keto tacos

Keto tacos (Paleo, LowCarb, bez glutenu) 🌮

Keto dieta stała się jednym z najbardziej popularniejszych trendów w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania. Ograniczenie węglowodanów w diecie może jednak oznaczać rezygnację z niektórych ulubionych potraw. Ale dobre wieści są takie, że możesz cieszyć się smakiem aromatycznych taco, pozostając w stanie ketozy. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na pyszne keto tacos, które wpisują się w rygorystyczne ramy diety ketogenicznej.

Keto tacos jak prawdziwe kukurydziane

Ostatnio było teksańsko – meksykańskie danie bezmięsne, czyli chili sin carne, to dzisiaj pora na obiecany przepis na tacos. Szybkie do zrobienia i w odbiorze jak prawdziwe pełnoziarniste tortille. Razem stworzą pyszne wegańskie keto danie obiadowe. U mnie w wersji soft, ale już myślę o tym, żeby je upiec lub usmażyć w głębokim tłuszczu tak, jak robi się to z oryginalną wersją, w celu uzyskania charakterystycznych chrupiących taco shells. 🙂

Jako nadzienia można użyć wspomnianego chili sin carne, bądź też zamienić szarpanego chlebowca na mięso mielone otrzymując chili con carne. Można także wykorzystać fajitas z tego przepisu. 🙂 Keto tacos wnoszą keto kuchnię meksykańską na nowy poziom. Wszelkie znane i lubiane dania rodem z Meksyku są w zasięgu ręki i to w teksturze łudząco podobnej do oryginału, czego nie można powiedzieć o tacos z kalafiora czy keto tortillach (wychodzą raczej miękkie).

Ten przepis dedykuję zatem wszystkim fanom keto kuchni meksykańskiej! 🙂

Keto tacos – składniki

tacos
Keto tacos

Odtłuszczona mąka migdałowa

Częsty wybór jeśli chodzi o keto wypieki. Jest neutralna w smaku, więc dobrze się sprawdza zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wersjach. Tutaj poddajemy ją obróbce termicznej, więc trzeba zwrócić uwagę, żeby była mocno odtłuszczona.

Mąka łubinowa

Bogactwo białka i błonnika, ze stosunkowo niewielką zawartością węglowodanów. W przepisie pełni rolę nie tylko zagęstnika, ale nadaje także puszystości i miękkości. Mocno chłonie płyny i charakteryzuje się lekko gorzkawym posmakiem. Nie należy jej przez to stosować w dużych ilościach w jednym przepisie, a najlepiej mieszać z innymi mąkami. W roli zastępnika proponuję skorzystać z odtłuszczonej mąki sezamowej lub dać więcej migdałowej dostosowując ilość płynów.

Mąka kokosowa

Stanowi uzupełnienie mąki łubinowej i migdałowej. Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Z tego powodu tutaj używamy mieszanki mąki kokosowej i innych mąk bezzbożowych.

bezzbożowe tacos
Keto tacos nadziewane

Łuski babki jajowatej

Element wiążący i jednocześnie wypełniacz. Jest to praktycznie czysty błonnik, który charakteryzuje się mocną wchłanialnością płynów. Całkowicie zastępowalny łuskami babki płesznik. Oba produkty można właściwie stosować zamiennie.

keto tacos

Tacos

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Rewelacyjne keto placki, które świetnie sprawdzą się jako keto tacos albo małe keto tortille. Miękkie i elastyczne dają się bezproblemowo nadziewać oraz zawijać. A w dodatku są dobrym źródłem błonnika! Polecam szczególnie do dań kuchni meksykańskiej! 🌮
Czas przygotowania 8 minutes
Czas gotowania 8 minutes
Czas całkowity 16 minutes
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Meksykańska
Porcje 6 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Suche składniki wymieszać, dodać oliwę i zalać gorącą wodą. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ugniatać dłońmi przez ok. 2- 3 minuty (uwaga – może być gorące!). Odstawić na kolejne 2-3 minuty. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, którą następnie rozwałkować na okrągły placek. Suchą patelnię rozgrzać, prażyć placki z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe zawinąć w serwetkę, żeby nie wyschły.
  • Każdy placek nadziewać ulubionym nadzieniem i serwować.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tacos
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
117.06
% RWS*
Tłuszcz
 
8.29
g
5
%
Tłuszcze nasycone
 
1.08
g
7
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.49
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.41
g
Sód
 
10
mg
0
%
Potas
 
0.05
mg
0
%
Węglowodany
 
7.23
g
24
%
Błonnik
 
4.55
g
19
%
Białko
 
3.5
g
4
%
Wapń
 
22.89
mg
2
%
Żelazo
 
0.34
mg
2
%
Węglowodany netto
 
2.68
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu