KETO tortilla to świetny dodatek do niskowęglowodanowych potraw, który nie zrujnuje Twojego menu diety ketogenicznej. Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, to taki pomysł na ketogeniczny obiad powinien przypaść Ci do gustu. 🙂 Tortille sprawdzą się jednak także w roli śniadania wysokotłuszczowego. Jako wrapy są bowiem doskonałym wyborem jako danie na wynos.
Ketogeniczna tortilla: Przepis w niskowęglowodanowym wydaniu
Tortille to nieodłączny element wielu dań kuchni meksykańskiej i tex-mex oraz podstawa wrapów. Niestety, tradycyjne tortille przygotowywane są z mąki pszennej lub kukurydzianej, co sprawia, że są zupełnie nieodpowiednie dla osób przestrzegających diety ketogenicznej. Dobra wiadomość jest jednak taka, że można ketogeniczna tortilla smakuje równie dobrze, a przy tym jest całkowicie zgodna z założeniami diety niskowęglowodanowej.
W tym artykule przedstawię dokładne informacje na temat tego, jak stworzyć idealną keto tortillę, jakie składniki będą najważniejsze oraz jak wykorzystać ją do przygotowania różnorodnych potraw, które będą nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Omówię również różne alternatywy do tradycyjnej tortilli, które będą niskokaloryczne, sycące i bogate w zdrowe tłuszcze.
Dlaczego warto wybrać KETO tortillę na wrapy?
- Niskowęglowodanowa alternatywa: Podstawową zaletą ketogenicznej tortilli jest fakt, że zamiast używać mąki pszennej, która zawiera dużą ilość węglowodanów, możemy sięgnąć po mąki o niskim indeksie glikemicznym. W keto wersji tortilli głównymi zamiennikami są mąka bambusowa, mąka kokosowa lub migdałowa albo łupiny babki jajowatej. Te składniki nie tylko obniżają ilość węglowodanów, ale także dostarczają błonnika, który pomaga w trawieniu.
- Sycąca i bogata w błonnik: Mąki używane do jej produkcji są bogate w błonnik, który sprawia, że po zjedzeniu tortilli czujemy się syci na długo. Pomaga on także w trawieniu oraz wspiera regulację poziomu cholesterolu oraz poprawia metabolizm, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie keto.
- Wszechstronność zastosowania: Niskowęglowodanowe tortille można wykorzystać w praktycznie każdej potrawie, która tradycyjnie zawiera tortille pszenne. Mogą być one bazą do wrapów, dań kuchni meksykańskiej, a nawet jako podstawa do pizzy!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis cechuje się kilkoma zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka sprzyja uczuciu sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów przyswajalnych + wysoki udział błonnika pokarmowego pozwala kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co jest koniecznym warunkiem udanego odchudzania, szczególnie tej opornej oponki z brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Poniższy przepis jest bazowy i powstał przy użyciu mąki kokosowej, którą można zastąpić mąką migdałową (najlepiej odtłuszczoną, która jest stabilna termicznie). Poniżej znajdziesz zaś inne przepisy na ketogeniczne tortille.

Tortilla z mąki kokosowej lub migdałowej: Przepis bazowy
Składniki
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności lub ok. 25 g mąki migdałowej
- 2 łyżki łuski babki jajowatej lub płesznik
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,5 łyżeczki kumin (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki papryka ostra (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki czosnek suszony (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwa z oliwek do natłuszczenia placków
- 1 szklanka woda gorąca
Sposób przygotowania
- Suche składniki wymieszać, dodać oliwę, zalać wodą i wymieszać. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 4 równe części i odstawić na kilka minut. Z każdej uformować kulkę, lekko rozgnieść i umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować na okrągły placek (można wyrównać krawędź przykładając talerz i odcinając pozostałości).
- Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarować oliwą. Piec w 200 stopniach w trybie pieczenia góra + dół przez ok. 10 minut (nie przepiekać, gdyż staną się twarde i wysuszone). Gdy lekko się zarumienią, wyjąć i przykryć czystą ściereczką, żeby nie wyschły. Można także uprażyć je na suchej patelni żeliwnej lub z powłoką nieprzywierającą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
KETO tortilla z babką jajowatą lub bez: Przepis z jajek, mąki łubinowej, bambusowej lub siemienia lnianego
Powyższy przepis na bazie mąki kokosowej lub migdałowej nie wyczerpuje jednak tematu… W międzyczasie powstały inne przepisy na niskowęglowodanowe tortille:
- Tortilla bambusowa z KETO mąki bambusowej lub łubinowej
- Tortilla z siemienia lnianego (KETO wrap lniany)
- Śniadaniowy KETO wrap jajeczny, czyli tortilla z jajek
- Tortilla z cukinii: Wariacja na temat KETO placków cukiniowych
- Jednoskładnikowa tortilla wysokoproteinowa bez węglowodanów
- KETO nachos i tacos, czyli wariacje na temat tortilli
Tortilla bambusowa z KETO mąki bambusowej lub łubinowej
Ten przepis bazuje na błonniku bambusowym, który z powodzeniem można zastąpić mąką łubinową, gdyż charakteryzują się one podobnym stopniem chłonności:

Tortilla z siemienia lnianego KETO
Wrapy z siemienia lnianego to prosty i szybki w wykonaniu pomysł na tortille bez nadmiaru węglowodanów:

Śniadaniowy KETO wrap jajeczny, czyli tortilla z jajek
Niezłe wrapy można także przygotować z jajek oraz odrobiny mąki, którą z pewnością masz w swojej kuchni. Podpowiem, że stanowi ona źródło skrobi opornej na diecie ketogenicznej.

Tortilla z cukinii: Wariacja na temat KETO placków cukiniowych
Wysoko odżywczą tortillę bez nadmiaru węglowodanów przygotujesz również korzystając bazowego przepisu na KETO placki z cukinii. Wystarczy usmażyć jeden duży placek zamiast kilku mniejszych:

Jednoskładnikowa tortilla wysokoproteinowa bez węglowodanów
Na koniec propozycja, która niektórych może zaskoczyć. Jest możliwe bowiem przygotowanie tortilli z czystego białka i nie jest to tortilla z serka wiejskiego… 🙂 Jeśli twoim celem jest dieta wysokobiałkowa, koniecznie wypróbuj ten przepis:

KETO nachos i tacos, czyli wariacje na temat tortilli
Pochodnymi przepisami, które niejako stanowią wariację na temat niskowęglowodanowej cukinii są KETO tacos i nachos:


Może Cię także zainteresować: