wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto tacos

Keto tacos (Paleo, LowCarb, bez glutenu) 🌮

Keto tacos jak prawdziwe kukurydziane

Ostatnio było teksańsko – meksykańskie danie bezmięsne, czyli chili sin carne, to dzisiaj pora na obiecany przepis na tacos. Szybkie do zrobienia i w odbiorze jak prawdziwe pełnoziarniste tortille. Razem stworzą pyszne wegańskie keto danie obiadowe. U mnie w wersji soft, ale już myślę o tym, żeby je upiec lub usmażyć w głębokim tłuszczu tak, jak robi się to z oryginalną wersją, w celu uzyskania charakterystycznych chrupiących taco shells. 🙂

Jako nadzienia można użyć wspomnianego chili sin carne, bądź też zamienić szarpanego chlebowca na mięso mielone otrzymując chili con carne. Można także wykorzystać fajitas z tego przepisu. 🙂 Keto tacos wnoszą keto kuchnię meksykańską na nowy poziom. Wszelkie znane i lubiane dania rodem z Meksyku są w zasięgu ręki i to w teksturze łudząco podobnej do oryginału, czego nie można powiedzieć o tacos z kalafiora czy keto tortillach (wychodzą raczej miękkie).

Ten przepis dedykuję zatem wszystkim fanom keto kuchni meksykańskiej! 🙂

Keto tacos – składniki

tacos
Keto tacos

🌰 Odtłuszczona mąka migdałowa 🌰

Częsty wybór jeśli chodzi o keto wypieki. Jest neutralna w smaku, więc dobrze się sprawdza zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wersjach. Tutaj poddajemy ją obróbce termicznej, więc trzeba zwrócić uwagę, żeby była mocno odtłuszczona.

🥜 Mąka łubinowa 🥜

Bogactwo białka i błonnika, ze stosunkowo niewielką zawartością węglowodanów. W przepisie pełni rolę nie tylko zagęstnika, ale nadaje także puszystości i miękkości. Mocno chłonie płyny i charakteryzuje się lekko gorzkawym posmakiem. Nie należy jej przez to stosować w dużych ilościach w jednym przepisie, a najlepiej mieszać z innymi mąkami. W roli zastępnika proponuję skorzystać z odtłuszczonej mąki sezamowej lub dać więcej migdałowej dostosowując ilość płynów.

🥥 Mąka kokosowa 🥥

Stanowi uzupełnienie mąki łubinowej i migdałowej. Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Z tego powodu tutaj używamy mieszanki mąki kokosowej i innych mąk bezzbożowych.

bezzbożowe tacos
Keto tacos nadziewane

🌾 Łuski babki jajowatej 🌾

Element wiążący i jednocześnie wypełniacz. Jest to praktycznie czysty błonnik, który charakteryzuje się mocną wchłanialnością płynów. Całkowicie zastępowalny łuskami babki płesznik. Oba produkty można właściwie stosować zamiennie.

keto tacos

Tacos

Modern Cavegirl
Rewelacyjne keto placki, które świetnie sprawdzą się jako keto tacos albo małe keto tortille. Miękkie i elastyczne dają się bezproblemowo nadziewać oraz zawijać. A w dodatku są dobrym źródłem błonnika! Polecam szczególnie do dań kuchni meksykańskiej! 🌮
Czas przygotowania 8 mins
Czas gotowania 8 mins
Czas całkowity 16 mins
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Meksykańska
Porcje 6 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Suche składniki wymieszać, dodać oliwę i zalać gorącą wodą. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ugniatać dłońmi przez ok. 2- 3 minuty (uwaga – może być gorące!). Odstawić na kolejne 2-3 minuty. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, którą następnie rozwałkować na okrągły placek. Suchą patelnię rozgrzać, prażyć placki z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe zawinąć w serwetkę, żeby nie wyschły.
  • Każdy placek nadziewać ulubionym nadzieniem i serwować.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tacos
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
117.06
% RWS*
Tłuszcz
 
8.29
g
13
%
Tłuszcze nasycone
 
1.08
g
7
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.49
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.41
g
Sód
 
10
mg
0
%
Potas
 
0.05
mg
0
%
Węglowodany
 
7.23
g
2
%
Błonnik
 
4.55
g
19
%
Białko
 
3.5
g
7
%
Wapń
 
22.89
mg
2
%
Żelazo
 
0.34
mg
2
%
Węglowodany netto
 
2.68
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu