata w błonnik: Mąki używane do jej produkcji są bogate w błonnik, który sprawia, że po zjedzeniu tortilli czujemy się syci na długo. Pomaga on także w trawieniu oraz wspiera regulację poziomu cholesterolu oraz poprawia metabolizm, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie keto.
  • Wszechstronność zastosowania: Niskowęglowodanowe tortille można wykorzystać w praktycznie każdej potrawie, która tradycyjnie zawiera tortille pszenne. Mogą być one bazą do wrapów, dań kuchni meksykańskiej, a nawet jako podstawa do pizzy!

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis cechuje się kilkoma zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • zawartość białka sprzyja uczuciu sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • niska zawartość węglowodanów przyswajalnych + wysoki udział błonnika pokarmowego pozwala kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co jest koniecznym warunkiem udanego odchudzania, szczególnie tej opornej oponki z brzucha

Poniższy przepis jest bazowy i powstał przy użyciu mąki kokosowej, którą można zastąpić mąką migdałową (najlepiej odtłuszczoną, która jest stabilna termicznie). Poniżej znajdziesz zaś inne przepisy na ketogeniczne tortille.

tortilla

Tortilla z mąki kokosowej lub migdałowej: Przepis bazowy

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto tortilla to świetna baza do wrapów lub quesadillas, ale wychodzą z nich także rewelacyjne nachos! Wystarczą dwa składniki i keto dania rodem z Meksyku są w zasięgu możliwości. Polecam!
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 17 minutes
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Meksykańska
Porcje 4 sztuki
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności lub ok. 25 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki łuski babki jajowatej lub płesznik
  • 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 0,5 łyżeczki kumin (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki papryka ostra (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki czosnek suszony (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwa z oliwek do natłuszczenia placków
  • 1 szklanka woda gorąca
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Suche składniki wymieszać, dodać oliwę, zalać wodą i wymieszać. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 4 równe części i odstawić na kilka minut. Z każdej uformować kulkę, lekko rozgnieść i umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować na okrągły placek (można wyrównać krawędź przykładając talerz i odcinając pozostałości).
  • Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarować oliwą. Piec w 200 stopniach w trybie pieczenia góra + dół przez ok. 10 minut (nie przepiekać, gdyż staną się twarde i wysuszone). Gdy lekko się zarumienią, wyjąć i przykryć czystą ściereczką, żeby nie wyschły. Można także uprażyć je na suchej patelni żeliwnej lub z powłoką nieprzywierającą.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tortilla z mąki kokosowej lub migdałowej: Przepis bazowy
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
149.62
% RWS*
Tłuszcz
 
9.29
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
3.26
g
20
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.74
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.11
g
Sód
 
47.08
mg
2
%
Potas
 
0.07
mg
0
%
Węglowodany
 
13.65
g
Błonnik
 
9.42
g
39
%
Cukier
 
1.14
g
Białko
 
2.29
g
2
%
Wapń
 
16.85
mg
2
%
Żelazo
 
0.55
mg
3
%
Węglowodany netto
 
4.23
g
17
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

KETO tortilla z babką jajowatą lub bez: Przepis z jajek, mąki łubinowej, bambusowej lub siemienia lnianego

Powyższy przepis na bazie mąki kokosowej lub migdałowej nie wyczerpuje jednak tematu… W międzyczasie powstały inne przepisy na niskowęglowodanowe tortille:

Tortilla bambusowa z KETO mąki bambusowej lub łubinowej

Ten przepis bazuje na błonniku bambusowym, który z powodzeniem można zastąpić mąką łubinową, gdyż charakteryzują się one podobnym stopniem chłonności:

Tortilla bambusowa
Keto tortilla z mąki bambusowej to prawdziwa rewolucja w Twojej diecie! Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej wersji, wspierając Twój niskowęglowodanowy styl żywienia.
Sprawdź ten przepis
keto tortilla bambusowa

Tortilla z siemienia lnianego KETO

Wrapy z siemienia lnianego to prosty i szybki w wykonaniu pomysł na tortille bez nadmiaru węglowodanów:

Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb)
Pastrami wraps to pyszna propozycja zarówno na obiad, lunch, jak i przekąskę. Placki powstały z siemienia lnianego, są więc zgodne z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Nadzienie to w moim przypadku pastrami, awokado oraz roszponka, ale można je swobodnie dopasować do swoich potrzeb oraz kuchennych stanów magazynowych.
Sprawdź ten przepis
ketogeniczna tortilla z siemienia lnianego

Śniadaniowy KETO wrap jajeczny, czyli tortilla z jajek

Niezłe wrapy można także przygotować z jajek oraz odrobiny mąki, którą z pewnością masz w swojej kuchni. Podpowiem, że stanowi ona źródło skrobi opornej na diecie ketogenicznej.

Wrap jajeczny, czyli naleśniki budyniowe
Keto wrap jajeczny to pomysł na szybkie śniadanie, które w dodatku bez problemu można zabrać na wynos. Nadziewacie czym lubicie i w drogę! 🙂
Sprawdź ten przepis
keto wrap jajeczny

Tortilla z cukinii: Wariacja na temat KETO placków cukiniowych

Wysoko odżywczą tortillę bez nadmiaru węglowodanów przygotujesz również korzystając bazowego przepisu na KETO placki z cukinii. Wystarczy usmażyć jeden duży placek zamiast kilku mniejszych:

Placki z cukinii
Keto placki z cukinii – drugie podejście. Tym razem z użyciem złotego lnu. Sprawdził się świetnie w roli zagęstnika, a placki wyszły wyśmienite zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Polecam zarówno jako lekki lunch, jak i danie obiadowe – wtedy najlepiej w towarzystwie jakiegoś mięsnego sosu.
Sprawdź ten przepis
keto placki

Jednoskładnikowa tortilla wysokoproteinowa bez węglowodanów

Na koniec propozycja, która niektórych może zaskoczyć. Jest możliwe bowiem przygotowanie tortilli z czystego białka i nie jest to tortilla z serka wiejskiego… 🙂 Jeśli twoim celem jest dieta wysokobiałkowa, koniecznie wypróbuj ten przepis:

Proteinowy wrap
Pomysł na ekspresowe i smaczne śniadanie? Proteinowy wrap z ulubionym nadzieniem! 🙂 Jednoskładnikowy, wegański i bezobsługowy… Sprawdzi się także jako dodatek obiadowy. Zdecydowanie warto uwzględnić w menu!
Sprawdź ten przepis
proteinowy wrap

KETO nachos i tacos, czyli wariacje na temat tortilli

Pochodnymi przepisami, które niejako stanowią wariację na temat niskowęglowodanowej cukinii są KETO tacos i nachos:

Tacos
Rewelacyjne keto placki, które świetnie sprawdzą się jako keto tacos albo małe keto tortille. Miękkie i elastyczne dają się bezproblemowo nadziewać oraz zawijać. A w dodatku są dobrym źródłem błonnika! Polecam szczególnie do dań kuchni meksykańskiej! 🌮
Sprawdź ten przepis
keto tacos
Nachos zapiekane z mięsem i serem
Lubisz kuchnię meksykańską, ale wystrzegasz się jej ze względu na keto dietę…? Już nie musisz! Oto keto nachos zapiekane z mięsem i serem, które są wierną kopią oryginału. Serdecznie polecam nie tylko fanom cocina mexicana! 😀
Sprawdź ten przepis
keto nachos z mięsem i serem

Może Cię także zainteresować:

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu