Łosoś to bardzo wdzięczny składnik kulinarny, który można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję wersję inspirowaną kuchnią śródziemnomorską, która świetnie wpisze się w śródziemnomorskie keto menu.
Keto łosoś w stylu śródziemnomorskim – pyszne danie rybne dla leniwych 😉
Trzeba przyznać, że ryby to taki półprodukt, który nie wymaga zbyt dużego zachodu… Wystarczy posolić, wrzucić na patelnię i za chwilę cieszyć się pysznym posiłkiem. Oczywiście pod warunkiem, że się jej nie panieruje. Ja bardzo lubię ryby, ale właściwie wyłącznie morskie i w postaci filetu. Nie lubię się babrać z ośćmi, więc wiele gatunków odpada w przedbiegach. Zazwyczaj pada na łososia, dorsza, mirunę lub – od wielkiego dzwonu – halibuta. Niestety niezbyt często, gdyż ryby to nie jest tania sprawa, a i dostępność produktów wysokiej jakości pozostawia trochę do życzenia… Dotyczy to zwłaszcza łososia, który jest chyba jednym z bardziej popularnych gatunków. Niestety większość ofert sklepowych to łosoś hodowlany marnej jakości. Najlepiej wybierać łososia pacyficznego (dzikiego) lub ewentualnie takiego z pewnych hodowli, ale o takie nie jest łatwo…
Jak już jednak uda Wam się zaopatrzyć w wysoko gatunkowego łososia, to gorąco polecam Wam przyrządzenie z niego prezentowanego dzisiaj dania. Łosoś nie jest co prawda gatunkiem żyjącym w wodach Morza Śródziemnego, ale w takim anturażu smakuje wyśmienicie. Do tego przygotowanie dania jest dziecinnie proste. Minimum nakładu i maksimum efektu – takie potrawy lubię najbardziej!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje kilka konkretnych zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka gwarantuje uczucie sytości na długo i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów sprzyja kontroli glikemii i aktywacji trybu spalania tkanki tłuszczowej, w szczególności tej opornej na brzuchu
- omega-3 zapewnia przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne (w tym Hashimoto) i wspierają zarówno proces odchudzania, jak i powrót do zdrowia
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto łosoś w stylu śródziemnomorskim – składniki
Lub inna morska ryba. Najważniejsza jest tutaj jakość surowca. Łosoś jest uznawany za jedną z najszlachetniejszych ryb i fakt jest taki, że zawiera on mnóstwo dobroczynnych omega-3. Jeśli jednak kupicie łososia podrzędnej jakości, to zamiast przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych, możecie spodziewać się w to miejsce raczej toksyn. Nie ma wtedy mowy o jego dobroczynnym działaniu na zdrowie. Dlatego zawsze, kiedy mam okazję staram się kupować łososia dzikiego (pacyficznego) zamiast tego hodowlanego (atlantyckiego). Na opakowaniu powinna widnieć informacja o tym czy pochodzi on z hodowli czy z połowów. Niestety dostępność tej opcji jest znacznie mniejsza i wychodzi dużo drożej. Dlatego, jeśli decyduję się na łososia hodowlanego, to tylko ekologicznego.
POZNAJ: Inne KETO przepisy na dania z ryb i owoców morza
Musztarda
Częsty dodatek do mięs i ryb. Ważne, żeby nie zawierała dużo węglowodanów, co się zdarza w niektórych sklepowych produktach, choć gorczyca naturalnie nie powinna zawierać ich zbyt wiele… Najlepiej dijon lub w ziarnach.

Oliwa z oliwek oraz oliwki
Czym byłaby kuchnia śródziemnomorska bez oliwek i ich przetworów…? Także w tym daniu musiały więc znaleźć zastosowanie. Oliwa służy zarówno do duszenia łososia, jak i jest składnikiem sosu. Oliwki w wersji zielonej stanowią natomiast element uzupełniający okrasy.
Kapary
Kolejna typowa dla basenu Morza Śródziemnego roślinka, która występuje w roli przyprawy. Charakteryzuje się specyficznym lekko kwaskowatym posmakiem i wspaniale podkreśla walory smakowe dań rybnych. Do kupienia marynowane w zalewie solnej.
Pomidory suszone
Ostatni do kolekcji element charakterystyczny dla – cytując klasyka – Śródziemnomorza. 😉 Kwintesencja smaku i aromatu. I najlepszy sposób na konsumpcję pomidorów w miesiącach zimowych. Czuć w nich to południowe słońce. Składnik obowiązkowy, gdyż wspaniale komponują się z pozostałymi składnikami sosu.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:

Łosoś w stylu śródziemnomorskim
Składniki
- 300 g łosoś pacyficzny (dziki) lub hodowlany wysokiej jakości
- 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka przyprawa aglio, oglio e peperoncino (opcjonalnie)
- 2 plastry cytryna
- 8 szt. oliwki zielone
- 6 szt. kapary
- 2 szt. pomidory suszone z zalewy oliwnej
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka musztarda
Sposób przygotowania
- Łososia pokroić na porcje. Mięso obsypać solą i przyprawami. Na wierzchu ułożyć po plasterku cytryny. Na rozgrzanej patelni umieścić łyżkę oliwy i położyć łososia skórą do dołu. Dusić pod przykryciem (pokrywka musi być lekko uchylona) przez ok. 10 minut na średnim ogniu, pod koniec zmniejszając intensywność palnika.
- Pomidory suszone pokroić drobno, wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny i pozostałą oliwą. Gotowego łososia podawać polanego sosem pomidorowo – musztardowym i posypać oliwkami i kaparami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.