Kiedy nadchodzi sezon dyniowy, nie mogę się doczekać, aby zacząć przygotowywać wypieki z udziałem dyni. Dzisiaj pragnę Ci zaprezentować przepis na Keto Wegański Placek Dyniowy. To kwintesencja jesieni w każdym kawałku. W dodatku jest delikatny, aromatyczny i zdrowy. Z pewnością stanie się on hitem na niejednym wegańskim (i nie tylko) stole.
Dlaczego ten placek dyniowy jest wyjątkowy?
- Niskowęglowodanowy: Ten placek ma niską zawartość węglowodanów, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej.
- Zdrowe Tłuszcze: Dzięki dodatkowi mleka kokosowego ciasto dostarcza cennych tłuszczów.
- Bez Cukru: W tym przepisie nie ma dodatku tradycyjnego cukru – używamy erytrytolu lub innego naturalnego słodzika.
- Bogaty w Błonnik: Dynia jest doskonałym źródłem błonnika, co wpływa korzystnie na układ trawienny.
- Aromatyczny i Apetyczny: Cynamon, gałka muszkatołowa i ekstrakt z wanilii nadają temu plackowi wyjątkowy smak.
POZNAJ: Pozostałe przepisy na KETO ciasta z udziałem dyni
Keto Placek Dyniowy – składniki
Dynia: A dokładniej upieczona dynia w postaci puree. U mnie jest dynia Hokkaido, która nadaje ciastu intensywny pomarańczowy kolor.
Keto słodzidło: Przyjazny diecie ketogenicznej środek słodzący, który nie podnosi poziomu cukru we krwi. Najlepiej erytrytol lub alluloza, ewentualnie ksylitol, jeśli nie podchodzisz do diety zbyt restrykcyjnie.
Mleko kokosowe: Źródło kremowej konsystencji oraz sporej ilości tłuszczu.
Mąka kokosowa i mąka dyniowa: Zagęszczają ciasto i dostarczają błonnika.
Przyprawy: Wanilia oraz przyprawa do piernika lub cynamon nadają wypiekowi wspaniały aromat.
Spulchniacz: Proszek do pieczenia oraz soda kuchenna.
Czekolada Gorzka i Olej kokosowy: Składniki polewy i źródło dodatkowej porcji tłuszczu.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Keto wegański placek dyniowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych wersji tego wypieku, która pozwoli Ci cieszyć się smakiem jesieni bez zbędnego obciążenia węglowodanami. Spróbuj tego przepisu, a Twój dom napełni się aromatem typowym dla tej cudownej pory roku.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Wegański placek dyniowy
Składniki
Ciasto dyniowe
- 1 szklanka puree z dyni
- 0,75 szklanki gęste mleko kokosowe
- 65 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- 65 – 70 g mąki kokosowej (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,33 szklanki mąka dyniowa
- 1 łyżka len złoty zmielony lub mąka lniana
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 0,25 łyżeczki soda kuchenna
- 2 łyżeczki przyprawa do piernika najlepiej domowa z tego przepisu
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
- 1 kostka czekolada gorzka lub dowolnej niskowęglowodanowa
- 1 łyżeczka nierafinowany olej kokosowy
Sposób przygotowania
Ciasto dyniowe
- Wymieszać mokre składniki ze słodzidłem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać dokładnie. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.
Polewa czekoladowa
- Oba składniki polewy rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gdy polewa zgęstnieje, lecz nadal będzie płynna polać wierzch placka dyniowego formując esy floresy.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.