Wariacja na temat popularnego dania mięsnego w wersji zgodnej z wegańską dietą ketogeniczną. Koniecznie do wypróbowania, chociaż uzupełnienie białka w tym daniu może się stać koniecznością.
Keto chili sin carne – bezmięsna dieta keto w najlepszym wydaniu
W związku z tym, że pierwszy dzień kalendarzowej wiosny to zarazem międzynarodowy dzień bez mięsa, mam dla Was dzisiaj świetny przepis na danie wegańskie rodem z kuchni meksykańskiej. Chociaż spopularyzowane w USA, przez co uznaje się je za potrawę teksańską. Jest to mianowicie bezmięsne chili con carne, czyli keto chili sin carne. Oryginał to świetny pomysł na keto obiad, jeśli spożywacie mięso. Robi się je zazwyczaj na bazie wołowiny. Jednak keto chili sin carne dużo mu nie odbiega, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
Danie zwyczajowo podawane jest z ryżem, zawinięte w tortillę w formie burrito lub też w taco. W wersji keto mamy więc kilka opcji do dyspozycji – ryż z kalafiora, ryż konjac albo też keto tortille. Ja przy okazji tego dania opracowałam fajny przepis na keto tacos, który pojawi się na blogu niebawem. Jak na razie zostawiam Wam te kilka wspomnianych wcześniej możliwości.
Keto chili sin carne – składniki
Wersja sin carne nie oznacza jednak, że nie ma tutaj czegoś na wzór mięsa. Weganie prześcigają się w pomysłach na bezmięsne mięso. Istnieje wiele alternatyw, które smakiem i konsystencją mają je udawać. Z różnym skutkiem… 🙂 Najbardziej popularnym jest seitan, który jest czystym glutenem, więc jego konsumpcji raczej bym nie polecała. Ja natomiast użyłam czegoś, co ma formą przypominać szarpaną wieprzowinę. Jest to mianowicie szarpany owoc chlebowca w wersji puszkowanej. I powiem Wam, że sprawdza się wyśmienicie! 😀
Szarpany owoc chlebowca
Owoc chlebowca to jeden z największych owoców na świecie. Drzewa chlebowca występują głównie na terenie Azji Południowej i w Afryce. Dojrzałe owoce jada się na surowo, w sałatkach, koktajlach czy w postaci soku, a po ugotowaniu także w daniach wytrawnych. Natomiast owoc nie do końca dojrzały ma neutralny smak i teksturę trochę przypominającą mięso, stąd jest jego dobrym zamiennikiem. Taki owoc chlebowca zastępujący mięso można kupić u nas w formie puszkowanej. Zawiera on niewiele węglowodanów, w tym spora część to błonnik, dzięki czemu świetnie nadaje się także na potrzeby diety niskowęglowodanowej. Oczywiście mięsożercy jak najbardziej mogą użyć w to miejsce mięsa mielonego. 🙂
Mieszanka meksykańska
Stanowi dodatek warzywny, składający się z cebuli, groszku, papryki, marchewki, kukurydzy, fasolki szparagowej. Znajdziecie tutaj także odrobinę fasoli czerwonej. Jednak w 100 g zawiera ona 8,4 g węglowodanów oraz 4,7 g błonnika (zakładam, że został wliczony w pulę węglowodanów), czyli weglowodanów netto wychodzi coś ok. 4 g.
Sos sambal oelek/ sriracha
Dodatek właściwy… 🙂 W końcu danie w nazwie zawiera chili, musi być zatem jakieś źródło ostrego smaku. Zarówno jeden, jak i drugi sos jest zrobiony na bazie chili, można zatem skorzystać z któregokolwiek z nich.
Aminokwasy kokosowe
Aminokwasy kokosowe to ekstrakt z miąższu kokosa, który został poddany fermentacji, a w smaku i konsystencji mocno przypomina sos sojowy. Stanowi więc jego świetną i dużo zdrowszą alternatywę. Dlaczego zdrowszą? Ponieważ do jego przygotowania nie używa się ani soi ani pszenicy, więc jest on dużo bezpieczniejszy dla alergików czy osób zmagających się z chorobami tarczycy (które powinny unikać produktów przetwórstwa soi). Jego jedyną wadą jest ograniczona jeszcze dostępność na rynku, ale i to się powoli zmienia…
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Chili sin carne
Składniki
Chili sin carne
- 1 puszka owoce chlebowca w zalewie solnej szarpane; odsączone
- 225 g mieszanka meksykańska (mieszanka cebuli, marchewki, groszku, papryki, kukurydzy, fasolki szparagowej i fasoli czerwonej)
- 4 łyżki olej z awokado lub oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka kmin rzymski mielony
- 1 łyżeczka kolendra mielona
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- 1 szczypta cynamon
- 2 łyżki pasta pomidorowa lub koncentrat
- 4 łyżki aminokwasy kokosowe
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy lub kilka kropli stewii w płynie (opcjonalnie)
- 1 łyżka sos sriracha lub sambal oelek
Do podania
- 1 szt. awokado
- 1 szt. limonki
- 4 liście sałata
Sposób przygotowania
- Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać olej z awokado i podsmażyć czosnek. Zasypać przyprawami i dobrze wymieszać. Dodać chlebowca i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mieszankę meksykańską. Dusić przez 5 minut, po czym dodać pastę pomidorową, aminokwasy i bezcukrowy syrop klonowy. Dusić do miękkości.
- Podawać pokropione sokiem z cytryny w towarzystwie awokado i sałaty z dodatkiem w postaci ryżu z kalafiora, ryżu konjac lub w keto tortilli.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.