keto cloud bread
Keto Low Carb Paleo

Keto cloud bread (Paleo, LowCarb)

cloud bread
Keto cloud bread

Keto pieczywo w kolejnej odsłonie

Kolejna wariacja na temat keto pieczywa – keto cloud bread, czyli chlebek – chmurka. Jest to coś w rodzaju pieczonego omleta, jednak za sprawą dodatku babki płesznik zyskuje on bardziej zwartą konsystencję. Tak naprawdę w jego skład wchodzą jajka, śmietana kokosowa oraz odrobina psyllium. Z reguły większość przepisów przewiduje użycie serka kremowego, ale ja chciałam zrobić wersję bezmleczną, stąd śmietana kokosowa. Nigdy nie wypróbowywałam wersji z serkiem, ale nie wydaje mi się, żeby efekt końcowy odbiegał jakoś specjalnie od oryginału. Chlebki wychodzą puchate i delikatne. Stanowią dobrą bazę do płaskich kanapek lub też jako trochę inna bułka do burgerów.

Na słodko czy na wytrawnie?

Dokładnie w takiej formie zostały one wykorzystane przeze mnie. Oprócz tego, że keto cloud bread dość łatwo się rozpada, to pasowały całkiem nieźle, chociaż ciężko było konsumować burgera trzymając go w dłoniach, a tak się w sumie powinno to robić… 😀 Może gdybym nie posmarowała sosem chlebka, który stanowił dolną część bułki do burgera, to byłoby inaczej. No ale pod względem smaku, wszystko komponowało się wyśmienicie. Jestem jednak zdania, że keto chlebek chmurka bardziej nadaje się do lżejszych zastosowań. Na przykład jako kanapeczka z awokado i z jajkiem na wzór tego McMuffina albo na słodko, z jogurtem kokosowym i owocami. Możliwości jest wiele, wystarczy odwołać się do swojej wyobraźni i upodobań.

burger
Burger w cloud bread

Keto cloud bread – różne opcje zastosowania

Moje chlebki pod koniec pieczenia niestety opadły i wyszły dosyć cienkie, ale to skłoniło mnie znowu do rozmyślań, czy przypadkiem nie sprawdziły by się jako tacos. Są na tyle elastyczne, że można je złożyć w dłoni. Czemu by więc nie przygotować jakiegoś mięsnego nadzienia w stylu meksykańskim i nie nadziać ich nim…? Następnym razem na pewno wypróbuję je w takiej roli! Tymczasem zostawiam Was z przepisem na keto cloud bread. Jest bardzo szybki i prosty, więc łatwo z niego korzystać nawet rano, gdy czasu na przygotowywanie śniadania nie ma zbyt wiele…

P.S. Myślę, że ten przepis sprawdzi się także jako baza do jakiegoś keto ciasta – oczami wyobraźni widzę karpatkę z użyciem tego przepisu. Kiedyś wypróbuję i dam znać co z tego wyszło… 😀

keto cloud bread

Cloud bread

Puszysty chlebek do różnych zastosowań kulinarnych - keto cloud bread jest lekki niczym chmurka, a mimo to mocno odżywczy. Idealny nie tylko na śniadanie!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 6 sztuk

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 120 g kwaśnej śmietany kokosowej PlantOn Creamo sour
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 łyżeczki łusek babki płesznik zmielonych
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania
 

  • Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka wymieszać ze śmietaną kokosową i dodać doń babkę płesznik, kamień winny oraz sodę. Wymieszać i delikatnie połączyć masę z ubitymi białkami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować placuszki (6 większych lub 8 małych). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 25 minut (aż się lekko przyrumienią).

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 74 kcal
Tłuszcz: 5,5 g
Węglowodany: 1,9 g
Błonnik 0,7 g
Białko 3,2 g
keto cloud bread

Cloud bread

Puszysty chlebek do różnych zastosowań kulinarnych - keto cloud bread jest lekki niczym chmurka, a mimo to mocno odżywczy. Idealny nie tylko na śniadanie!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 6 sztuk

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 120 g kwaśnej śmietany kokosowej PlantOn Creamo sour
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 łyżeczki łusek babki płesznik zmielonych
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania
 

  • Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka wymieszać ze śmietaną kokosową i dodać doń babkę płesznik, kamień winny oraz sodę. Wymieszać i delikatnie połączyć masę z ubitymi białkami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować placuszki (6 większych lub 8 małych). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 25 minut (aż się lekko przyrumienią).

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 74 kcal
Tłuszcz: 5,5 g
Węglowodany: 1,9 g
Błonnik 0,7 g
Białko 3,2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating