keto wegański placek dyniowy
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Przekąska Vegan Wege

Keto wegański placek dyniowy (Paleo, LowCarb)

Dyniowy wege wypiek zawsze mile widziany

Niby takie nic – ot purée z dyni zmieszane z bezzbożowymi mąkami, a jednak bardzo przyjemne w odbiorze. Jeśli chodzi o prezencję, to też szału nie ma, ale zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem, gdyż to keto ciasto jest naprawdę smaczne. Ciężko właściwie stwierdzić czy to deser czy też może przekąska… 🙂 Mi umilało ono śniadania przez ostatnie kilka dni. Do porannej kawy sprawdza się wyśmienicie. 🙂 Poprzez dodanie przyprawy do piernika zyskało też nieco zimowo- świąteczny charakter. Jak na grudniowy wypiek przystało… 🙂 Swoją drogą wręcz idealnym akompaniamentem do keto wegańskiego placka dyniowego będzie pierniczkowe latte. 🙂

placek dyniowy
Keto wegański placek dyniowy

Wege przepisy ketogeniczne – to też się może udać!

Przepis znalazłam tutaj pośród innych ciekawych wegańskich keto przepisów. Tak naprawdę zainteresował mnie ten chleb, bardzo podobny w sumie do mojego chleba z ziaren, jednak w wersji z mąką kokosową. Zrobiłam go nawet, niestety trochę się rozpada i jest mocno wilgotny w środku. 🙁 Prawdopodobnie winna temu jest babka płesznik, która została dodana w nasionach a nie łuskach… 😛 Ale nie o chlebie tutaj mowa… Bohater dzisiejszego wpisu, czyli keto wegański placek dyniowy za to nie ma prawa się nie udać. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę kokosową, lnianą i dyniową, dodać erytrytol oraz składniki mokre w postaci mleka kokosowego i purée z dyni. I właściwie na tym koniec. Dalszą część pracy bierze na siebie piekarnik. 🙂

keto placek dyniowy
Keto vegan placek dyniowy

Keto wegański placek dyniowy – różne opcje wykończenia

Polewa jest kompletnie opcjonalna. I zarazem też całkowicie wymienialna na inne opcje. 🙂 Z powodzeniem widzę tutaj bitą śmietanę posypaną cynamonem w bardziej odświętnej wersji deserowej. Czyli na przykład wtedy, gdy przyjdą niespodziewani goście… 😛 Będzie pasował tutaj też sos karmelowy i orzechy pecan lub hybryda obu rozwiązań – bita śmietana i karmel. 😀 Ale – wierzcie lub nie – ze zwykłym jogurtem kokosowym w roli przekąski też daje radę. 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto wegański placek dyniowy

Wegański placek dyniowy

Mocno dyniowy i pełen aromatycznych przypraw – taki właśnie jest ten keto wegański placek dyniowy. Idealny na końcówkę jesieni, do gorącego kubka kawy lub herbaty. 🙂
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Porcje 9 porcji

Składniki
  

Ciasto dyniowe

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 0,75 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki erytrytolu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,33 szklanki mąki dyniowej
  • 1 łyżka mąki lnianej lub zmielonych nasion lnu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winain potasu
  • 0,25 łyżeczki sody spożywczej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

  • 1 kostka czekolady gorzkiej lub dowolnej niskowęglowodanowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Sposób przygotowania
 

Ciasto dyniowe

  • Wymieszać mokre składniki z erytrytolem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać dokładnie. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

Polewa czekoladowa

  • Oba składniki polewy rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gdy polewa zgęstnieje, lecz nadal będzie płynna polać wierzch placka dyniowego formując esy floresy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 114 kcal
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 1,1 g
Białko 4,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating