Keto dieta stała się jednym z najbardziej popularniejszych trendów w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania. Ograniczenie węglowodanów w diecie może jednak oznaczać rezygnację z niektórych ulubionych potraw. Ale dobre wieści są takie, że możesz cieszyć się smakiem aromatycznych taco, pozostając w stanie ketozy. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na pyszne keto tacos, które wpisują się w rygorystyczne ramy diety ketogenicznej.
Keto tacos jak prawdziwe kukurydziane
Ostatnio było teksańsko – meksykańskie danie bezmięsne, czyli chili sin carne, to dzisiaj pora na obiecany przepis na tacos. Szybkie do zrobienia i w odbiorze jak prawdziwe pełnoziarniste tortille. Razem stworzą pyszne wegańskie keto danie obiadowe. U mnie w wersji soft, ale już myślę o tym, żeby je upiec lub usmażyć w głębokim tłuszczu tak, jak robi się to z oryginalną wersją, w celu uzyskania charakterystycznych chrupiących taco shells. 🙂
Jako nadzienia można użyć wspomnianego chili sin carne, bądź też zamienić szarpanego chlebowca na mięso mielone otrzymując chili con carne. Można także wykorzystać fajitas z tego przepisu. 🙂 Keto tacos wnoszą keto kuchnię meksykańską na nowy poziom. Wszelkie znane i lubiane dania rodem z Meksyku są w zasięgu ręki i to w teksturze łudząco podobnej do oryginału, czego nie można powiedzieć o tacos z kalafiora czy keto tortillach (wychodzą raczej miękkie).
Ten przepis dedykuję zatem wszystkim fanom keto kuchni meksykańskiej! 🙂
Keto tacos – składniki
Częsty wybór jeśli chodzi o keto wypieki. Jest neutralna w smaku, więc dobrze się sprawdza zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wersjach. Tutaj poddajemy ją obróbce termicznej, więc trzeba zwrócić uwagę, żeby była mocno odtłuszczona.
Bogactwo białka i błonnika, ze stosunkowo niewielką zawartością węglowodanów. W przepisie pełni rolę nie tylko zagęstnika, ale nadaje także puszystości i miękkości. Mocno chłonie płyny i charakteryzuje się lekko gorzkawym posmakiem. Nie należy jej przez to stosować w dużych ilościach w jednym przepisie, a najlepiej mieszać z innymi mąkami. W roli zastępnika proponuję skorzystać z odtłuszczonej mąki sezamowej lub dać więcej migdałowej dostosowując ilość płynów.
Stanowi uzupełnienie mąki łubinowej i migdałowej. Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Z tego powodu tutaj używamy mieszanki mąki kokosowej i innych mąk bezzbożowych.
Element wiążący i jednocześnie wypełniacz. Jest to praktycznie czysty błonnik, który charakteryzuje się mocną wchłanialnością płynów. Całkowicie zastępowalny łuskami babki płesznik. Oba produkty można właściwie stosować zamiennie.
Tacos
Wyposażenie
Składniki
- 35 g odtłuszczona mąka migdałowa (ok. ¼ szklanki)
- 35 g mąka łubinowa (ok. ¼ szklanki)
- 2 łyżki łupiny babki jajowatej lub płesznik (zmielone)
- 1 łyżka mąka kokosowa
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- ½ szklanki woda gorąca
Sposób przygotowania
- Suche składniki wymieszać, dodać oliwę i zalać gorącą wodą. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ugniatać dłońmi przez ok. 2- 3 minuty (uwaga – może być gorące!). Odstawić na kolejne 2-3 minuty. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, którą następnie rozwałkować na okrągły placek. Suchą patelnię rozgrzać, prażyć placki z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe zawinąć w serwetkę, żeby nie wyschły.
- Każdy placek nadziewać ulubionym nadzieniem i serwować.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.