Keto pieczywo w kolejnej odsłonie
Kolejna wariacja na temat keto pieczywa – keto cloud bread, czyli chlebek – chmurka. Jest to coś w rodzaju pieczonego omleta, jednak za sprawą dodatku babki płesznik zyskuje on bardziej zwartą konsystencję. Tak naprawdę w jego skład wchodzą jajka, śmietana kokosowa oraz odrobina psyllium. Z reguły większość przepisów przewiduje użycie serka kremowego, ale ja chciałam zrobić wersję bezmleczną, stąd śmietana kokosowa. Nigdy nie wypróbowywałam wersji z serkiem, ale nie wydaje mi się, żeby efekt końcowy odbiegał jakoś specjalnie od oryginału. Chlebki wychodzą puchate i delikatne. Stanowią dobrą bazę do płaskich kanapek lub też jako trochę inna bułka do burgerów.
Na słodko czy na wytrawnie?
Dokładnie w takiej formie zostały one wykorzystane przeze mnie. Oprócz tego, że keto cloud bread dość łatwo się rozpada, to pasowały całkiem nieźle, chociaż ciężko było konsumować burgera trzymając go w dłoniach, a tak się w sumie powinno to robić… 😀 Może gdybym nie posmarowała sosem chlebka, który stanowił dolną część bułki do burgera, to byłoby inaczej. No ale pod względem smaku, wszystko komponowało się wyśmienicie. Jestem jednak zdania, że keto chlebek chmurka bardziej nadaje się do lżejszych zastosowań. Na przykład jako kanapeczka z awokado i z jajkiem na wzór tego McMuffina albo na słodko, z jogurtem kokosowym i owocami. Możliwości jest wiele, wystarczy odwołać się do swojej wyobraźni i upodobań.
Keto cloud bread – różne opcje zastosowania
Moje chlebki pod koniec pieczenia niestety opadły i wyszły dosyć cienkie, ale to skłoniło mnie znowu do rozmyślań, czy przypadkiem nie sprawdziły by się jako tacos. Są na tyle elastyczne, że można je złożyć w dłoni. Czemu by więc nie przygotować jakiegoś mięsnego nadzienia w stylu meksykańskim i nie nadziać ich nim…? Następnym razem na pewno wypróbuję je w takiej roli! Tymczasem zostawiam Was z przepisem na keto cloud bread. Jest bardzo szybki i prosty, więc łatwo z niego korzystać nawet rano, gdy czasu na przygotowywanie śniadania nie ma zbyt wiele…
P.S. Myślę, że ten przepis sprawdzi się także jako baza do jakiegoś keto ciasta – oczami wyobraźni widzę karpatkę z użyciem tego przepisu. Kiedyś wypróbuję i dam znać co z tego wyszło… 😀
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Cloud bread
Składniki
- 3 szt. jajka
- 120 g śmietana kokosowa kwaśna PlantOn Creamo Sour lub serek kremowy (jeśli tolerujesz nabiał)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,5 łyżeczki łuski babki płesznik mielone (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 0,25 łyżeczki soda kuchenna
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka wymieszać ze śmietaną kokosową i dodać doń babkę płesznik, kamień winny oraz sodę. Wymieszać i delikatnie połączyć masę z ubitymi białkami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować placuszki (6 większych lub 8 małych). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 25 minut (aż się lekko przyrumienią).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.