keto wegański placek dyniowy

Keto wegański placek dyniowy (Paleo, LowCarb)

Kiedy nadchodzi sezon dyniowy, nie mogę się doczekać, aby zacząć przygotowywać wypieki z udziałem dyni. Dzisiaj pragnę Ci zaprezentować przepis na Keto Wegański Placek Dyniowy. To kwintesencja jesieni w każdym kawałku. W dodatku jest delikatny, aromatyczny i zdrowy. Z pewnością stanie się on hitem na niejednym wegańskim (i nie tylko) stole.

Dlaczego Ten Placek Dyniowy Jest Wyjątkowy?

  • Niskowęglowodanowy: Ten placek ma niską zawartość węglowodanów, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej.
  • Zdrowe Tłuszcze: Dzięki dodatkowi mleka kokosowego ciasto dostarcza cennych tłuszczów.
  • Bez Cukru: W tym przepisie nie ma dodatku tradycyjnego cukru – używamy erytrytolu lub innego naturalnego słodzika.
  • Bogaty w Błonnik: Dynia jest doskonałym źródłem błonnika, co wpływa korzystnie na układ trawienny.
  • Aromatyczny i Apetyczny: Cynamon, gałka muszkatołowa i ekstrakt z wanilii nadają temu plackowi wyjątkowy smak.

Keto Placek Dyniowy – składniki

Dynia: A dokładniej upieczona dynia w postaci puree. U mnie jest dynia Hokkaido, która nadaje ciastu intensywny pomarańczowy kolor.

Keto słodzidło: Przyjazny diecie ketogenicznej słodzik, który nie podnosi poziomu cukru we krwi. Najlepiej erytrytol lub alluloza, ewentualnie ksylitol, jeśli nie podchodzisz do diety zbyt restrykcyjnie.

Mleko kokosowe: Źródło kremowej konsystencji oraz sporej ilości tłuszczu.

Mąka kokosowa i mąka dyniowa: Zagęszczają ciasto i dostarczają błonnika.

Przyprawy: Wanilia oraz przyprawa do piernika lub cynamon nadają wypiekowi wspaniały aromat.

Spulchniacz: Proszek do pieczenia oraz soda kuchenna.

Czekolada Gorzka i Olej kokosowy: Składniki polewy i źródło dodatkowej porcji tłuszczu.

placek dyniowy
Keto wegański placek dyniowy

Keto wegański placek dyniowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych wersji tego wypieku, która pozwoli Ci cieszyć się smakiem jesieni bez zbędnego obciążenia węglowodanami. Spróbuj tego przepisu, a Twój dom napełni się aromatem typowym dla tej cudownej pory roku.

keto wegański placek dyniowy

Wegański placek dyniowy

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Mocno dyniowy i pełen aromatycznych przypraw – taki właśnie jest ten keto wegański placek dyniowy. Idealny na końcówkę jesieni, do gorącego kubka kawy lub herbaty. 🙂
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 35 minutes
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Porcje 9 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto dyniowe

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Ciasto dyniowe

  • Wymieszać mokre składniki ze słodzidłem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać dokładnie. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

Polewa czekoladowa

  • Oba składniki polewy rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gdy polewa zgęstnieje, lecz nadal będzie płynna polać wierzch placka dyniowego formując esy floresy.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Wegański placek dyniowy
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
141.88
% RWS*
Tłuszcz
 
8.66
g
5
%
Tłuszcze nasycone
 
6.58
g
41
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.74
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.49
g
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
88.99
mg
3
%
Węglowodany
 
12.89
g
43
%
Błonnik
 
6.59
g
27
%
Cukier
 
2.58
g
Białko
 
3.76
g
4
%
Witamina A
 
4239.83
IU
85
%
Witamina C
 
1.45
mg
2
%
Wapń
 
34
mg
3
%
Żelazo
 
1.26
mg
7
%
Węglowodany netto
 
6.3
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu