keto zielone babeczki

Keto zielone babeczki (Paleo, LowCarb)

Keto zielone babeczki – triumf wiosennej zieloności

No i wpadłam po uszy… Zielone szaleństwo mnie opętało i nie wiem czy jest na to jakaś kuracja. 😀 Chyba tak jak w każdej wielkiej miłości – tylko proza życia będzie w stanie sprowadzić mnie na ziemię, czyli po prostu sprawić, że mi kolor zielony zbrzydnie… Co pewnie nastąpi po jakichś kilkunastu do kilkudziesięciu zielonych potrawach. 😉 Na razie jestem jak narkoman na głodzie i ćpam zieleń niczym najlepszy towar. 😀

Już jutro Dzień św. Patryka a za 4 dni początek kalendarzowej wiosny! Jednak wiosna w pogodzie zawitała do nas już wcześniej. Temperatury stały się przyjemne, a słońce coraz częściej daje znać o swoim istnieniu. Ostatni tydzień był pod tym względem wyjątkowo udany. Było dosłownie czuć wiosnę w powietrzu. A oko cieszyły już pokaźne kupki przebiśniegów i krokusów w przeróżnych kolorach. Uwielbiam to i jaram się jak dziecko na każdy przejaw nowej pory roku… 😀

zielone babeczki
Keto zielone babeczki

Keto zielone babeczki – składniki

Ale przejdźmy do rzeczy… Tematem dzisiejszego wpisu są bowiem keto zielone babeczki. A nawet podwójnie zielone. Do ciasta trafił bowiem szpinak i cukinia. A krem powstał na bazie awokado. Są jeszcze jakieś wątpliwości, że stęskniłam się za wiosną…? 🙂

  • Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Jajka mają wtedy zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3.
  • Szpinak: Lub jakakolwiek inna zielenina. Jej zadaniem jest nadać barwę produktowi końcowemu oraz wzbogacić go o cenne składniki odżywcze, których zielenina może z reguły zaoferować całkiem sporo.
  • Cukinia: Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać… Cukinia to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy, jednak także zimą czy na przedwiośniu warto z niej korzystać. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu.
  • Awokado: Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
  • Tłuszcz: Tutaj rafinowany olej kokosowy, ale wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.
  • Keto słodzik: Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
  • Mąka kokosowa: Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej dostosowując jej ilość.
  • Mleko kokosowe: Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
  • Spulchniacz: W tej roli u mnie akurat kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną alternatywą będzie proszek do pieczenia bez fosforanów.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto zielone babeczki

Zielone babeczki

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Wiosna za pasem, a więc kolor zielony rządzi… 🙂 Keto zielone babeczki są najlepszym sposobem na świętowanie dnia św. Patryka czy też rychłego nadejścia wiosny. Pyszne, warzywne i ekstremalnie zielone przypadną do gustu wszystkim fanom wiosennych smaków.
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 9 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Babeczki

Krem

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Babeczki

  • Wymieszać wszystkie suche składniki. Mokre składniki (poza cukinią) zmiksować razem i połączyć z suchymi. Dodać cukinię i wymieszać. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać odrobinę wody. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotami. W każdej umieścić 1/9 masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 – 30 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

Krem

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Dosłodzić w razie potrzeby. Przełożyć masę do szprycy i udekorować muffinki.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zielone babeczki
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
172.59
% RWS*
Tłuszcz
 
14.59
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
9.85
g
62
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.6
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.93
g
Cholesterol
 
54.56
mg
18
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
197.98
mg
6
%
Węglowodany
 
6.26
g
Błonnik
 
3.24
g
14
%
Cukier
 
1.21
g
Białko
 
5.79
g
6
%
Witamina A
 
1170.73
IU
23
%
Witamina C
 
7.38
mg
9
%
Wapń
 
56.6
mg
6
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
Węglowodany netto
 
3.02
g
12
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

2 Comments

  1. Avatar for Alina
    Alina says:

    zamiast hydrolizatu białkowego, czy mozna go ominąć?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Można zamienić na inne białko (np. serwatkowe), a jeśli nie dysponujesz żadnym, to jak najbardziej można pominąć

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu